Centrul de Cultură „Augustin Bena”: „Lăcașuri de spiritualitate”, proiect cultural de promovare a pricesnelor tradiționale și a lăcașurilor de cult din județul Alba
Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena” lansează, joi, 22 aprilie 2021, un nou proiect cultural ce are ca scop promovarea bisericilor și mănăstirilor din județ.
Denumit „Lăcașuri de spiritualitate – descoperă 11 lăcașuri de cult din județul Alba”, proiectul a presupus realizarea unor videoclipuri în 11 biserici și mănăstiri, în fiecare dintre acestea fiind înregistrată o priceasnă tradițională interpretată de Părintele Doru Gheaja și naistul Alexandru Pal.
În fiecare zi, până la Sfintele Sărbători de Paște, pe pagina de Facebook a Centrului de Cultură „Augustin Bena”, va fi postat câte un videoclip cu un lăcaș de spiritualitate și o priceasnă.
Lăcașurile care pot fi descoperite prin acest proiect cultural inedit sunt Mănăstirea Valea Bistrei, Mănăstirea Lupșa, Mănăstirea Râmeț, Mănăstirea „Buna Vestire” Pătrângeni, Biserica ,,Sfinților Ioan Botezătorul, Ioan Teologul și Ioan Hrisostom” Alba Iulia, Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” Ghirbom, Biserica memorială „Mihai Viteazul” Alba Iulia, Biserica ,,Nașterea Maicii Domnului” Galda de Jos, Mănăstirea „Afteia” Cioara, Mănăstirea ,,Sfântul Ioan Botezătorul” Strungari, Biserica grecilor ,,Buna Vestire” Alba Iulia și Biserica ,,Întâmpinarea Domnului” Alba Iulia.
Ulterior, toate cele 11 pricesne tradiționale și videoclipurile acestora vor da naștere albumului „Ochiul inimii mele”, editat în cadrul Casei de Discuri a Centrului de Cultură „Augustin Bena”.
„Creștinii se pregătesc de Marele Praznic al Învierii Domnului. În această perioadă de post și curățire sufletească, vă oferim cu drag o colecție de pricesne tradiționale interpretate alături de Părintele Doru Gheaja. Aceste cântări religioase sunt filmate în 11 biserici și mânăstiri din județul Alba, cu scopul de a promova aceste lăcașuri de spiritualitate pe plan național”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrul de Cultură „Augustin Bena”.
Fiu de preot, Părintele Doru Gheaja s-a născut la 19 iulie 1941, în localitatea Buzd, județul Sibiu. Studiile le-a făcut la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu. A ales preoția, dar a rămas aproape de muzica populară, de folclorul autentic românesc. În urmă cu peste 30 de ani, Părintele Doru Gheaja a fost descoperit de Adrian Păunescu, care l-a cooptat în Cenaclul „Flacăra”. Părintele este singurul preot care a cântat vreodată în acest cenaclu și, cu ajutorul poetului, este cel care a lansat cunoscuta piesă „Aşa-i românul“, culeasă din județul Sibiu, de pe Valea Hârtibaciului. Adrian Păunescu i-a scris și textul la cântecul „Colindul Apusenilor“ sau „Tu Ardeal”, a cărei linie melodică este luată de preot de la priceasna „Simone, spune-mi tu dacă mă iubești“. Pentru întreaga activitate culturală și duhovnicească, Părintele Dori Gheaja a primit, în această lună, titlul de cetățean de onoare al localității natale, satul Buzd, comuna Brateiu.
***
Priceasna semnifică o cântare bisericească ortodoxă care acoperă intervalul din timpul Sfintei Liturghii în care preotul și credincioșii se împărtășesc. Denumirea pricesnelor vine din slavonă de la cuvântul „prĕčĩstĩna” ce se traduce ca „preacurata”, iar, în timp, această sintagmă a devenit generică pentru o gamă largă de cântece aparținând folclorului religios românesc. Pricesnele românești au un conținut tematic variat, centrat în special pe comportamentul moral creștin, rugăciune de iertare și mulțumire și laudă la adresa lui Dumnezeu, a Preacuratei Fecioară Maria și a sfinților.
Pricesnele sunt cântate de grupuri teologice în special în biserici dar au intrat și în repertoriul unor artiști populari păstrători ai folclorului și valorilor autentice românești.
Primul videoclip din cadrul acestui proiect cultural poate fi vizionat accesând linkul:
https://www.facebook.com/173204689496678/posts/1938431692973960/
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Șase șoferi au rămas fără permis de conducere în ultimele 48 de ore: Polițiștii și jandarmii din Alba au dat amenzi de peste 50.000 lei și au verificat sute de mașini și persoane
Șase șoferi au rămas fără permis de conducere în ultimele 48 de ore: Polițiștii și jandarmii din Alba au dat amenzi de peste 50.000 lei și au verificat sute de mașini și persoane În ultimele 48 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate3 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Sport2 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate2 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentariio zi ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată