Rămâi conectat

Ştirea zilei

Ce a propus Gabriel Pleșa pentru Bugetul de stat al anului 2022 la întâlnirea cu prim-ministrul României, Asociația Municipiilor și Guvern

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ce a propus Gabriel Pleșa pentru Bugetul de stat al anului 2022 la întâlnirea cu prim-ministrul României, Asociația Municipiilor și Guvern

„𝐒𝐨𝐥𝐮𝐭̦𝐢𝐢 𝐬̦𝐢 𝐩𝐫𝐨𝐩𝐮𝐧𝐞𝐫𝐢 𝐜𝐨𝐧𝐜𝐫𝐞𝐭𝐞 𝐢̂𝐧 𝐮𝐫𝐦𝐚 𝐝𝐢𝐬𝐜𝐮𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐜𝐮 𝐩𝐫𝐢𝐦𝐮𝐥-𝐦𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐫𝐮, 𝐝𝐨𝐦𝐧𝐮𝐥 𝐍𝐢𝐜𝐨𝐥𝐚𝐞 𝐂𝐢𝐮𝐜𝐚̆, 𝐢̂𝐧 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐞𝐱𝐭𝐮𝐥 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐮𝐥𝐭𝐚̆𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐩𝐞 𝐭𝐞𝐦𝐚 𝐁𝐮𝐠𝐞𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐬𝐭𝐚𝐭 𝐚𝐥 𝐚𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 𝟐𝟎𝟐𝟐.

Astăzi, începând cu ora 11.00, am avut o întrevedere extrem de importantă cu prim-ministrul României, domnul Nicolae Ciucă, în contextul negocierilor dintre Asociația Municipiilor din România (AMR) și Guvern. Temele vizate sunt specifice acestei perioade, în care se lucrează la Bugetul de stat pe anul 2022, iar din calitatea de reprezentanți ai AMR, în frunte cu președintele organizației, colegul primar Emil Boc, am adus la cunoștința premierului mai multe probleme cu care se confruntă administrațiile publice locale, dar și cele mai bune soluții pentru anul viitor.

Susțin, pe mai departe, o DESCENTRALIZARE reală a statului român, unde, până în acest moment, au fost făcute lucrurile pe jumătate și, de cele mai multe ori, fără nicio viziune clară. Au fost mutate doar responsabilitățile din curtea autorităților centrale spre primării și consilii locale și județene, dar fără a fi transferate și sursele financiare aferente, cu un cadru legislativ neclar sau chiar incoerent.

Am propus, în cadrul acestei întâlniri, alături de colegii mei primari, soluții concrete pentru mai multe probleme importante de care primăriile se lovesc:

1. Transportul gratuit al elevilor: OUG nr. 50/2021, intrată în vigoare la 17.06.2021 elimină finanțarea transportului local al elevilor din finanțarea de bază. În schimb, Legea Educației nr.1/2011, art. 84 menține gratuitatea transportului pentru elevi. În vederea asigurării gratuității la serviciile publice de transport local, am propus ca decontarea cheltuielilor să se facă prin transfer de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, către UAT-uri.

2. Bursele pentru elevi: Asigurarea de la bugetul de stat a cuantumului minim al burselor pentru elevii din învățământul preuniversitar, urmând ca acestea să poată fi majorate din bugetele locale, acolo unde acestea permit.

3. Contribuții sociale: începând cu ianuarie 2022, asigurarea de la bugetul de stat a finanțării pentru indemnizațiile lunare ale persoanelor cu handicap grav, drepturile asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav, sistemul de protecție a copilului și a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, prin alocarea de sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată cu destinație specială, fără ca acestea să greveze bugetele minime de funcționare ale județelor, municipiilor, orașelor și comunelor.

Sunt o parte dintre problemele punctuale pentru care am susținut, alături de colegii mei primari, soluții concrete pentru anul viitor, care să fie cuprinse în Legea bugetului de stat. Guvernul și Parlamentul României au responsabilitatea și obligația de a adopta cât mai rapid Bugetul pe anul viitor, astfel încât să nu mai trecem din nou prin blocajele grave din acest an!”, a transmis pe mediul de socializare primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea