Rămâi conectat

Curier Județean

Centru de prelucrare a laptelui din Apuseni, amendat de DSVSA Alba cu 40.000 lei și interzicerea activității: Mai multe nereguli descoperite în urma unui control

Ziarul Unirea

Publicat

în

Centru de prelucrare a laptelui din Apuseni, amendat de DSVSA Alba cu 40.000 lei și interzicerea activității: Mai multe nereguli descoperite în urma unui control

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba a emis o ordonanță de interzicere a activității pentru un centru de prelucrare a laptelui integrat în cadrul exploatației din Munții Apuseni întrucât funcționa în condiții improprii care puneau în pericol sănătatea consumatorilor.

În urma unui control la unitate au fost depistate mai multe deficiențe între care refolosirea ambalajelor pentru lapte (nu exista dovadă că au fost achiziționate ambalaje de unică folosință); urme de prezență a dăunătorilor (rozătoare) și existența insectelor indezirabile; lipsa programului de autocontrol și a buletinelor de analiză care să ateste calitatea și salubritatea materiei prime și a produsului finit; starea de igienă și întreținerea spațiilor și utilajelor a fost total deficitară, frigiderul fiind insalubru, neigienizat, cu urme de rugină și mucegai. Curtea unității era insalubră, cu vegetație, ambalaje și ustensile depozitate necorespunzător; vestiarul pentru personal era total insalubru, fără săpun și substanțe dezinfectante. Nu existau documente care să demonstreze trasabilitatea produselor, iar produsele finite nu erau etichetate.

De asemenea, a fost aplicată o amendă contravențională în valoare de 40.000 de lei, conform HG 984/2005.

În această perioadă, inspectorii sanitar-veterinari și pentru siguranța alimentelor intensifică verificările tematice pentru a se asigura că operatorii alimentari respectă toate cerințele. Sunt controlate, cu preponderență, categoriile de unități la care crește consumul de produse alimentare în perioada de vară.

În ultimele săptămâni au fost verificate zeci de pensiuni (cu bloc alimentar), restaurante, cantine, unități mobile de comercializare alimente, laboratoare de cofetărie-patiserie, fast-food-uri, fiind aplicate 3 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 3.600 de lei, dar și 3 avertismente, deficiențele fiind nerespectarea normelor sanitar-veterinare pentru siguranța alimentelor privind depozitarea produselor alimentare; lipsa programelor de autocontrol; lipsa monitorizării temperaturii pentru spațiile frigorifice.

Protejarea drepturilor și intereselor consumatorilor, precum și asigurarea siguranței alimentare, reprezintă priorități pentru DSVSA Alba. Este esențial ca toți operatorii din domeniu, implicați în lanțul alimentar, să conștientizeze importanța respectării normelor și să acționeze în mod responsabil pentru a asigura că produsele ajung în mâinile consumatorilor în cele mai bune condiții, cu respectarea legislației, a standardelor de igienă și siguranță alimentară.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Bursa de reziliență 2024: Criterii și reguli pentru elevii cu medii între 7 și 9,50

Bera Larisa

Publicat

în

Bursa de reziliență 2024: Criterii și reguli pentru elevii cu medii între 7 și 9,50 Bursa de reziliență, înființată prin OUG 95/2024, oferă oportunități elevilor din învățământul preuniversitar. Potrivit noilor reglementări publicate în Monitorul Oficial, elevii care se află în primii 30% din clasă și au medii între 7 și 9,50 pot beneficia de acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea