Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Cât timp se păstrează lumânarea din Noaptea de Înviere: Când se aprinde, cum ne ajută şi de ce nu e bine s-o aruncăm

Ioana Oprean

Publicat

în

Cât timp se păstrează lumânarea din Noaptea de Înviere: Când se aprinde, cum ne ajută şi de ce nu e bine s-o aruncăm

În fiecare an, de Paște, credincioșii se bucură de Lumina Sfântă din Noaptea de Înviere. Ei vin la biserică, iau parte la Sfânta Liturghie, se roagă, cântă „Hristos a înviat” și se întorc spre case cu bucurie în suflete, dar și cu Lumina Sfântă. Iată ce ar trebui să faci cu lumânarea. De ce se păstrează în casă și când poate fi reaprinsă.

Ce e bine să faci cu lumânarea din Noaptea de Înviere

Alba Iulia Music & Film Festival 2025

Cu toții primim Lumina Sfântă de la Ierusalim în noaptea de Înviere. Aceasta este un dar de preț pentru orice creștin, simbolul renașterii, al biruinței vieții în fața morții, Lumânarea de la Înviere care ne aduce lumina în case este un miracol pentru suflet și are puteri tămăduitoare, după cum spun vorbele din străbuni.

În fiecare an, credincioșii iau parte la Sfânta Liturghie și pleacă acasă cu lumânarea aprinsă. Există o superstiție potrivit căreia, dacă lumânarea de la slujba Învierii rămâne aprinsă tot drumul până acasă, dorinţele purtătorului ei se vor îndeplini. Dar hai să vedem ce se face mai exact cu această lumânare.

Cât timp se păstrează lumânarea de la Înviere

Cu toții am auzit până acum multe practici superstițioase legate de această lumânare. Cu toate acestea, ea nu ar trebui stinsă de pragul casei sau de grindă, nici nu ar trebui afumate cu ea vitele din gospodării și nici aruncată. Potrivit preoților, lumânarea din Noaptea de Înviere ar trebui să fie arsă câte un pic în toată Săptămâna Luminată.

De asemenea, Lumina Sfântă este considerată un adevărat miracol și are rolul de a te lumina și de a alunga toate energiile negative din locuință. Totodată, ea poate fi aprinsă atunci când se abat necazul asupra familiei, când un membru este bolnav sau în cazul unor dezastre naturale, fiind așezată în fața unei icoane.

Această lumânare reprezintă lespedea care se aprinde la mormânt. Trebuie păstrată cu sfinţenie tot timpul anului şi aprinsă ori de câte ori este nevoie. Lumina de la Înviere este lumina care coboară de la Dumnezeu şi aduce iertare, împăcare şi răscumpărare.

Credincioşii o pot aprinde când au momente grele, când sunt bolnavi, au o urgie, se lovesc sau ca semn de mulţumire. Trebuie să aprindă lumânarea şi să se roage din suflet.

În cazul în care nu o poți lua acasă, lumânarea poate fi lăsată în locul special amenajat aprinderii lumânărilor de la biserică ori la căpătâiul celor dragi, trecuți în neființă

Lumina Sfântă din Noaptea de Înviere este considerată un adevărat miracol, având în vedere modul în care se aprinde în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie din Sâmbăta Mare. Se spune că în primele minute de la aprindere, flacăra nu arde pe nimeni.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

26 iulie 1921 | A intrat în vigoare Tratatul de la Trianon prin care se recunoaște pe plan internațional unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România

Bera Larisa

Publicat

în

26 iulie 1921 | A intrat în vigoare Tratatul de la Trianon prin care se recunoaște pe plan internațional unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, în calitate de stat succesor […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

25 iulie – Adormirea Sfintei Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu

Ioana Oprean

Publicat

în

25 iulie – Adormirea Sfintei Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu În data de 25 iulie, în fiecare an, credincioșii o prăznuiesc pe Sfânta Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Ana Sfânta Ana a fost mama Fecioarei Maria, mama lui Hristos. Ana era din seminția lui Levi […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

23 iulie 1869 | Se naște Gheorghe Adamescu, istoric literar și membru corespondent al Academiei Române

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

23 iulie 1869 | Se naște Gheorghe Adamescu, istoric literar și membru corespondent al Academiei Române Gheorghe Adamescu (n. 23 iulie 1869, București, România – d. 4 aprilie 1942, București, România) a fost un istoric literar, membru corespondent al Academiei Române din 1921, bibliograf, profesor de limba română și limba latină și autorul unor manuale […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea