Rămâi conectat

Cultură Educație

Centre de incluziune socială pentru persoanele de etnie romă

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Ieri, 27 ianuarie 2011, Sala Senatului Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a găzduit un eveniment de mare impact social. Este vorba despre lansarea proiectului „Crearea şi funcţionarea structurilor de asistenţă axate pe ocuparea forţei de muncă- Centre de incluziune socială pentru persoanele de etnie romă”, proiect pentru care s-a făcut deja contractarea POSDRU (Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane). Acesta este finanţat din Fondul Social European prin POSDRU, pe Axa Prioritară 6 – Promovarea incluziunii sociale, Domeniul major de intervenţie 6.2 – Îmbunătăţirea accesului şi participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii prin sprijinirea şi promovarea centrelor de incluziune socială pentru persoanele de etnie romă. Beneficiarul direct al acestui proiect multiregional este Asociaţia PAKIV România, cu sediul în Alba Iulia, având ca parteneri naţionali Asociaţia Amare Phrala – Fraţii Noştri, din Cluj Napoca, Asociaţia Divers din Tg. Mureş şi Agenţia pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Pro Diversitate din Bucureşti, iar ca partener transnaţional Mesogeiako Symvouleftico Systema SA, din Atena (Grecia). Valoarea totală a proiectului este de 20.853.800,00 RON, din care 18.679.165,74 lei contribuţie comunitară nerambursabilă şi 1.757.558,26 RON contribuţie de la Bugetul Naţional, iar regiunile în care urmează să se constituie astfel de centre de incluziune socială sunt Bucureşti-Ilfov, Centru, Vest, Nord-Est, Nord-Vest şi Sud-Est.
După cum se arată în prezentarea acestui proiect de mare amploare şi, implicit, de mare impact pentru viaţa socială a minorităţii rome, prin activităţile desfăşurate în cadrul său se urmăreşte facilitarea incluziunii sociale şi profesionale, accesul la programe de pregătire şi la măsuri specifice de sprijin pentru 1.200 de persoane de etnie romă. Iată care sunt obiectivele specifice ale proiectului: ldezvoltarea şi consolidarea capacităţii de ocupare a 1.200 de persoane de etnie romă, sprijinind integrarea acestora pe piaţa muncii. lschimbarea atitudinii sociale privind grupurile vulnerabile şi combaterea formelor de discriminare prin realizarea a peste 24 de evenimente de informare şi conştientizare în cele 6 regiuni de implementare; lasigurarea cadrului necesar pentru integrarea socială şi profesională a romilor, prin crearea unui mecanism interregional de asistenţă, care cuprinde 6 centre de incluziune socială, în vederea furnizării serviciilor integrate şi personalizate pentru romi: informare, consiliere, activităţi motivatoare, asistenţă în căutarea unui loc de mună. Grupul ţintă vizat de proiect cuprinde 1.400 de persoane de etnie romă, beneficiari ai acţiunilor de sprijin şi suport acordate prin centrele de incluziune, dintre care 500 sunt femei. În cadrul celor 6 centre de incluziune socială se vor dezvolta servicii de asistenţă -consiliere, informare, orientare – mediere, advocacy – participare, formare profesională şi de promovare a culturii rome.
La lansarea proiectului au participat atât reprezentanţii partenerilor, cât şi ai autorităţilor administrative locale şi ai unor instituţii publice: Gruia Bumbu, managerul proiectului şi preşedintele Asociaţiei PAKIV România (care a avut cuvântul de deschidere şi a amintit celor prezenţi că ieri s-au comemorat şi victimele de etnie romă ale Holocaustului), Anca Maria Enache, asistent manager (care a prezentat proiectul), Maria Koreck, preşedintele Asociaţiei Divers, Tg. Mureş, Claudiu Roman, reprezentantul ADRU Pro Diversitate, Bucureşti, Alexiou Vasso, reprezentantul legal al partenerului transnaţional din Grecia, precum şi directorul executiv al acestuia, Evengelia Sotiropoulou. Acestora li s-au adăugat Eugen Şuşu, reprezentant al Guvernului României, primarul Alba Iuliei, Mircea Hava, directorul AJOFM Alba, Corneliu Engi şi alţii. Sperăm să revenim cât mai curând cu date referitoare la realizările concrete înregistrate în cadrul acestui proiect generos.
Ioan HĂNŢULESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea