Câștigătoarea licitației anulate a Cupru Min Abrud, firma canadiană Roman Copper, mai vrea înapoi doar garanţia de participare
La sfârșitul anului 2012, societatea canadiană Roman Copper Corp., câștigătoarea licitației de privatizare a companiei Cupru Min Abrud, licitație anulată ulterior de statul român, a renunțat la pretențiile formulate inițial în cadrul procesului intentat Ministerului Economiei, mulțumindu-se cu returnarea garanţiei de participare la licitaţie, în valoare de 4,85 milioane lei.
Schimbarea de strategie a Roman Copper Corp.a fost luată după termenul din 18 decembrie 2012, de la Tribunalul Bucureşti.
Canadienii mai solicitau inițial pe lângă respectarea contractului de privatizare, plata unor daune de circa 1.122.000 de lei, din partea Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), instituţie aflată în subordonarea Ministerului Economiei, respectiv organizatorul licitației.
OPSPI susținea în luna iunie a anului trecut, că toate pretenţiile companiei canadiene Roman Copper în privinţa privatizării Cuprumin Abrud, aşa cum au fost consemnate în cererea de chemare în judecată a statului român, sunt nefondate.
Cupru Min deţine exploatarea Roşia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României. Societatea canadiană Roman Copper Corp. câștigase licitaţia pentru privatizarea Cupru Min Abrud la preţul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste preţul de pornire a licitaţiei, de 57,3 milioane euro. Pentru că firma canadiană nu a semnat contractul cu statul român până la termenul limită, respectiv 6 aprilie 2012, licitaţia a fost anulată.
Motivul din cauza căruia s-a ajuns la această situaţie ar fi faptul că Roman Copper a refuzat să depună într-un cont bancar o garanţie pentru investiţiile de mediu, firma canadiană respingând şi publicarea documentului de privatizare.
Statul a încercat de mai multe ori să vândă Cupru Min, prima oară în anul 2008. În 2009 Ministerul Economiei a scos din nou la licitaţie societatea, cu intenţia de a vinde integral acţiunile pe care le deţine, dar a amânat procedura pentru 26 martie 2012 când a înregistra un nou eșec cu canadienii de la Roman Copper.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Negociatorul-șef al Parlamentului European, Victor Negrescu, a obținut acordul interinstituțional cu privire la bugetul UE pentru anul 2025: Prevede o creștere de 10,5 miliarde de euro comparativ cu anul anterior
Negociatorul-șef al Parlamentului European, Victor Negrescu, a obținut acordul interinstituțional cu privire la bugetul UE pentru anul 2025: Prevede o creștere de 10,5 miliarde de euro comparativ cu anul anterior Negociatorul-șef al Parlamentului European, eurodeputatul Victor Negrescu, a obținut în această dimineață, după zeci de ore de negocieri, acordul interinstituțional cu privire la bugetul Uniunii […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate2 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport3 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitate24 de ore ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentariio zi ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii3 ore ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată