Rămâi conectat

Curier Județean

Centrul de Cultură „Augustin Bena”: „Lăcașuri de spiritualitate”, proiect cultural de promovare a pricesnelor tradiționale și a lăcașurilor de cult din județul Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena” lansează, joi, 22 aprilie 2021, un nou proiect cultural ce are ca scop promovarea bisericilor și mănăstirilor din județ.

Denumit „Lăcașuri de spiritualitate – descoperă 11 lăcașuri de cult din județul Alba”, proiectul a presupus realizarea unor videoclipuri în 11 biserici și mănăstiri, în fiecare dintre acestea fiind înregistrată o priceasnă tradițională interpretată de Părintele Doru Gheaja și naistul Alexandru Pal.

În fiecare zi, până la Sfintele Sărbători de Paște, pe pagina de Facebook a Centrului de Cultură „Augustin Bena”, va fi postat câte un videoclip cu un lăcaș de spiritualitate și o priceasnă.

Lăcașurile care pot fi descoperite prin acest proiect cultural inedit sunt Mănăstirea Valea Bistrei, Mănăstirea Lupșa, Mănăstirea Râmeț, Mănăstirea „Buna Vestire” Pătrângeni, Biserica ,,Sfinților Ioan Botezătorul, Ioan Teologul și Ioan Hrisostom” Alba Iulia, Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” Ghirbom, Biserica memorială „Mihai Viteazul” Alba Iulia, Biserica ,,Nașterea Maicii Domnului” Galda de Jos, Mănăstirea „Afteia” Cioara, Mănăstirea ,,Sfântul Ioan Botezătorul” Strungari, Biserica grecilor ,,Buna Vestire” Alba Iulia și Biserica ,,Întâmpinarea Domnului” Alba Iulia.

Ulterior, toate cele 11 pricesne tradiționale și videoclipurile acestora vor da naștere albumului „Ochiul inimii mele”, editat în cadrul Casei de Discuri a Centrului de Cultură „Augustin Bena”.

„Creștinii se pregătesc de Marele Praznic al Învierii Domnului. În această perioadă de post și curățire sufletească, vă oferim cu drag o colecție de pricesne tradiționale interpretate alături de Părintele Doru Gheaja. Aceste cântări religioase sunt filmate în 11 biserici și mânăstiri din județul Alba, cu scopul de a promova aceste lăcașuri de spiritualitate pe plan național”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrul de Cultură „Augustin Bena”.

Fiu de preot, Părintele Doru Gheaja s-a născut la 19 iulie 1941, în localitatea Buzd, județul Sibiu. Studiile le-a făcut la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu. A ales preoția, dar a rămas aproape de muzica populară, de folclorul autentic românesc. În urmă cu peste 30 de ani, Părintele Doru Gheaja a fost descoperit de Adrian Păunescu, care l-a cooptat în Cenaclul „Flacăra”. Părintele este singurul preot care a cântat vreodată în acest cenaclu și, cu ajutorul poetului, este cel care a lansat cunoscuta piesă „Aşa-i românul“, culeasă din județul Sibiu, de pe Valea Hârtibaciului. Adrian Păunescu i-a scris și textul la cântecul „Colindul Apusenilor“ sau „Tu Ardeal”, a cărei linie melodică este luată de preot de la priceasna „Simone, spune-mi tu dacă mă iubești“. Pentru întreaga activitate culturală și duhovnicească, Părintele Dori Gheaja a primit, în această lună, titlul de cetățean de onoare al localității natale, satul Buzd, comuna Brateiu.
***

Priceasna semnifică o cântare bisericească ortodoxă care acoperă intervalul din timpul Sfintei Liturghii în care preotul și credincioșii se împărtășesc. Denumirea pricesnelor vine din slavonă de la cuvântul „prĕčĩstĩna” ce se traduce ca „preacurata”, iar, în timp, această sintagmă a devenit generică pentru o gamă largă de cântece aparținând folclorului religios românesc. Pricesnele românești au un conținut tematic variat, centrat în special pe comportamentul moral creștin, rugăciune de iertare și mulțumire și laudă la adresa lui Dumnezeu, a Preacuratei Fecioară Maria și a sfinților.

Pricesnele sunt cântate de grupuri teologice în special în biserici dar au intrat și în repertoriul unor artiști populari păstrători ai folclorului și valorilor autentice românești.
Primul videoclip din cadrul acestui proiect cultural poate fi vizionat accesând linkul:
https://www.facebook.com/173204689496678/posts/1938431692973960/


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Forțe proaspete în cadrul Jandarmeriei Alba. Nouă elevi s-au alăturat colectivului Inspectoratului Județean „Avram Iancu”

Bogdan Ilea

Publicat

în

Forțe proaspete în cadrul Jandarmeriei Alba. Nouă elevi s-au alăturat colectivului Inspectoratului Județean „Avram Iancu” Începând din 18 martie, nouă elevi de la Școala Militară de Subofițeri Jandarmi ,,Grigore Alexandru Ghica” Drăgăşani și „Petru Rareș” Fălticeni, s-au alăturat pentru primul stagiu de practică la Inspectoratul Județean „Avram Iancu.” În perioada 18 martie – 26 aprilie, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea