Ce tipuri de beneficii extra-salariale acordate angajaţilor au pierdut românii odată cu pandemia: ANALIZĂ
Ce tipuri de beneficii extra-salariale acordate angajaţilor au pierdut românii odată cu pandemia: ANALIZĂ
O analiză publicată, luni, de o companie de consultanţă, arată că tipurile de beneficii extra-salariale acordate angajaţilor, precum masaj şi masă la birou, au scăzut cu 95% în 2020 faţă de 2019, în timp ce în acest an, până în prezent, acestea nu au fost acordate deloc.
„Dacă ne raportăm la evoluţia pachetelor de beneficii în ultimul an, constatăm (…) dispariţia anumitor tipuri de beneficii acordate salariaţilor înainte de pandemie, precum masaj şi masă la birou. Acest fapt se datorează, în mod principal, implementării programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu. Astfel, în anul 2020, scăderea era de 95% în comparaţie cu anul 2019. În perioada ianuarie 2021 – prezent, aceste beneficii nu au mai fost acordate deloc. Diminuarea anumitor pachete de avantaje în natură, precum abonamentele la sală şi petrecerile de Crăciun. Putem considera că pandemia de COVID-19 şi închiderea sălilor de fitness în anumite perioade, a avut un impact şi în sfera activităţilor sportive şi recreative. Anul 2021 a înregistrat o scădere cu încă 40% faţă de valorile înregistrate în anul 2020”, menţionează consultanţii Mazars.
Alte elemente care au afectat veniturile salariaţilor sunt legate de plafonarea anumitor beneficii (tichete de masă şi pensii facultative) şi creşterea acordării anumitor pachete de beneficii salariale (asigurări de sănătate şi asigurări de viaţă)
„Dacă la începutul anului 2019, asigurările de viaţă erau beneficiile cel mai rar întâlnite în cadrul companiilor, la finalul anului 2020 s-a înregistrat o creştere în acordarea acestora cu 50% faţă de anul 2019. În ceea ce priveşte datele înregistrate în anul 2021, valoarea asigurărilor de sănătate a crescut cu 17% faţă de valorile înregistrate în anul 2020, în timp ce sumele aferente asigurărilor de viaţă s-au dublat faţă de valorile înregistrate în această categorie în anul 2020”, se notează în analiza de specialitate.
În acelaşi timp, o creştere accelerată s-a înregistrat în cazul acţiunilor oferite de societăţi salariaţilor proprii. Astfel, în anul 2020, s-au acordat sume mai mari cu 23% faţă de anul precedent, iar în 2021 cu 70% mai multe acţiuni decât în 2020.
„Deşi este încă un subiect dezbătut în spaţiul public, modul în care vom lucra în viitor va fi cu totul diferit faţă de cel cu care eram obişnuiţi înainte de începerea pandemiei. În condiţiile în care 75% dintre angajaţii intervievaţi de Gartner au declarat că se aşteaptă la un program flexibil de muncă, cele mai multe companii au încorporat deja această flexibilitate în lista de beneficii. Angajatorii care vor insita să revină integral la birou, vor avea de gestionat demisiile a 40% dintre angajaţi, care şi-au exprimat intenţia de a părăsi angajatorii care nu vor integra programul de lucru remote sau în sistem hibrid. Inclusiv angajaţii care lucrează în sectorul de retail şi-au exprimat dorinţa de a-şi alege programul de lucru în ture, în loc de a le fi impus, ceea ce va pune o mare presiune pe marii jucători din acest sector. De asemenea, presiunea adaptării programului de lucru la nevoile angajaţilor se resimte şi în sectorul de construcţii, precum şi în sectorul telecom”, susţin consultanţii Mazars.
Un studiu Salesforce relevă faptul că 59% dintre respondenţi privesc modalităţile de lucru hibrid ca un avantaj pentru bunăstarea angajaţilor, prin urmare, acesta este un beneficiu pe care angajatorii de astăzi îl caută.
Mazars este un parteneriat internaţional, ce oferă servicii integrate de audit şi consultanţă contabilă, financiară, juridică şi fiscală, cu operaţiuni în peste 90 de ţări şi teritorii.
În România, Mazars are o experienţă de peste 25 de ani în audit, servicii de consultanţă fiscală, financiară, contabilă, HR şi salarizare.
Sursa: dcbusiness.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun