Ce se mănâncă în prima zi de Paște: Care este primul aliment pe care trebuie să îl consumi pentru a avea noroc și prosperitate tot anul
Ce se mănâncă în prima zi de Paște: Care este primul aliment pe care trebuie să îl consumi pentru a avea noroc și prosperitate tot anul
Sărbătorile Pascale sunt se numără printre cele mai importante din an, momentul în care creștinii de pretutindeni sărbătoresc Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.
Este o perioadă încărcată de tradiții și obiceiuri respectate cu strictețe. Aflați în rândurile următoare ce se mănâncă în prima zi de Paște și ce trebuie să faceți pentru noroc și sănătate tot anul.
Ce se mănâncă în prima zi de Paște
Învierea Domnului este sărbătoarea luminii și a bucuriei unice a Învierii lui Iisus Hristos, o sărbătoare a familiei așteptată cu nerăbdare de toți creștinii. Ziua de Paște vine cu o serie de tradiții și obiceiuri specifice, pe care oamenii le respectă în fiecare an.
Se spune că la masa de Paște trebuie să mănânci mai întâi un ou, crezându-se astfel că el aduce sănătate trupului pe parcursul anului, apoi pește și pasăre, pentru a fi sprinten ca peștele și ușor ca pasărea.
De asemenea, nu ai voie să mănânci oul cu sare în ziua de Paște, deoarece se spune că transpiri tot anul. Pasca și anafura sunt considerate leacuri, motiv pentru care se păstrează bucăți din acestea peste an.
Conform unei tradiții, cu cine ciocnești ouăle vopsite în ziua de Paște, te vei întâlni și pe lumea cealaltă. Dacă păstrezi un ou roșu vreme de 40 de zile după sărbătoare și nu se strică, o să ai noroc tot anul.
Copiii născuți de Paște vor avea o viață luminată și presărată cu noroc, iar cei care mor în duminica de Paște sunt scutiți de Judecata divină, iar sufletele lor ajung direct în rai.
Ce nu ai voie să faci de Paște
Se spune că în ziua de Paște nu ai voie să dormi. Conform superstițiilor, dacă vei fi somnoros, vei avea ghinion tot anul. Viermii vor mânca semănăturile, recolta va fi distrusă și te va prinde ploaia de câte ori vei vrea să lucrezi câmpul.
Totodată, de Paște nu trebuie să arunci lumânarea aprinsă în noaptea de Paște, ci este bine să o păstrezi în casă. De cele mai multe ori, credincioșii o aprind din nou în caz de boală, calamități naturale sau supărări.
În dimineața de Paște se spune că este bine să privești prima oară într-un vas cu apă neîncepută, deoarece vei avea vederea bună tot anul. Cu apa neîncepută este bine să te speli pe față, dintr-o cană nouă, în care s-a pus un ou roșu și un bănuț de argint.
Tradiții și obiceiuri în prima zi de Paște, în funcție de zona țării
O tradiție care este respectată în toate zonele țării este înnoirea garderobei de Paște. Se spune că puterea unor haine noi în duminica Învierii semnifică purificarea sufletului și a corpului.
În Câmpulung Moldovenesc, în zorii zilei de duminică, credincioșii ies în curtea bisericii, se așază în formă de cerc, cu lumânările aprinse în mână, și îl așteaptă pe preotul care să sfințească și să binecuvânteze bucățele din coșul pascal.
În Moldova, în dimineața de după noaptea Învierii, se pun un ou roșu și unul alb într-un bol cu apă care trebuie să conțină monede, iar copiii trebuie să-și clătească fața cu apă și să-și atingă obrajii cu ouăle pentru a avea un an bogat. De asemenea, un alt obicei este că oul de Paște trebuie mâncat, iar cojile trebuie aruncate neapărat pe drum.
Conform unei tradiții, în anumite zone ale țării, la miezul nopții dintre zilele de sâmbătă și duminică, oamenii se trezesc atunci când bat clopotele, se spală cu apă, își pun haine noi și merg la biserică.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA în România în minivacanța de 1 MAI 2025: Prognoza meteo de la ANM anunţă ploi și vijelii în extindere
Cum va fi VREMEA în România în minivacanța de 1 MAI 2025: Prognoza meteo de la ANM anunţă ploi și vijelii în extindere ANM a emis luni, 21 aprilie 2025, prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, în intervalul 21 aprilie – 4 mai 2025. Specialiştii anunţă vreme caldă, dar cu ploi și vijelii în extindere. […]
Când se spală rufe în Săptămâna Luminată: Activitățile casnice, permise doar în anumite zile în săptămâna de după Învierea Domnului
Când se spală rufe în Săptămâna Luminată: Activitățile casnice, permise doar în anumite zile în săptămâna de după Învierea Domnului Săptămâna Luminată începe imediat după noaptea de Învierea Domnului, când creștinii ortodocși intră într-o perioadă specială, în care sunt îndemnați să se apropie mai mult de Dumnezeu și să ia o pauză de la treburile […]
Profesorul de economie Cristian Păun: După alegeri, pregătiți-vă să scoateți mai mulți bani din buzunare! Modelul de guvernanță nu trece de nivelul rudimentar al unor copiii de bani gata!
Profesorul de economie Cristian Păun: După alegeri, pregătiți-vă să scoateți mai mulți bani din buzunare! Modelul de guvernanță nu trece de nivelul rudimentar al unor copiii de bani gata! Profesorul de economie Cristian Păun, originar din județul Alba, explică într-o postare recentă în mediul online cum funcționează părinții cu copii de bani gata și cum […]
Drumurile din România pe care vor fi montate 400 de radare fixe: Vor fi folosite de Poliţia Română și vor surprinde atât numărul de înmatriculare cât şi figura şoferului şi a pasagerului din dreapta
Drumurile din România pe care vor fi montate 400 de radare fixe: Vor fi folosite de Poliţia Română și vor surprinde atât numărul de înmatriculare cât şi figura şoferului şi a pasagerului din dreapta România intră în rândul ţărilor Din Uniunea Europeană în care amenzile pentru viteză vor fi trimise acasă, prin curier. Compania Naţională […]
Vouchere de vacanță 2025: Ghid de informare referitor la acordarea voucherelor pe card Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) a transmis un ghid de informare referitor la acordarea voucherelor de vacanță pe card, după adoptarea de către Guvern a mecanismului de decontare a voucherelor de vacanță în 2025. Astfel, un angajat poate primi […]