Rămâi conectat

Ştirea zilei

Câți bani au cheltuit partidele și politicienii din județul Alba în campania electorală pentru alegerile locale 2020: Cine conduce topul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Autoritatea Electorală Permanentă a actualizat, recent, situația contribuțiilor electorale depuse de competitorii electorali pentru finanțarea campaniei electorale pentru alegerea autorităților administrației publice locale din data de 27 septembrie. Potrivit datelor publicate săptămâna trecută, totalul cotizațiilor candidaților din Alba este de 1.671.463,26 de lei, cele mai mari sume fiind plătite de Ioan Lazăr (candidatul ALDE la funcția de președinte al CJ Alba) – 75.000 de lei și Voicu Paul (candidatul PNL la funcția de primar al municipiului Alba Iulia) – 70.000 de lei.

La polul opus se află patru candidați ai PSD la primării de comune, care au plătit suma simbolică de 50 de lei (Haiduc Ioan – Noșlac; Han Alina Eugenia – Crăciunelu de Jos; Handrea Vasile – Cenade).

În afară de Mihail David, candidatul USR-PLUS la funcția de președinte al CJ Alba, care s-a împrumutat cu 40.000 de lei pentru a depune banii de campanie electorală și Tică Darie, candidat independent la Primăria Roșia Montană care a primit banii (4.366 de lei) din donații, pe lista publicată de AEP sunt aproape 400 de candidați din Alba care au adus bani ”de acasă” pentru cheltuielile necesare în campania electorală, bineînțeles, cu speranța că ei sau partidul pe care îl reprezintă vor întruni numărul de voturi care să le permită recuperarea sumelor plătite.

Pe partide, cel mai mare număr de cotizanți – 126 îi are PNL Alba, care a adunat de la candidați și cea mai mare sumă – 793.000 de lei. Candidatul organizației la funcția de primar al municipiului Alba Iulia, Paul Voicu, a plătit cea mai mare sumă – 70.000 de lei, urmat de Rotar Gheorghe Valentin și Nistor Dorin Gheorghe, candidații la funcțiile de primar în Blaj respectiv Sebeș – 20.000 de lei; Teban Adrian Ovidiu, Pașca Cristian Dan și Pandor Traian, candidații la funcțiile de primar în Cugir, Câmpeni respectiv Baia de Arieș – 15.000 de lei; cu câte 10.000 de lei au cotizat candidații la primăriile Abrud – Albu Cristian Alexandru, Aiud – Badea Iulia Adriana Oana, Teiuș – Breaz Aurel, Zlatna – Ponoran Silviu și Ocna Mureș – Silviu Vințeler, dar și candidații la CL Aiud – Bande Otniel Lucian și CL Blaj – Mureșan Livia.

De asemenea, cu sume între 5.000 și 7.000 de lei au cotizat 87 de candidați la funcții de primar de comună, consilier local sau consilier județean. De remarcat că niciunul dintre liberalii care au cotizat în această campanie electorală nu a plătit o sumă mai mică de 500 de lei.

Și PSD Alba are peste 100 de cotizanți, care au plătit în total 233.775 de lei, cele mai mari sume fiind depuse de Radu Cristian, candidatul partidului la funcția de primar al municipiului Sebeș – 16.850 de lei, Ioan Dîrzu, președintele social-democraților din județ și candidat la funcția de președinte al CJ Alba – 15.000 de lei și Stanciu Alin Gheorghe, candidatul la funcția de primar al municipiului Alba Iulia – 10.000 de lei.

Tot cu 10.000 de lei au mai cotizat și Crișan Vasile, candidat la Consiliul Local Alba Iulia și Dragosin Petru Romi, Matei Ioan și Oțoiu Marcel, candidați la Consiliul Județean Alba, iar alte sume între 5.000 și 8.000 de lei au fost depuse de Bărbuleț Narcisa Ioana și Medrea Bogdan (candidați la CL Alba Iulia), Bogdan Dorin Aurelian (candidat la CL Sebeș), Gheorghiță Delia Angela (candidat la Prmăria Aiud), Trifan Mircea Augustin (candidat la Primăria Cugir), Simina Nicolae (candidat la Primăria Abrud), Crișan Laurențiu, Dărămuș Eugenia Marcela, Hanțiu Virgil Valentin, Matieș Călin, Mureșan Corneliu (candidați la CJ Alba). Sume sub 500 de lei au plătit 48 de candidați la funcții de primar de comună sau consilier local.

Alianța USR-PLUS are doar 14 cotizanți, dar se află pe locul 3 la suma totală depusă de aceștia în campania electorală – 155.780 de lei. Câte 40.000 de lei au plătit David Mihail, candidat la funcția de președinte al CJ Alba și Todosiu Beniamin, candidat la funcția de consilier județean, iar alte sume semnificative au plătit Anghel Ioan, candidat la Primăria Sebeș – 22.300 de lei, Haiduc Nicolae Gigel, candidat la Primăria Câmpeni – 15.600 de lei și David Andreea, candidat la CL Sebeș – 11.150 de lei, sumele cu care au cotizat restul candidaților situându-se între 1.000 și 7.000 de lei. De remarcat că de pe lista cotizanților USR-PLUS lipsește candidatul la Primăria Alba Iulia, Gabriel Pleșa, care potrivit datelor publicate de AEP nu a contribuit financiar la această campanie electorală.

Pe locul 4 la totalul contribuțiilor electorale depuse se află PMP Alba, cu 119.000 de lei. Pe lista AEP sunt înscriși 43 de candidați din partea partidului dintre care Clement Negruț, candidat la funcția de președinte al CJ Alba, a cotizat cu 20.000 de lei, iar sumele plătite de ceilalți aspiranți la funcții de primar, consilier județean sau de consilier local sunt între 1.000 și 7.000 de lei.

ALDE Alba are 23 de cotizanți, dar se remarcă prin cea mai mare sumă depusă de un candidat din județ – Lazăr Ioan, 75.000 de lei, iar suma totală strânsă din cotizații este de 114.374 de lei. O sumă mare a fost depusă și de Lazăr Bogdan, candidatul formațiunii politice la Primăria Alba Iulia – 25.000 de lei, restul cotizațiilor fiind cuprinse între 2.700 și 75 de lei.

Partidele care au strâns, din cotizațiile candidaților, sume mai mici sunt PRO România – 78.218 lei, Acțiunea Națională Alba – 68.800 și UDMR – 58.610, iar dintre cei 10 candidați independenți cuprinși în situația contribuțiilor electorale depuse pentru finanțarea campaniei electorale cea mai mare sumă – 14.000 de lei a fost plătită de Florea Paul Victor înscris în competiția pentru un loc în Consiliul Local Alba Iulia.

Reamintim că, potrivit legii, partidele politice și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale care primesc, individual sau într-o alianță, cel puțin 3% din totalul voturilor valabil exprimate care întrunesc cel puțin 1%, au dreptul de a obține rambursarea cheltuielilor electorale. Acelaşi procent de 3% este luat în calcul – pentru candidaţii independenţi. Câți dintre candidații din Alba vor putea să-și recupereze cheltuielile și câți vor pleca acasă… și nevotați, și cu banii luați, vom afla după alegerile de duminică.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Șase medici noi la Spitalul Municipal Blaj: Unitatea medicală are 74 de medici sub contract, cel mai mare număr pe care l-a avut vreodată

Ziarul Unirea

Publicat

în

Șase medici noi la Spitalul Municipal Blaj: Unitatea medicală are 74 de medici sub contract, cel mai mare număr pe care l-a avut vreodată Șase medici noi își vor începe activitatea în curând la Spitalul Municipal Blaj. Unitatea medicală are astfel 74 de medici sub contract, cel mai mare număr pe care l-a avut vreodată. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea