Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

Ce se mănâncă în prima zi de Paște: Care este primul aliment pe care trebuie să îl consumi pentru a avea noroc și prosperitate tot anul

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Ce se mănâncă în prima zi de Paște: Care este primul aliment pe care trebuie să îl consumi pentru a avea noroc și prosperitate tot anul

Sărbătorile Pascale sunt se numără printre cele mai importante din an, momentul în care creștinii de pretutindeni sărbătoresc Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Este o perioadă încărcată de tradiții și obiceiuri respectate cu strictețe. Aflați în rândurile următoare ce se mănâncă în prima zi de Paște și ce trebuie să faceți pentru noroc și sănătate tot anul.

Ce se mănâncă în prima zi de Paște

Învierea Domnului este sărbătoarea luminii și a bucuriei unice a Învierii lui Iisus Hristos, o sărbătoare a familiei așteptată cu nerăbdare de toți creștinii. Ziua de Paște vine cu o serie de tradiții și obiceiuri specifice, pe care oamenii le respectă în fiecare an.

Se spune că la masa de Paște trebuie să mănânci mai întâi un ou, crezându-se astfel că el aduce sănătate trupului pe parcursul anului, apoi pește și pasăre, pentru a fi sprinten ca peștele și ușor ca pasărea.

De asemenea, nu ai voie să mănânci oul cu sare în ziua de Paște, deoarece se spune că transpiri tot anul. Pasca și anafura sunt considerate leacuri, motiv pentru care se păstrează bucăți din acestea peste an.

Conform unei tradiții, cu cine ciocnești ouăle vopsite în ziua de Paște, te vei întâlni și pe lumea cealaltă. Dacă păstrezi un ou roșu vreme de 40 de zile după sărbătoare și nu se strică, o să ai noroc tot anul.

Copiii născuți de Paște vor avea o viață luminată și presărată cu noroc, iar cei care mor în duminica de Paște sunt scutiți de Judecata divină, iar sufletele lor ajung direct în rai.

Ce nu ai voie să faci de Paște

Se spune că în ziua de Paște nu ai voie să dormi. Conform superstițiilor, dacă vei fi somnoros, vei avea ghinion tot anul. Viermii vor mânca semănăturile, recolta va fi distrusă și te va prinde ploaia de câte ori vei vrea să lucrezi câmpul.

Totodată, de Paște nu trebuie să arunci lumânarea aprinsă în noaptea de Paște, ci este bine să o păstrezi în casă. De cele mai multe ori, credincioșii o aprind din nou în caz de boală, calamități naturale sau supărări.

În dimineața de Paște se spune că este bine să privești prima oară într-un vas cu apă neîncepută, deoarece vei avea vederea bună tot anul. Cu apa neîncepută este bine să te speli pe față, dintr-o cană nouă, în care s-a pus un ou roșu și un bănuț de argint.

Tradiții și obiceiuri în prima zi de Paște, în funcție de zona țării

O tradiție care este respectată în toate zonele țării este înnoirea garderobei de Paște. Se spune că puterea unor haine noi în duminica Învierii semnifică purificarea sufletului și a corpului.

În Câmpulung Moldovenesc, în zorii zilei de duminică, credincioșii ies în curtea bisericii, se așază în formă de cerc, cu lumânările aprinse în mână, și îl așteaptă pe preotul care să sfințească și să binecuvânteze bucățele din coșul pascal.

În Moldova, în dimineața de după noaptea Învierii, se pun un ou roșu și unul alb într-un bol cu apă care trebuie să conțină monede, iar copiii trebuie să-și clătească fața cu apă și să-și atingă obrajii cu ouăle pentru a avea un an bogat. De asemenea, un alt obicei este că oul de Paște trebuie mâncat, iar cojile trebuie aruncate neapărat pe drum.

Conform unei tradiții, în anumite zone ale țării, la miezul nopții dintre zilele de sâmbătă și duminică, oamenii se trezesc atunci când bat clopotele, se spală cu apă, își pun haine noi și merg la biserică.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Când începe vacanța de vară 2024: Data la care elevii vor intra în vacanța mare, în funcție de clasă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Când începe vacanța de vară 2024: Data la care elevii vor intra în vacanța mare, în funcție de clasă Vacanţa de Paşte s-a încheiat de câteva săptămâni, iar elevii au revenit în bănci, dar cei mai mulţi dintre ei se gândesc deja la vacanţa mare care nu mai începe la cunoscuta dată de 15 iunie. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea