Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

CEDO s-a pronunțat în cazul Lancranjan Franchini și alții vs. România. Curtea Europeană obligă statul român la plata a 40.000 de Euro daune materiale și morale

Bogdan Presecan

Publicat

în

Potrivit portalului juridice.ro, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat în data de 10 iulie 2012 hotărârea în cazul Lancranjan Franchini și alții vs. România.

Reclamanții, doamna Ligia Lancranjan Franchini, domnul Nicolae şi doamna Mariana Stoicoi Zaharie, au fost reprezentați de către E. Mureșan, avocat în cadrul Baroului Alba.

Alba Iulia Music & Film Festival 2025

Arhitectul albaiulian Lancranjan Franchini este cunoscut opiniei publice din Alba, mai ales datorită lucrărilor de modernizare a Cetății Alba Carolina, firma acestuia ocupându-se de partea de proiectare / restaurare a fortificației de tip Vauban din Alba Iulia.

Ca urmare a aplicării legii fondului funciar, legea nr. 18/1991, reclamanților le-a fost reconstituit dreptul de proprietate asupra a două terenuri, unul de 7.26 hectare și altul de 2.93 hectare. Reclamanții au intrat în posesia acestor terenuri, cu excepția a două parcele de aproximativ 3 hectare, care au fost vândute unor societăți comerciale.

În data de 28 mai 2002, Curtea de Apel din Alba Iulia, printr-o hotărâre definitvă le-a acordat reclamanților titluri de proprietate asupra celor două parcele. Însă, la data de 21 ianuarie 2005, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anulat hotărârea definitivă pronunțată de Curtea de Apel Alba Iulia, motivând că aceasta a interpretat greșit dispozițiile legii nr. 18/1991.

Curtea a constatat că au fost încălcate dispozițiile articolului 6, alineat 1 (Dreptul la un proces echitabil) și articolul 1, din protocolul numărul 1 (Protecția proprietății) din Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale, acordând reclamanților 37000 Euro daune materiale și 3000 Euro daune morale.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

23 iulie 1869 | Se naște Gheorghe Adamescu, istoric literar și membru corespondent al Academiei Române

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

23 iulie 1869 | Se naște Gheorghe Adamescu, istoric literar și membru corespondent al Academiei Române Gheorghe Adamescu (n. 23 iulie 1869, București, România – d. 4 aprilie 1942, București, România) a fost un istoric literar, membru corespondent al Academiei Române din 1921, bibliograf, profesor de limba română și limba latină și autorul unor manuale […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Pe 23 iulie, credincioșii îl cinstesc pe Sfântul Mucenic Foca. Cine a fost acesta

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

Pe 23 iulie, credincioșii îl cinstesc pe Sfântul Mucenic Foca. Cine a fost acesta Sfântul Mucenic Foca, cunoscut și sub numele de Sfântul Foca, este comemorat pe 23 iulie în calendarul ortodox. În această zi, credincioșii îi aduc omagiu și sărbătoresc memoria sa. Sfântul Mucenic Foca a fost un episcop și martir creștin din secolul […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

23 iulie, Ziua Presei Militare Române. Prima publicaţie militară din România s–a înfiinţat pe vremea lui Cuza

Ioana Oprean

Publicat

în

Ziua presei militare este sărbătorită an de an la 23 iulie și aminteşte de data la care, în anul 1859, a apărut, la Bucureşti, prima publicaţie a Armatei Române, „Observatorul militar, diariu politicu şi scientificu” (până la 3 dec. 1859). Prin tradiţie, în această zi sunt omagiate generaţiile de ziarişti în uniformă care şi – […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea