Rămâi conectat

Actualitate

Ce reguli trebuie să respecți în 2018 să circuli cu bicicleta pe drumurile publice

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Ce reguli trebuie să respecți în 2018 ca să circuli cu bicicleta pe drumurile publice

Legislația rutieră din țara noastră nu reglementează doar circulația pe drumurile publice a vehiculelor motorizate, ci și pe cea a bicicletelor sau a vehiculelor cu tracțiune animală. De aceea, în articolul de față vom prezenta regulile pe care trebuie să le respecte cei ce folosesc bicicleta pentru deplasarea pe drumurile din România în acest an.

Apoi, o altă obligație pe care o au cei ce se deplasează cu bicicleta este să le echipeze pe acestea cu sisteme de iluminare sau, după cum mai sunt acestea cunoscute, far și stop. Biciciliștii se pot deplasa atât ziua cât și noaptea, dar doar dacă au montat pe bicicletă un sistem de iluminare. În cazul circulației pe timp de zi, bicicliștii nu trebuie să aibă montat pe bicicletă niciun mijloc de iluminare sau reflectorizant.

Pentru a putea fi folosită pe drumurile publice, o bicicletă are nevoie, pe lângă sistemul de iluminare, de un sistem de frânare eficient, de un sistem de direcție funcțional, să fie dotată cu sisteme de avertizare sonoră (claxoanele de tip auto sunt interzise), cu cel puțin un dispozitiv reflectorizant de culoare roșie pe spate (ochi de pisică) și ochi de pisică de culoare portocalie pe spițele roților.

Potrivit Codului rutier, bicicliștii pot circula pe toate drumurile publice din România, cu excepția autostrăzilor. Aceștia pot circula numai pe pista de biciclete, dacă există astfel de piste în zona respectivă sau pe partea dreaptă a drumului sau a primei benzi de circulație, dar numai în sensul de mers. Bicicliștii pot circula și pe trotuare, dar doar dacă pe acestea sunt amenajate piste de biciclete sau prin parcuri și grădini publice, cu condiția să nu deranjeze pietonii aflați pe alei.

Suplimentar, atunci când se deplasează pe drumurile publice, bicicliștii sunt obligați să aibă asupra lor cartea de identitate. De asemenea, autoritățile recomandă bicicliștilor să poarte echipament de protecție, respectiv cască de protecție omologată.

În schimb, bicicliștii nu pot circula în condiții de iarnă, adică atunci când drumurile sunt acoperite cu polei, gheață sau zăpadă sau să traverseze o șosea pe trecerea de pietoni, în timp ce se află pe bicicletă. Așadar, traversarea pe trecerea de pietoni a bicicliștilor se poate face doar dacă biciclistul merge pe lângă bicicletă.

De asemenea, bicicliștii mai au o serie de restricții sau interdicții, și anume:

  • să nu învețe sau să exerseze mersul pe bicicletă pe drumuri intens circulate;
  • să nu meargă cu ambele mâini ridicate de pe ghidon sau cu ambele picioare ridicate de pe pedale;
  • să nu meargă mai multe biciclete în paralel pe drum;
  • să nu circule cu bicicleta dacă au consumat alcool, substanțe stupefiante sau medicamente cu efecte similare;
  • se nu se agațe sau să fie remorcat de un vehicul aflat în mers;
  • să nu transporte alte persoane pe bicicletă (cu excepția copiilor de până la șapte ani);
  • să nu transporte sau să tracteze orice fel de obiect care, din cauza dimensiunilor, stânjenește sau pune în pericol conducerea bicicletei sau circulația celorlalți participanți la trafic;
  • să nu circule, pe timpul nopții, fără să poarte îmbrăcăminte cu elemente reflectorizante sau fluorescente;
  • să nu circule pe un drum, dacă există o potecă paralelă sau un acostament pe care se poate circula cu bicicleta.

Bicicliștii care nu respectă regulile ce-i vizează și prezente în legislația rutieră din țara noastră riscă amenzile prevăzute în clasa a III-a de sancțiuni, adică pot primi între șase și opt puncte-amendă. În condițiile în care, în 2018, punctul-amendă are valoarea de 145 de lei, amenzile pe care le pot primi bicicliștii pentru încălcarea regulilor prezentate sunt cuprinse între 870 și 1.160 de lei.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cu cât va crește salariul mediu net în 2025 și care sunt perspectivele până în 2028. Prognoza CNSP

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu cât va crește salariul mediu net în 2025 și care sunt perspectivele până în 2028. Prognoza CNSP Câştigul salarial mediu net lunar se va majora în 2025 cu 6,2%, până la 5.355 lei, iar cel real va creşte cu 1,6%, conform Prognozei 2024-2028, varianta de toamnă, a Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, scrie […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea