Ce acte sunt necesare pentru a călători în străinătate însoțit de copiii minori
Ce acte sunt necesare pentru a călători în străinătate însoțit de copiii minori
Potrivit Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, minorii – cetățeni români pot trece granițele țării doar dacă dețin un document de călătorie valabil. Minorul însoțit de ambii părinți poate ieși doar cu pașaportul sau cartea de identitate (CI), fără alte documente suplimentare.
Minorul însoțit de un singur părinte poate ieși cu o declarație autentică (valabilă 3 ani) a celuilalt părinte, prin care își dă acordul cu privire la deplasarea în cauză sau cu dovada că părintele însoțitor exercită singur autoritatea părintească (hotărâre judecătorească definitivă), cu dovada decesului celuilalt părinte (certificat de deces, hotărâre de declarare a morții) ori cu dovada că celălalt părinte este decăzut din drepturi părintești (hotărâre judecătorească definitivă).
Mai există și varianta existenței unei hotărâri judecătorești definitive de suplinire a acordului celuilalt părinte. Minorul însoțit de reprezentantul legal poate ieși cu hotărârea judecătorească definitivă de încredințare.
Citește și: Ajutorul pentru înmormântare 2024: Valoare și acte necesare pentru acordare
În cazul în care minorul însoțit de o terță persoană, este nevoie de declarația ambilor părinți sau a reprezentantului legal, în care își dau acordul pentru călătorie (declarație autentică, valabilă 3 ani). În cazul în care însoțitorul este cetățean străin, el trebuie să prezinte autorităților de frontieră și un certificat de cazier judiciar.
În cazul în care minorul întreprinde călătoria prin intermediul unei firme de transport persoane, însoțitorul trebuie să prezinte documentele din care să rezulte calitatea de angajat al acesteia. Minorul cu domiciliul sau reședința în străinătate poate ieși fără acordul părinților, doar cu documente doveditoare ale domiciliului sau reședinței (permis ședere, carte rezidență etc.).
Minorul care urmează tratament medical în străinătate poate ieși fără acordul părinților, doar cu documente medicale doveditoare emise de autorități române. În cazul minorului care merge la studii sau concursuri oficiale este nevoie doar de acordul unuia dintre părinți și documente doveditoare de la instituția organizatoare.
Începând din luna august a anului trecut, minorii peste 16 ani pot călători neînsoțiți, cu acordul părinților sau al reprezentantului legal (dat prin declarație autentică), doar pentru: vizită la rude (este nevoie și de documente care să dovedească înrudirea); studii sau concursuri oficiale (sunt necesare și documente doveditoare); tratament medical urgență (este obligatorie prezentarea unor documente medicale).
După aderarea României la Spațiul Schengen aerian și maritim, cetățenii români minori care călătoresc cu avionul în afara granițelor României, la fel ca în cazul adulților, nu vor mai efectua controlul de frontieră și vor merge direct către poarta de îmbarcare.
Polițiștii de frontieră au totuși dreptul să efectueze verificări aleatorii în interiorul aeroporturilor.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Bani de la stat ca să lași iarba să crească. Cum pot românii intra în posesia sumei meritate, din data de 15 iunie 2025
Bani de la stat ca să lași iarba să crească. Cum pot românii intra în posesia sumei meritate, din data de 15 iunie 2025 Unul dintre cele mai neobișnuite forme de ajutor, la o primă vedere, este cel dat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), care îți oferă bani ca să lași […]
Sâmbăta Mare, ultima zi din Săptămâna Patimilor: Ce NU ai voie să faci sub nicio formă în această zi Sâmbăta Mare este ultima zi în care se mai fac pregătiri pentru Paști. De obicei, în această zi se sacrifică mielul, care este simbolul lui Iisus în tradiția creștină Atunci când Iisus a murit pe cruce […]