Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Cât va fi salariul minim brut în anul 2019?

Mondoc Adriana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În urma discuțiilor avute la Palatul Victoria, guvernul urmează să elaboreze un act normativ prin care salariul minim va crește cu 150 de lei începând cu 2019.

Informația a fost confirmată de Bogdan Hossu, președintele Confederației Sindicale „Cartel Alfa”, la ieșirea de la discuțiile cu premierul Dăncilă, în cadrul Consiliului Național Tripartit.

„A rămas ca să se facă o hotărâre de guvern care să clarifice salariul minim pe economie începând de la 1 ianuarie 2019, care va fi probabil 2.050 de lei. (…) Salariul minim va creşte la anul cu 150 de lei. E prevăzut să crească cu 150 de lei brut, de acum până în 2022, când trebuie să ajungă la 2.500 de lei. (…) Urmează să scoată actul normativ, pentru că au nevoie ca să fie ca bază de calcul, inclusiv în bugetul de stat pentru 2019”, a declarat Hossu.

„De asemenea, urmează ca să ia în considerare propunerea făcută ca pe cumulul din pilonul I de pensii să apară un alt act normativ în care împreună cu indemnizaţiile sau pensiile speciale să nu depăşească un anumit factor de multiplicare faţă de pensia minimă, tocmai pentru a nu abuza legat de acest lucru prin diferitele acte normative speciale care au dus la dereglementări. (…)

Cumulul dintre pensia sau indemnizaţiile speciale împreună cu pilonul I, adică pensia contributivă, în cumul să nu depăşească o anumite valoare. Propunerea noastră a fost undeva de 10-12 ori faţă de pensia medie, ceea ce în 2021 ar însemna grosso modo undeva până la 20.000 de lei”, a mai spus el.

Hotărârea de guvern va reglementa întreprinderile și locurile de muncă ce vor beneficia de condiții speciale.

„S-a luat angajamentul de a scoate în procedură de urgenţă problematica unui act normativ care să reglementeze prelungirea aplicării condiţiilor de muncă deosebite pentru următorii trei ani de zile. De asemenea, pentru condiţii speciale a rămas ca legea să fie modificată în sensul în care prin hotărâre de guvern se vor specifica întreprinderile şi locurile de muncă ce vor beneficia de condiţii speciale, tocmai ca să fie mai flexibilă şi adaptabilă.

Avem cazuri în care astăzi există un blocaj, prin vânzarea întreprinderii, practic, îşi schimbă titulatura şi automat salariaţii pierdeau aceste condiţii speciale”, a precizat Hossu.

Sursa: evz.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea