Rămâi conectat

Politică Administrație

Ce presupune mutarea contribuţiilor la asigurările sociale de la angajator la angajat în 2017

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ce presupune mutarea contribuţiilor la asigurările sociale de la angajator la angajat în 2017

Plasarea contribuțiilor sociale la angajat ar impune o majorare a salariului brut cu cel puțin 22,75% pentru a menține valoarea salariului net, potrivit Ralucăi Bontaș, partener Global Employer Services Deloitte România.

Taxarea salariului în 2018:

„Recent, Guvernul a reiterat că impozitul pe venit va fi redus de la 16% la 10%, iar contribuţiile de asigurări sociale vor fi integral transferate în sarcina angajatului cu o rată cumulată diminuată la 35% (de la 39,25%). Totuşi, nu a fost reconfirmată scutirea de impozit pe venit pentru veniturile lunare brute de până la 2.000 lei. În acelaşi timp, plasarea contribuţiilor la angajat ar impune o majorare a salariului brut cu cel puţin 22,75% pentru a menţine valoarea salariului net. Această decizie este probabil ceva mai uşor de pus în practică în sectorul bugetar, însă este discutabil dacă şi în ce manieră poate fi obligatorie pentru mediul privat”, explică Raluca Bontaş, partener Global Employer Services Deloitte România.

Potrivit sursei citate, „în contextul în care nu avem încă un act normativ şi niciun studiu de impact sau nişte calcule oficiale pregătite de autorităţile competente, lucrăm cu mai multe scenarii privind efectul acestor măsuri”.

„În varianta cea mai favorabilă în care s-ar aplica toate măsurile concomitent, salariul mediu brut naţional — pe care l-am luat ca reper în calcul — ar creşte cu 11,5%. Evident la salariul de până în 2.000 lei brut ar fi o majorare mai însemnată de 16,6%, în timp ce la cele mai mari creşterea s-ar resimţi mai puţin. De exemplu, la 5.000 lei brut ar fi o creştere de 8%. Pe de altă parte, cel mai pesimist scenariu ar fi dacă nu s-ar găsi o soluţie pentru creşterea artificială a salariului brut cu 22,75%, dar contribuţiile ar fi preluate de angajat, iar impozitul pe venit ar rămâne nemodificat. În acest caz, nediscutat până în prezent, salariul mediu net s-ar diminua cu 22,16%. Deocamdată, vorbim de ipoteze. Calculele noastre oferă o imagine a efectului acestor măsuri aplicate concomitent sau selectiv la nivel individual”, susţine Bontaş.

Simulările realizate de Global Employer Services Deloitte România prevăd şase scenarii, care iau în calcul atât variante cu impozitul pe venit de 16%, cât şi de 10%.

Astfel, în cazul unuia dintre scenarii, odată cu transferarea către angajat a contribuţiilor de asigurări sociale, la un salariu mediu brut 3.131 lei majorat cu 22,75% (ca urmare a transferului contribuţiilor angajatorului) şi rată totală a contribuţiilor diminuată la 35%, plus un impozit pe venit de 10%, valoarea salariului net va fi 2.448 lei, cu 11,49% mai mare decât în prezent.

Pe de altă parte, având ca bază aceleaşi date, însă cu un impozit pe venit de 16%, valoarea salariul net rezultat va fi de 2.248 lei, cu 2,38% mai mare decât la ora actuală.

Specialiştii Deloitte România au inclus în analiza lor şi scenariile în care salariul mediu brut nu se majorează, însă modificările privind contribuţiile sociale rămân tot la angajat. În acest sens, la un salariu mediu brut de 3.131 de lei nemajorat, după reţinerea impozitului pe venit de 10% şi plata contribuţiilor sociale de 35%, angajatul rămâne cu o remuneraţie netă de 2.031 de lei, cu 7,5% sub valoarea din prezent.

De asemenea, pe aceleaşi criterii, însă cu un impozit pe venit de 16%, salariul net rezultat va fi de doar 1.831 lei, respectiv cu 16,6% mai mic decât în momentul de faţă.

Ministerul de Finanţe a anunţat, joi, că, începând cu 1 ianuarie 2018, contribuţiile sociale vor fi trecute exclusiv în sarcina angajatului, cuantumul total al acestora urmând să scadă de la 39,25%, cât sunt în prezent, la 35%, iar nivelul impozitului pe venit se va reduce cu 37,5% de la 16% la 10%.

„Programul de guvernare 2017 — 2020 conţine un pachet de măsuri ce vizează contribuţiile sociale obligatorii, care urmează a se implementa începând cu 1 ianuarie 2018. Astfel, nivelul contribuţiilor sociale obligatorii urmează să se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%. De asemenea, cu aceeaşi data de 1 ianuarie 2018, se are în vedere şi reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%. Aceste contribuţii vor fi datorate de către angajat, însă obligaţia stabilirii, reţinerii şi plăţii acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului. În acest sens, sumele reprezentând CAS şi CASS, care în prezent sunt datorate de angajator în nume propriu vor fi preluate de către angajat. Această măsură va asigura angajatului creşterea punctajului luat în calcul la stabilirea pensiei şi implicit o pensie mai mare”, se menţionează în comunicatul ministerului de resort.

 Conform MFP, măsurile nu vor implica creşterea cheltuielilor salariale pentru angajator. Totodată, având în vedere şi scăderea cotei de impozit pe venit, nici venitul net al angajatului nu va fi afectat.

Miercuri, prim-ministrul Mihai Tudose a declarat că, atât timp cât va ocupa funcţia de şef al Executivului, măsura privind trecerea obligaţiei plăţii CAS şi CASS din sarcina angajatorului în sarcina angajatului nu va fi aplicată.

„Vă spun în fiecare zi, da? Tot… Și mâine o să mă întrebaţi, dar ca să rezolvăm, da”, a afirmat Tudose, întrebat dacă plata CAS şi CASS nu se mută deloc nici pentru salariul minim, nici pentru alte salarii în sarcina angajatului.

Sursa: capital.ro

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație USR Cugir are plăcerea de a anunța că Flaviu-Lucian Rădițoiu a fost ales candidat pentru funcția de primar, al orașului Cugir, în cadrul Adunării Generale a filialei. Cunoscut pentru implicarea sa constantă în comunitate, în diverse activități de voluntariat, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea