Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Actualitate

Cazul Nordis aduce reglementări stricte pentru agenții imobiliari: Atestate obligatorii și protecție pentru clienți

Bera Larisa

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Cazul Nordis aduce reglementări stricte pentru agenții imobiliari: Atestate obligatorii și protecție pentru clienți

Cazul Nordis aduce propuneri legislative vechi, blocate de ani de zile în Parlament. O nouă lege care ar putea schimba piața imobiliară din România, prevede faptul că agenții imobiliari vor fi obligați să obțină un atestat profesional și să încheie asigurări pentru a proteja clienții de practici înșelătoare. În prezent, oricine poate fi agent imobiliar şi nu există sancţiuni pentru cei care vând iluzii.

Citește și: DOCUMENT. Scandalul Nordis și proiectul de lege care pune cruce țepelor imobiliare: „Depus încă din 2019”

„Acel registru prevede foarte clar că eşti obilgat să urmezi un curs pentru meseria pe care o faci, să obţii un atestat şi în cazul în care îi spui unui om de exemplu că-i vinzi un apartament de 100 de mp şi el în realitate are doar 85 de mp şi îl înşeli îţi pierzi dreptul de a mai profesa”, a declarat Florin Roman, deputat PNL.

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară va fi autoritatea care îi va controla periodic pe agenţii imobiliari.

„Este acum la Camera Deputaţilor în comisiile de specialitate. Vine şi protejează în primul rând consumatorii. Ştim foarte bine ce reputaţie are breasla noastră, nu este foarte bună şi atunci prin profesionalizarea agenţilor imobiliari reuşim să vindecăm un pic din imagine”, a declarat Toma Filipovici, preşedintele APAIR.

Dacă legea va intra în vigoare atât brokerii, cât şi agenţii vor trebui să-şi reînnoiască autorizaţia o dată la trei ani. Atunci vor trebui să parcurgă 75 de ore teoretice şi practice în urma cărora vor primi un certificat. Tot în aceeaşi lege este stipulată şi o asigurare pe care aceştia vor trebui să o aibă, în cazul în care clienţii lor vor fi păgubiţi.

În unele agenţii, începătorii învaţă meserie de la cei mai experimentaţi.

„De la prospectări, vizionări, la tranzacţii, indiferent de situaţie am învăţat cum să ne pliem, am învăţat să facem şi contractele”, a declarat Ştefan Purcaru, agent imobiliar.

„Merg cu profesionişti zilnic ca să vadă bunele practici şi cum trebuie să profeseze la un nivel ridicat. Perfecţionarea nu se termină niciodată”, a declarat Sorin Oprea, administrator agenţie imobiliară.

În România, sunt, oficial, peste 10.000 de agenţi şi, paradoxal, mai bine de 18.000 de agenţii imobiliare. Din păcate, suntem printre puţinele ţări din UE unde sectorul este foarte puţin reglementat. În Franţa, de exemplu, pentru a deveni agent, este necesară obținerea unei licențe care implică absolvirea unui program de studii în domeniu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Săptămâna Altfel în anul școlar 2024-2025: Activități extrașcolare și 9 zile libere pentru elevi

Bera Larisa

Publicat

în

Săptămâna Altfel în anul școlar 2024-2025: Activități extrașcolare și 9 zile libere pentru elevi Săptămâna Altfel este un program educațional dedicat activităților extrașcolare, organizat anual în școlile din România. În anul școlar 2024-2025, acest program se va desfășura începând cu data de 14 octombrie. Elevii vor beneficia de 9 zile libere consecutive, incluzând vacanța de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii