Centratele de apartament pe bază de combustibili fosili vor fi interzise. Directivă a Consiliului European
Centratele de apartament pe bază de combustibili fosili vor fi interzise. Directivă a Consiliului European
Conform unei directive a Consiliului European privind eliminarea gazelor cu efect de seră, centralele de apartament pe bază de combustibili fosili urmează a fi interzise. Dacă va fi aprobată de Consiliul UE, va deveni lege.
Parlamentul European a adoptat o directivă a Consiliului European privind eliminarea gazelor cu efect de seră, iar principala măsură vizează eliminarea centralelor de apartament, care funcționează pe bază de combustibili fosili. Clădirile noi ar trebui proiectate și construite în așa fel încât să aibă emisii poluante zero din 2030. Directiva a fost adoptată cu 370 voturi pentru, 199 împotrivă și 46 abțineri, iar pentru a deveni lege va trebui aprobată de Consiliul UE.
Parlamentarii urmăresc, prin toate aceste măsuri, neutralitatea climatică a sectorului clădirilor până în 2050, având în vedere faptul că, în prezent, clădirile din Uniune sunt responsabile de 40% din consumul de energie și de 36% din emisiile de gaze cu efect de seră.
Citește și: Când spunem ADIO centralelor termice pe gaz: A fost stabilită data limită până la care pot fi utilizate
Emisii zero pentru clădirile noi începând din 2030
Toate clădirile noi vor trebui să aibă emisii zero începând din 2030. De asemenea, clădirile noi ocupate sau deținute de autoritățile publice vor trebui să aibă emisii zero începând din 2028.
Statele membre vor trebui să renoveze 16% din clădirile nerezidențiale cu cele mai slabe performanțe energetice până în 2030 și 26% dintre acestea până în 2033. Scopul este de a îmbunătăți eficiența energetică și de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.
Utilizarea panourilor solare
Dacă este posibil din punct de vedere tehnic și economic, țările Uniunii vor trebui să introducă treptat utilizarea panourilor solare în clădirile publice și nerezidențiale, în funcție de dimensiunea lor, și în toate clădirile rezidențiale noi până în 2030.
Eliminarea centralelor termice pe bază de combustibili fosili
Statele membre trebuie să adopte măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire și a elimina treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire. Obiectivul este eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
”Minionii” care salvează vieți: Noul tip de parapete a început să fie montat pe mai multe drumuri din România
”Minionii” care salvează vieți: Noul tip de parapete a început să fie montat pe mai multe drumuri din România Costă aproape patru mii de lei pe metru şi au salvat până acum sute de vieți, pe șoselele din România. Vorbim despre parapetele pe rulouri care au început să fie montate în ultimii ani şi în […]
Vouchere pentru alimente 2025: Schimbări în Programul „Sprijin pentru România” în acest an. Ce ajutoare se mai acordă pentru persoanele vulnerabile
Vouchere pentru alimente 2025: Schimbări în Programul „Sprijin pentru România” în acest an. Ce ajutoare se mai acordă pentru persoanele vulnerabile Programul „Sprijin pentru România” continuă şi în anul 2025, însă în cu totul alte condiţii faţă de anii anteriori. Concret, dacă până acum se acordau câte 250 de lei o dată la două luni, […]
PENSII 2025: Ce este „stagiu complet de cotizare” şi de ce contează atât de mult pentru pensie
PENSII 2025: Ce este „stagiu complet de cotizare” şi de ce contează atât de mult pentru pensie Pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă, nu este suficient ca românii să împlinească o anumită vârstă. La fel de important este să îndeplinească condiția esențială numită ”stagiu complet de cotizare”. Acest concept joacă un rol […]