Ce investiții vor fi făcute în Alba prin PNDL 2: Reabilitare de drumuri, extinderea Colegiului Economic, dotări la dispensare și înființare de rețele de canalizare
Organizația județeană a PSD ALBA informează că, suma totală a finanțării obiectivelor și proiectelor aprobate prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2 – PNDL 2, în județul ALBA se ridică la 650 milioane de lei. Acestă sumă reprezintă un record pentru judetul Alba, deoarece în anul 2016 prin Programul PNDL judeţul Alba nu a primit nici o finanţare, iar în anul 2015, judeţul Alba a primit doar suma de 186 milioane lei.
Prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2 – PNDL 2, sute de mii de locuitori ai județului nostru vor beneficia de condiții mai bune de educație și de viață cotidiană, odată cu finalizarea lucrărilor, urmare a faptului că banii alocați vizează cu prioritate rezolvarea nevoile comunităților privind construcția- modernizarea de creșe și școli, alimentarea cu apă, rețeaua de canalizare, construcția,amenajarea ori modernizarea drumurilor.
Practic, în județul Alba suma disponibilă pentru construirea ori modernizarea creșelor și școlilor pentru un numar de 21 obiective este de 29.298.892,51 lei.
Pentru un număr de 39 obiective privind introducerea apei curente şi extinderea rețelelor de canalizare suma alocată pentru judeţul Alba este de 169.253.739,13 lei.
De asemenea, pentru un număr de 8 obiective privind contruirea, reabilitarea şi dotarea de dispensare medicale suma alocată pentru judeţul Alba este de 7.635.007,38 lei.
În ceea ce privește reabilitarea sau amenajarea drumurilor resursa financiară pentru următorii trei ani – până în 2020 – însemnând pentru judeţul Alba un numar de 69 obiective suma alocată este de 443.226.025,30 lei.
Câteva exemple relevante pentru nevoile și așteptările comunităților din județul nostru care-și găsesc răspunsul prin PNDL 2 sunt:
- Reabilitarea şi extinderea clădirii Colegiului Economic „Dionisie Pop Marţian” din municipiul Alba Iulia – 4.036.714,78 lei;
- Transformare clădiri, centrală termică şi depozit de cărbune în Creşă şi Grădiniţă , Valea Frumoasei , municipiul Sebeş – 2.548.984,76 lei;
- Modernizare drumuri şi străzi în comuna Ciuruleasa – 13.457.353,41 lei;
- Modernizare drumuri comunale în comuna Rîmeţ -13.554.090,21 lei;
- Modernizare drum comunal: DJ 750-Dealu Frumos-Hănăşeşti-Gheţar, comuna Gîrda de Sus – 8.491.387,80 lei.
- Realizare şi dotare dispensar medical în comuna Scărişoara -909.889,00 lei;
- Construire dispensar medical comuna Cergău – 646.554,01 lei;
- Înfiinţare reţea de canalizare comuna Miraslău – 10.586.728,00 lei;
- Înfiinţare sistem de canalizare cu staţie de epurare în comuna Lupşa – 8.109.706,23 lei;
Din acest moment revine primarilor fiecărei localități responsabilitatea de a întocmi ori completa documentația legală necesară fiecărui proiect, pentru ca banii să ajungă acolo unde este nevoie de ei.
Lista completă a obiectivelor și proiectelor PNDL 2, pentru localitate și județ este disponibilă aici: http://www.mdrap.ro/lucrari-publice/pndl/- 8564
La nivel național, PNDL 2 înseamă un efort de 30 de miliarde lei, angajat până în anul 2020.
Au fost depuse la nivel naţional peste 13.000 de proiecte cu o valoare totală de peste 67 miliarde lei, mai mult decât dublu decât suma de 30 miliarde lei alocată prin lege pentru perioada 2017- 2020. Au fost selectate științific, pe baza unor criterii obiective, peste 6.851 de proiecte cu valoare totală de 29,9 miliarde lei. Proiectele au fost depuse de autoritățile locale în funcție de necesitățile reale ale comunităților.
Astfel, la nivel național, a rezultat următoarea repartizare a fondurilor:
* 9 miliarde lei pentru rețele de alimentare cu apă și canalizare
* 16 miliarde lei pentru drumuri și poduri (județene, comunale sau
orășenești)
* 4 miliarde lei pentru unități de învățământ (creșe, grădinițe, școli, colegii)
* 1 miliard lei pentru unități medicale.
Pentru prima dată fondurile de dezvoltare sunt distribuite pe baza unei formule matematice echilibrate, nepartizane politic, care a luat în calcul, în primă etapă, alocarea fondurilor pe județe și apoi repartizarea în interiorul județelor.
În formula alocării fondurilor pe județe sunt patru indicatori luați în calcul: numărul de localități din județ, populația județului, suprafața județului și impozitul pe venit încasat pe județ.
Ca urmare , indiferent de culoarea politică a președinților de consilii județene sau de bazinul electoral, județele au primit bani după criterii obiective raportate la cei patru indicatori privind structura demografică și administrativă și capacitatea financiară a acestora.
Astfel, în PNDL 2, raportul dintre județul care primește cei mai mulți bani și județul care primește cel mai puțin este de 2,4, realitate care demostrează asigurarea unei finanțări echilibrate la nivelul întregii țări, în beneficiul tutoror cetățenilor.
Biroul de Presă al PSD
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
FOTO | La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare
La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare Administrația locală de la Teiuș continuă lucrările de infrastructură din oraș. Săptămâna aceasta se intervine pe străzile Mihail Kogălniceanu și Aleea Sportivă, dar și în zona Roșiori. Citește și: Un cetățean din Teiuș sancționat […]