Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Ce e bine să oferi de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului: Alimentele pe care să le dai de pomană pe 15 august

Bera Larisa

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Ce e bine să oferi de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului: Alimentele pe care să le dai de pomană pe 15 august

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, celebrată pe 15 august, este una dintre cele mai semnificative festivități din calendarul creștin ortodox. Această zi marchează un moment de profundă reculegere și rugăciune pentru credincioși, care își îndreaptă gândurile spre Fecioara Maria, considerată protectorul și mijlocitorul oamenilor în fața lui Dumnezeu.

Citește și: Se spune sau nu „La mulți ani” pe 15 august, de Sfânta Maria? Controverse și dileme privind sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

În tradiția populară românească, această zi este marcată nu doar prin participarea la slujbe religioase, ci și prin oferirea de pomeni pentru sufletele celor adormiți.

Pomana sau darul oferit de sufletul celor trecuți în neființă are o însemnătate specială în tradiția creștină. Oferirea de alimente sau alte bunuri celor nevoiași în numele celor adormiți este un act de milostenie care simbolizează grija pentru sufletele celor plecați, ajutându-i să dobândească iertare și odihnă veșnică. În ziua Adormirii Maicii Domnului, aceste gesturi capătă o importanță deosebită, deoarece se crede că Fecioara Maria mijlocește pentru toți cei care o cinstesc cu evlavie.
Alimentele care se dau de pomană de Sfânta Maria

În general, alimentele oferite de pomană în această zi sunt alese cu grijă, astfel încât să fie de folos pentru cei care le primesc, dar și pentru a respecta tradițiile și obiceiurile locale. Iată care sunt principalele alimente pe care le poți da de pomană de Sfânta Maria

Pâinea și colacii sunt simboluri puternice ale hranei spirituale și ale bunătății. Pâinea, ca aliment de bază, semnifică viața, iar colacii, rotunzi și frumos împletiți, simbolizează ciclul vieții și continuitatea. Este obișnuit să se ofere colaci alături de lumânări aprinse, pentru ca sufletul celui pomenit să fie luminat pe drumul său către cele veșnice.

În luna august, fructele sunt abundente și variate, fiind ideale pentru a fi oferite de pomană. Merele, perele, strugurii sau prunele sunt adesea alese pentru a fi dăruite, simbolizând rodnicia și belșugul. Fructele sunt considerate daruri pure și naturale, potrivite pentru a fi împărțite în amintirea celor dragi care au plecat dintre noi.

Mâncăruri precum sarmalele, orezul cu ciuperci sau salatele sunt adesea pregătite și împărțite celor sărmani. Aceste preparate reflectă respectul față de tradiția postului și devotamentul religios al credincioșilor.

Dulciurile sunt nelipsite din pomenile oferite de Sfânta Maria. Cozonacii, prăjiturile cu nucă, plăcintele cu mere, checurile și gogoșile sunt printre preferatele celor care fac pomeni în această zi.

Oferirea apei și a vinului este o tradiție veche, având o semnificație profundă. Apa simbolizează viața și curățarea sufletului, iar vinul, care este transformat în sângele lui Hristos în timpul Sfintei Liturghii, reprezintă sacrificiul și mântuirea. În unele regiuni, vinul este adesea oferit împreună cu colaci și lumânări.#

Cum să oferi corect pomana de Sfânta Maria

Pe lângă alegerea alimentelor potrivite, este important să oferi pomana cu smerenie și sinceritate. Obiceiul este să te rogi pentru sufletul celui decedat și să dăruiești din toată inima, fără a aștepta nimic în schimb. De asemenea, este esențial să oferi alimentele unor persoane care au cu adevărat nevoie, astfel încât gestul să fie un act autentic de milostenie și iubire creștină.

În multe zone ale țării, se obișnuiește ca pomana să fie însoțită de un mic dar, cum ar fi un prosop, o batistă sau un obiect de uz casnic. Aceste daruri, simbolice și utile, sunt menite să aducă aminte celui care primește de sufletul celui pomenit.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Iniţiată în 1973 de doi tineri americani, fraţii Brian şi Michael McCormack din Omaha, ca formă de protest la conflictul izbucnit între Israel şi Egipt din toamna aceluiaşi an, şi ca un îndemn la pace în întreaga lume, ideea a ajuns să fie susţinută de politicieni, lideri religioşi, celebrităţi şi de 31 de laureaţi ai […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea