CEDO s-a pronunțat în cazul Lancranjan Franchini și alții vs. România. Curtea Europeană obligă statul român la plata a 40.000 de Euro daune materiale și morale
Potrivit portalului juridice.ro, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat în data de 10 iulie 2012 hotărârea în cazul Lancranjan Franchini și alții vs. România.
Reclamanții, doamna Ligia Lancranjan Franchini, domnul Nicolae şi doamna Mariana Stoicoi Zaharie, au fost reprezentați de către E. Mureșan, avocat în cadrul Baroului Alba.
Arhitectul albaiulian Lancranjan Franchini este cunoscut opiniei publice din Alba, mai ales datorită lucrărilor de modernizare a Cetății Alba Carolina, firma acestuia ocupându-se de partea de proiectare / restaurare a fortificației de tip Vauban din Alba Iulia.
Ca urmare a aplicării legii fondului funciar, legea nr. 18/1991, reclamanților le-a fost reconstituit dreptul de proprietate asupra a două terenuri, unul de 7.26 hectare și altul de 2.93 hectare. Reclamanții au intrat în posesia acestor terenuri, cu excepția a două parcele de aproximativ 3 hectare, care au fost vândute unor societăți comerciale.
În data de 28 mai 2002, Curtea de Apel din Alba Iulia, printr-o hotărâre definitvă le-a acordat reclamanților titluri de proprietate asupra celor două parcele. Însă, la data de 21 ianuarie 2005, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anulat hotărârea definitivă pronunțată de Curtea de Apel Alba Iulia, motivând că aceasta a interpretat greșit dispozițiile legii nr. 18/1991.
Curtea a constatat că au fost încălcate dispozițiile articolului 6, alineat 1 (Dreptul la un proces echitabil) și articolul 1, din protocolul numărul 1 (Protecția proprietății) din Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale, acordând reclamanților 37000 Euro daune materiale și 3000 Euro daune morale.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
17 mai: Ziua mondială a hipertensiunii arteriale. Principalul factor de risc al apariţiei bolilor cardiovasculare
17 mai: Ziua mondială a hipertensiunii arteriale. Principalul factor de risc al apariţiei bolilor cardiovasculare Anual, la data de 17 mai, este celebrată Ziua mondială a hipertensiunii arteriale, pentru a încuraja cetăţenii din întreaga lume să prevină şi să controleze tensiunea arterială crescută ce constituie principalul factor de risc al apariţiei bolilor cardiovasculare. Această zi […]
16 mai: Ziua Internațională a Luminii La 19 septembrie 2016, Comitetul executiv al UNESCO a adoptat o rezoluţie pentru susţinerea Zilei internaţionale a luminii, în sesiunea cu numărul 200, care a avut loc la sediul UNESCO din Paris, potrivit www.lightday.org. Rezoluţia a fost înaintată Comitetului de către statele Ghana, Mexic, Noua Zeelandă şi Federaţia Rusă, […]
16 mai – Cuviosul Teodor cel Sfințit, un mare sfânt al cărui nume îl poartă foarte mulţi români
16 mai – Cuviosul Teodor cel Sfințit, un mare sfânt al cărui nume îl poartă foarte mulţi români Cuviosul Teodor cel Sfințit este pomenit în calendarul creștin ortodox la 16 mai, un mare sfânt al cărui nume îl poartă foarte mulţi români. A fost ucenic al Sfântului Pahomie cel Mare și stareț al mănăstirii din Tabenesi. […]