Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Ce mâncau românii pe vremea lui Ceaușescu: o jumătate de pâine pe zi, un litru de ulei și un kilogram de zahăr pe lună

Ioana Oprean

Publicat

în

O jumătate de pâine pe zi, un litru de ulei și un kilogram de zahăr pe lună. Aceasta era porția românilor, stabilită sub regimul lui Ceaușescu. Puii vânduți la alimentarele comuniste aveau greutatea unui porumbel. Românii își făceau pile și relații pentru a căpăta marfa „pe sub mână”. Proviziile de alimente erau considerate speculă și se pedepseau cu închisoarea.

Timp de un deceniu, perioadă în care Ceaușescu dorea să achite întreaga datorie externă în avans, singurul mod prin care se puteau face economii erau soluțiile creative prin care se lua hrana de la gura oamenilor: raționalizarea pâinii (introdusă în 1982), cartelele pentru zahăr și ulei, altfel pentru fiecare categorie de populație (primeau mai mult cei de la orașe, de exemplu).

O măsură la fel de creativă a fost programul științific, creat la ordinul dictatorului, numit ,,Programul de alimentație științifică a populației”, adoptat de specialiștii din Comitetul Central în anul 1982, prin care se stabilea necesarul de calorii, inclusiv ce greutate standard aveau și trebuiau să aibă românii.

Clasa Muncitoare avea, prin decret, nevoie doar de 2.700-2.800 calorii, ceea ce însemna că un om trebuia să primească anual maxim 60/70 de kilograme de carne, 8 kilograme de pește, 210 litri de lapte, 260 ouă, rația anuală fiind la fel de mică și în cazul legumelor și fructelor.

Porțiile se controlau astfel: capul familiei mergea la magazin și își dovedea domiciliul și identitatea prezentând cartela de imobil. S-a început o campanie împotriva țăranilor, în 1982, orășenilor li se spunea că primesc pâine pe cartelă pentru ca țăranii să nu poată cumpăra prea mult. În fiecare zi, vânzătorii bifau dacă oamenii își primeau rația.

,,O pilă în comunism este mai valoroasă decât o moşie în capitalism”, acesta era principiul sfânt în Comunism, deși un decret amintește, conform adevărul.ro, următoarele: ,,Personalul unităţilor comerciale este obligat să vândă cumpărătorilor produsele alimentare prevăzute la art. 1 numai în cantităţile şi condiţiile stabilite de consiliile populare. Nerespectarea prevederilor alin. 1 constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani”

Pui cât porumbeii, banane numai la Crăciun (iar atunci necoapte) și pile pentru orice. Așa își amintesc comunismul cei care nu sunt nostalgici după echilibrul lui înșelător care scurta libertatea la minimum. Celebra coadă românească într-un loc unde nimeni nu știe ce se vinde, este deja proverbială…

Sursa: proiectulzero.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Sfânta Muceniță Iulia și Sfântul Mucenic Temistocle, prăznuiți în 21 decembrie de credincioși

Ioana Oprean

Publicat

în

Sfânta Muceniță Iulia și Sfântul Mucenic Temistocle sunt prăznuiți în 21 decembrie de credincioșii ortodocși. Sfânta Muceniţă Iuliana a trăit pe vremea împăratului Maximian. Era din Nicomidia, copila unor părinţi bogaţi. Părinţii au logodit-o cu un senator elin, cu numele Eleusie. Logodnicul voia să se facă nunta, dar sfânta n-a vrut, ci a zis: „Nu […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului

Mădălina Opriș

Publicat

în

Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria și tradiția împodobirii bradului Împodobirea bradului de Crăciun este una dintre cele mai frumoase tradiții din lume. Dacă te întrebi de unde provine acest obicei, se pare că a fost preluat de la triburile germanice, însă în vremurile respective decorațiunile erau mult mai simple decât în […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Tradiții și superstiții de Ignat, ziua în care sunt sacrificați porcii. Cum vor fi pedepsiți cei care muncesc în această zi

Ioana Oprean

Publicat

în

Tradiții și superstiții de Ignat, ziua în care sunt sacrificați porcii. Cum vor fi pedepsiți cei care muncesc în această zi În tradiția creștină românească, tăiatul porcului are o dată bine stabilită. Această zi este denumită Ignat, deoarece în calendarul creștin-ortodox, ziua coincide cu Sfântul Ignatie Teoforul Despre Sfântul Ignatie Teoforul prăznuit pe 20 decembrie […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea