Rămâi conectat

Actualitate

Câți bani ar trebui să primească angajații români de la 1 ianuarie 2021. Sondaj despre salariul minim, realizat de IMM-uri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mai mulți reprezentanți ai IMM-urilor au realizat un sondaj cu privire la salariul minim brut pe economie din 1 ianuarie 2021, după ce Ministerul Muncii și Protecției Sociale a propus 3 scenarii de creștere în acest sens.

17% dintre IMM-uri cred că salariul minim ar trebui să crească cu 150 de lei, de la 2.230 de lei până la 2.380 de lei. În timp ce, pe scenariul al doilea, cel în care salariul minim se majorează cu doar 105 lei, doar 16,2% dintre respondeți și-au dat acordul.

Pentru scenariul trei în care salariul minim crește cu 194 de lei, până la 2.424 de lei, 17,3% dintre respondenți și-au dat acordul. Restul de 49,5% dintre respondenți nu au fost de acord cu nici unul dintre cele trei scenarii.

În ceea ce privește nivelul la care ar trebui stabilit salariul minim brut pentru anul 2021, antreprenorii au răspuns în proporție de:

* 47,5% să rămână la nivelul anului 2020,
* 23,2% să fie 2.400lei,
* 12,9% să fie 2.350lei,
* 9,1% să fie 2.300lei,
* 1,3% să fie 3.000lei,
* 0,9% să fie 2.380lei,
* 0,7% să fie 2.500lei,
* 4,4% au propus alte valori

Pe de altă parte, întrebați cum consideră că va fi afectată societatea lor de mărirea salariului minim brut pe anul 2021, aceștia au răspuns (răspunsuri multiple):

* Creșterea costului produselor/serviciilor oferite: 48%
* Dimunarea profitului: 40,8%
* Concedierea unor salariați: 24,6%
* Nicio consecință: 15,6%
* Scăderea competitivității: 13,8%
* Pierderea de contracte comerciale: 13,4%
* Altele (închiderea firmei, susendarea noilor angajări, presiuni suplimentare pe angajatori și angajați, muncă suplimentară): 10%

În ceea ce privește estimarea antreprenorilor privind afectarea politicii de personal a societății că urmare a creșterii salariului minim brut începând cu anul 2021, 65,9% au spus că nu vor efectua disponibilizări, 29,2% că vor realiza între 1 și 4 disponibilizări, 3% că vor disponibiliza între 5 și 10 salariați și 1,9% că vor disponibiliza peste 10 salariați.

La întrebarea ce a vizat dacă în anul 2020 au efectuat concedieri din cauza creșterii salariului minim, având în vedere și efectele pandemiei COVID-19, respondenții au menționat:

* 78,9% că nu au efectuat disponibilizări,
* 16,8% că au efectuat între 1 și 4 disponibilizări,
* 2,4% au realizat peste 10 concedieri și
* 2% au realizat între 5 și 10 concedieri.

Întrebați ce măsură consideră că trebuie luată pentru a crește salariul minim brut pe țară în anul 2021, 69% dintre antreprenori spun că reducerea fiscalității pe forță de muncă este soluția, păstrarea măsurilor suport (gen kurzarbeit, decontarea unui procent din salariu, sprijin pentru telemunca) (10,4%), creșterea investițiilor (9,4%), reducerea birocrației (8%).

Sursa: ziare.com


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

VIDEO| Mesajul Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan cu prilejul Zilei Naționale a României 1 decembrie 2023

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mesajul Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan cu prilejul Zilei Naționale a României 1 decembrie 2023

Ziua Națională a României este simbolul a ceea ce ne unește, a ceea ce este mai bun, mai frumos și demn în sufletele noastre.

În egală măsură, este și o Sărbătoare a recunoștinței, amintindu-ne de înaintașii noștri, care, de-a lungul secolelor, au luptat pentru ca noi să fim uniți în aceeași Patrie și să ne ocupăm locul cuvenit între națiunile europene. Să nu uităm că Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică a fost mereu în inima poporului român, contribuind substanțial la formarea conștiinței și a identității naționale.

Citește și: PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2023, Ziua Națională, la Alba Iulia

Să ne iubim Patria așa cum a iubit-o Cardinalul Iuliu Hossu! Să o slujim cu puterea și devotamentul lui Iuliu Maniu, a cărui deviză, „Nicio jertfă nu e prea mare când este pentru neam și adevăr”, este expresia stării de spirit pe care Biserica Greco-Catolică a cultivat-o în sânul poporului român.

Împreună cu toți episcopii Sfintei noastre Biserici, prin mijlocirea Preasfintei Fecioare Maria și a Fericiților Episcopi Martiri, îl rugăm pe Domnul nostru Isus Cristos să binecuvânteze și să ocrotească România!

Citește și: LIVE VIDEO| 1 Decembrie 2023, la Alba Iulia: Marșul Unirii a dat startul zilei. Oameni din toate colțurile țării, dar și din Diaspora au sosit în Cealaltă Capitală

La mulți ani, români!

La mulți ani, România!

† Cardinal LUCIAN

Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș

Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare