CEDO: Angajatorii au dreptul să supravegheze comunicațiile pe internet ale salariaților, chiar dacă sunt private
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis pe 12 ianuarie, în urma unei plângeri înainte de un român, că angajatorul nu comite niciun abuz, dacă verifică angajaţii şi activitatea acestora pe Internet în timpul orelor de lucru.
Astfel, un angajator are dreptul să supravegheze şi comunicaţiile, chiar dacă private, pe care le poartă salariaţii în timpul programului de muncă.
Românul Bogdan Bărbulescu a reclamat că în perioada în care era angajat în cadrul unei companii private i-au fost monitorizate convorbirile purtate prin mesageria electronică. Angajatorul i-a reproşat că a folosit conexiunea la Internet în scop personal. Bărbulescu a negat acest lucru, invocând folosirea Internetului în relaţia cu clienţii. În ciuda acestui fapt, Bărbulescu a fost concediat pe motiv de încălcare a regulamentului intern care interzicea folosirea resurselor companiei în scopuri personale.
Angajatorul şi-a justificat decizia de concediere invocând folosirea aplicaţiilor de mesagerie de către angajat în interes personal, Bărbulescu discutând astfel cu fratele său şi soţia sa. În România, instanţa nu i-a dat dreptate, aşa a ajuns la CEDO. Curtea a completat decizia, spunând că angajatorul a accesat contul de mesagerie electronică al reclamantului gândindu-se că acesta conţine comunicaţiile cu clienţii, se arată în motivarea hotărârii Curţii. Astfel, în acest caz nu a fost încălcat articolul 8 din Convenţie, privind respectarea dreptului la viaţa privată şi a familiei, scrie Adevărul. (D.S.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Branșarea la curent în 2025: ANRE anunță eliminarea unui document-cheie pentru racordarea la energie
Branșarea la curent în 2025: ANRE anunță eliminarea unui document-cheie pentru racordarea la energie Birocrația în domeniul energiei ar putea fi simplificată radical, autoritățiel analizând eliminarea Avizului Tehnic de Racordare (ATR), un document considerat până acum esențial pentru accesul la rețea. Potrivit președintelui ANRE, George Niculescu, măsura ar putea reduce termenele și facilita conectarea atât […]