CEDO s-a pronunțat în cazul Lancranjan Franchini și alții vs. România. Curtea Europeană obligă statul român la plata a 40.000 de Euro daune materiale și morale
Potrivit portalului juridice.ro, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat în data de 10 iulie 2012 hotărârea în cazul Lancranjan Franchini și alții vs. România.
Reclamanții, doamna Ligia Lancranjan Franchini, domnul Nicolae şi doamna Mariana Stoicoi Zaharie, au fost reprezentați de către E. Mureșan, avocat în cadrul Baroului Alba.
Arhitectul albaiulian Lancranjan Franchini este cunoscut opiniei publice din Alba, mai ales datorită lucrărilor de modernizare a Cetății Alba Carolina, firma acestuia ocupându-se de partea de proiectare / restaurare a fortificației de tip Vauban din Alba Iulia.
Ca urmare a aplicării legii fondului funciar, legea nr. 18/1991, reclamanților le-a fost reconstituit dreptul de proprietate asupra a două terenuri, unul de 7.26 hectare și altul de 2.93 hectare. Reclamanții au intrat în posesia acestor terenuri, cu excepția a două parcele de aproximativ 3 hectare, care au fost vândute unor societăți comerciale.
În data de 28 mai 2002, Curtea de Apel din Alba Iulia, printr-o hotărâre definitvă le-a acordat reclamanților titluri de proprietate asupra celor două parcele. Însă, la data de 21 ianuarie 2005, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anulat hotărârea definitivă pronunțată de Curtea de Apel Alba Iulia, motivând că aceasta a interpretat greșit dispozițiile legii nr. 18/1991.
Curtea a constatat că au fost încălcate dispozițiile articolului 6, alineat 1 (Dreptul la un proces echitabil) și articolul 1, din protocolul numărul 1 (Protecția proprietății) din Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale, acordând reclamanților 37000 Euro daune materiale și 3000 Euro daune morale.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie Începând cu data de 1 septembrie 2024, conform prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, la determinarea cuantumului pensiei este utilizat un nou indicator, respectiv valoarea punctului de referință. Valoarea punctului de referinţă a fost determinată prin raportarea […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii9 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii