Rămâi conectat

Ştirea zilei

Câte mașini parcate NEREGULAMENTAR au fost ridicate în Alba Iulia în ultimele 6 luni? Peste 200.000 de lei încasați la bugetul local

Ziarul Unirea

Publicat

în

Câte mașini parcate NEREGULAMENTAR au fost ridicate în Alba Iulia în ultimele 6 luni? Peste 200.000 de lei încasați la bugetul local

În perioada 1 octombrie 2022 – 31 martie 2023, Poliția Locală Alba Iulia a ridicat 513 autovehicule staționate neregulamentar pe raza municipiului, în urma aplicării sancțiunii complementare încasând pentru bugetul local suma totală de 234.685,85 de lei.

Așa rezultă din răspunsul Poliției Locale Alba Iulia la solicitarea formulată de ziarul „Unirea” conform prevederilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Este vorba despre taxă de ridicare – 111.760 de lei, taxă de transport – 65.520 de lei și taxă de depozitare – 19.935 de lei, în total 197.215 de lei, la care se adaugă TVA.

Pe fiecare dintre cele 6 luni, situația ridicării autovehiculelor este următoarea: octombrie – 98, noiembrie – 56, decembrie – 20, ianuarie – 128, februarie – 124, martie – 87.
Pentru staționare neregulamentară, au fost aplicate și 486 de sancțiuni contravenționale, valoarea amenzilor însumând 111.750 de lei.

Amenzile au fost aplicate conform prevederilor HG nr. 1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a dispozițiilor OUG nr. 95/2002 privind circulația pe drumurile publice, Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, republicate, și Legii nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului sau unităţilor administrativ-teritoriale, se arată în adresa Poliției Locale.

Dintre amenzi, 406 sancțiuni în valoare totală de 91.215 lei au fost date pentru staţionarea autovehiculelor în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară, iar alte 5 sancțiuni însumând 2.900 de lei au fost aplicate pentru staţionarea în zona de acţiune a indicatorului „Staţionare interzisă” şi a marcajului cu semnificaţia de interzicere a staţionării. Alți 4 proprietari de autovehicule s-au ales doar cu avertisment: 3 șoferi care au staționat pe drumurile publice cu o lăţime mai mică de 6 m și un conducător auto care și-a lăsat mașina în altă zi sau perioadă decât cea permisă în locul unde este instalat indicatorul cu semnificaţia „Staţionare alternantă”, ori mai mult timp decât prevedea indicatorul „Zonă de staţionare cu durata limitată”.

În schimb, 22 de conducători auto s-au ales cu amenzi totale de 4.060 de lei pentru staţionarea în dreptul căilor de acces care deservesc proprietăţile alăturate drumurilor publice. (În opinia mea, întrucât textul din legislație este ambiguu și nu dă dreptul nici măcar proprietarilor să staționeze în dreptul căilor lor de acces spre proprietăți, legislația ar trebui completată, astfel: „în dreptul căilor de acces care deservesc proprietățile alăturate drumurilor publice, dacă prin această manevră se îngrădește (blochează) posibilitatea accesului autovehiculelor în acea proprietate, fapt ce trebuie verificat practic de către agenții constatatori”.)

Alți 46 de șoferi au fost amendați cu suma totală de 13.000 de lei pentru că au parcat pe locurile pentru persoanele cu dizabilități. (După părerea mea, și în acest caz, în contextul crizei locurilor de parcare din țară, al înmulțirii parcului auto și în condițiile în care în majoritatea timpului locurile de parcare destinate persoanelor cu dizabilități rămân neocupate, s-ar impune măcar înjumătățirea procentului de 4% din numărul total al locurilor de parcare rezervate acum prin lege pentru persoanele cu handicap). Alte 5 mașini au fost ridicate, fiind fără stăpân și abandonate pe domeniul public sau privat.

Foto: arhivă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Alba Iulia la revoluția și cumpăna lui `89. Un curaj inconștient și nebun spre libertate: „Cartelele ne dădeau dreptul să nu murim”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

FOTO | Alba Iulia la revoluția și cumpăna lui `89. Un curaj inconștient și nebun spre libertate: „Cartelele ne dădeau dreptul să nu murim” Nicu Murgășanu, marcant actant al revoluției de la Alba Iulia, în decembrie 1989, așteaptă și astăzi, la 35 de ani distanță, fără de „certificat de revoluționar”,  efectul real al lui „Ceaușescu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea