Cazul profesorilor din Alba Iulia implicați în scandalul lucrărilor științifice scrise de deținuți – un deznodământ anunțat
Cei patru profesori universitari de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, implicați în scandalul legat de girarea unor lucrări științifice scrise de către persoane aflate în detenție, și-au transmis în scris, în termenul stabilit, punctele de vedere cu privire la această activitate, Comisiei de etică a instituției academice.
“Până în 11 februarie, Comisia își va încheia procedurile de analiză,va trimite răspunsul la Ministerul Educației Naționale și vom transmite și un raport pentru presă”, a declarat pentru ziarul “Unirea” conf. univ. dr. Diana Câmpan, purtătorul de cuvânt al Universității din Alba Iulia.
Situația de profesorilor din Sibiu – un deznodământ așteptat și pentru cei din Alba Iulia
Într-un caz similar cu cel de la Alba Iulia, la începutul acestei săptămâni Comisia de etică a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu a decis că girarea de către cei cinci profesori a cărților scrise de deținuți “nu încalcă prevederile Codului de etică și deontologie profesională”.
Concluzia Comisiei de etică a universității de stat din Sibiu este motivată prin faptul că niciuna din lucrările asociate cu numele profesorilor sibieni nu a fost girată prin referat stiinţific.
“În urma declarațiilor verbale și a puncteleor de vedere exprimate în fața Comisiei de Etică a Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu a reieșit faptul că cele cinci cadre universitare ale ULBS și-au dat doar acorduri pentru scrierea cărților, alegerea tematicii și pentru accesul la biblioteca penitenciarului. Nu s-a întocmit nici un referat care să ateste caracterul științific al lucrărilor respective”, potrivit comunicatului remis de Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu.
Sorin Briciu, Ioan Gânfălean, Mihai Himcinschi și Mariana Luduşan – cei patru profesori din Alba Iulia verificați de Comisia de etică a Universității „1 Decembrie 1918” – sunt recunoscuți în mediul academic drept profesioniști în domeniul lor de expertiză, având în spate o carieră profesională prodigioasă.
Comisia de etică care urmează să dea un verdict în cazul celor patru este formată din presedinte: prof.univ.dr. Vasile Luha, membrii: prof.univ. dr. Ioan Ileană, conf.univ.dr. Octavian Tătar, conf. univ. dr. Socol Adela, lect. univ. dr. Alin Albu, reprezentantul studentilor Alin Ioan Pop și secretar Carmen Pancu.
Reamintim că în urma scandalului legat de cărțile deținuților, Guvernul Cioloș a decis la începutul acestei luni să suspende temporar, respectiv până la 1 septembrie anul curent, aplicarea prevederii legale referitoare la reducerea pedepselor pentru deţinuţii care publică lucrări ştiinţifice.
B.P.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii