CASS la chirii. Cum se calculează în 2015 contribuţia la sănătate pentru aceste venituri? EXEMPLE

Începând de anul trecut, contribuabilii care obţin venituri din chirii sunt obligaţi să plătească contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru această categorie de venituri. Conform reglementărilor în vigoare, stabilirea obligaţiilor de plată se realizează de către organul fiscal, printr-o decizie de impunere.

De la 1 ianuarie 2014 plata CASS a devenit obligatorie si pentru persoanele care obtin venituri din inchirierea imobilelor, se arata in OUG nr. 88/2013 care a schimbat anul trecut Codul fiscal.

ELIT

Potrivit acestor reglementari, au calitatea de contribuabili la sistemul public pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate persoanele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor.

Totusi, in actul normativ se specifica ca persoanele care obtin astfel de venituri nu datoreaza contributie de asigurari sociale (CAS), adica nu contribuie la sistemul public de pensii, in schimb trebuie sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS).

Cum se stabileste CASS pentru veniturile din chirii?

Dispozitiile care au intrat in vigoare la 1 ianuarie 2014 si care sunt valabile si in 2015 au stabilit, de asemenea, modul de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate.

Astfel, pentru cei care obtin venituri din inchirierea imobilelor, baza lunara de calcul al CASS reprezinta diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut, diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, sau valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la cele 12 luni ale anului si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.

Mai mult, baza lunara de calcul nu poate fi mai mare decat valoarea a de cinci ori castigul salarial mediu brut.

Cu alte cuvinte, baza lunara de calcul pentru contributia de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica de 975 lei – salariul minim brut valabil de la 1 ianuarie 2015 si nici mai mare de 12.075 lei – de cinci ori salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru 2015.

Mai exact, suma asupra careia se va aplica cota de 5,5% a contributiilor de asigurari sociale de sanatate nu va fi mai mica de 975 lei, dar nici nu va depasi 12.075 lei.

In aceste conditii, o persoana care va obtine doar venituri din chirii si nu va avea niciun fel de cheltuieli ocazionate de aceste venituri va plati CASS in valoare de cel putin 53,62 lei, dar nu mai mult de 664,12 de lei.

Exemple de calcul al CASS pentru veniturile obtinute doar din chirii

Luciana Rainov, associate Biris Goran, a declarat intr-un articol publicat anul trecut de AvocatNet.ro ca tinand cont de dispozitiile aflate in vigoare, baza de calcul pentru cota CASS de 5,5% este:

in sistem forfetar: 75% din venitul brut;
in sistem real: diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale;
norme de venit: valoarea anuala a normei de venit, raportata la cele 12 luni ale anului.

„Optiunea pentru oricare dintre aceste sisteme de impozitare apartine contribuabilului. Contribuabilul isi exprima aceasta optiune prin intermediul declaratiei 220, declaratie care se completeaza si se depune de persoanele fizice care realizeaza venituri din desfasurarea unor activitati independente, cedarea folosintei bunurilor (cu exceptia arendelor), activitati agricole, silvicultura si piscicultura”, ne-a explicat la acea data specialistul.

Totusi, in ceea ce priveste impunerea pe baza normelor de venit, pentru aceasta varianta de impunere se poate opta doar daca activitatea desfasurata de contribuabil se numara printre cele incluse pe lista activitatilor care pot fi impozitate pe baza de norma de venit, a subliniat Luciana Rainov. Lista cu activitatile si nivelul normelor de venit sunt actualizate anual de catre Ministerul Finantelor si Directiile generale ale finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.

Potrivit specialistului Biris Goran, o persoana care obtine doar venituri din chirii va calcula CASS astfel:

In sistem forfetar:

Venitul anual din chirii = 20.000 lei
Baza de calcul = 20.000 lei – (25% * 20.000 lei) = 15.000 lei
CASS datorat = 5,5% * 15.000 lei = 825 lei
Impozitul datorat = 16% * 15.000 lei = 2.400 lei

In sistem real:

Venitul anual din chirii = 20.000 lei
Cheltuieli efectuate in scopul obtinerii veniturilor = 2.000 lei
Baza de calcul CASS = 20.000 lei – 2.000 lei = 18.000 lei
CASS datorat = 5,5% * 18.000 lei = 990 lei
Impozitul datorat = 16% * (20.000 lei – 2.000 lei – 990 lei) = 2.721,6 lei

Norme de venit:

De ex. pentru inchiriere in scop turistic (cod CAEN 5520: Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata)
Norma de venit (Bucuresti, S1, zona 0) = 19.500 lei
CASS datorat = 5,5% * 19.500 lei = 1.072 lei
Impozitul datorat = 16% * 19.500 lei = 3.120 lei

Calculul CASS pentru alte tipuri de venituri realizate pe langa cele din chirii

Prin modificarile introduse de OUG nr. 88/2013 in Codul fiscal, contributia de asigurari sociale de sanatate se datoreaza de la 1 ianuarie 2014 pentru veniturile obtinute din cedarea folosintei bunurilor indiferent daca persoana care realizeaza aceste venituri obtine si venituri din salarii sau asimilate salariilor, ne-a precizat anul trecut Luciana Rainov.

“Astfel, chiar daca o persoana obtine venituri din desfasurarea unei activitati dependente si angajatorul plateste contributii sociale, pentru veniturile obtinute din cedarea folosintei bunurilor acea persoana va datora de la 1 ianuarie 2014 contributia de asigurari sociale de sanatate. In continuare, nu se datoreaza contributie de asigurari sociale (pensii) pentru aceste venituri”, a adaugat atunci sursa citata.

Regulile de calcul al CASS doar pentru veniturile obtinute din chirii se aplica si pentru contribuabilii care realizeaza si alte tipuri de venituri pe langa cele din chirii.

Totusi, exista o singura diferenta, dupa cum ne-a mentionat specialistul Biris Goran. Mai exact, persoanele care obtin si alte tipuri de venituri nu mai trebuie sa plateasca suma minima de 53,62 de lei pentru CASS, in masura in care CASS platita pentru toate veniturile obtinute este mai mare decat aceasta suma minima.

In ceea ce priveste plata CASS de catre nerezidentii care obtin venituri din chirii in Romania, Luciana Rainov a precizat la acea data ca intrucat nerezidentii nu au domiciliul in Romania acestia nu datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile obtinute din chirii.

Conform Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, asigurarea sociala de sanatate este facultativa pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care se afla temporar in tara.

Astfel, potrivit Legii 95/2006, daca o persoana nu domiciliaza in Romania, nu are obligatia de a incheia o asigurare sociala de sanatate. Intrucat nerezidentii, in conformitate cu prevederile Codului fiscal, nu au domiciliul stabilit in Romania acestia nu datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate deoarece aceste persoane nu au obligatia de a se asigura in sistemul national al asigurarilor de sanatate, a punctat sursa citata.

Plata contributiei de sanatate

Stabilirea platilor anticipate cu titlu de CASS, datorate de persoanele fizice care realizeaza venituri din chirii, se realizeaza de catre organul fiscal competent, printr-o decizie de impunere, pe baza declaratiei de venit estimat/declaratiei privind venitul realizat pe care contribuabilii trebuie sa o transmita Fiscului.

Formularul 650 – “Decizie de impunere privind platile anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor”, cod 14.13.02.15/cfb a fost aprobat prin Ordinul ANAF nr. 117/2014.

Potrivit reglementarilor in vigoare, in decizia de impunere prin care se stabilesc platile anticipate, baza de calcul a CASS se va evidentia lunar, iar plata contributiei se va efectua trimestrial, in patru rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Totodata, incadrarea in plafonul maxim al bazei lunare de calcul a CASS, respectiv valoarea a de cinci ori castigul salarial mediu brut, se va face de catre organul fiscal competent prin decizia de impunere privind platile anticipate, au precizat recent reprezentantii ANAF.

Sursa: avocatnet

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Contagiozitatea ridicată a tulpinii britanice se confirmă și în România: 9 din 10 contacți ai unui pacient, pozitivi la testare

Din 10 contacți ai unuia dintre pacienții depistați vineri cu noua tulpină britanică de COVID-19, varianta B.1.1.7, 9 au fost… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

INFOTRAFIC: Restricții de circulație, vineri, pe Valea Oltului, pentru decolmatarea șanțurilor de aluviuni . Recomandări pentru șoferi

Traficul se va desfășura dirijat, vineri, 8 ianuarie, pe Valea Oltului, DN7 Râmnicu Vâlcea – Sibiu, între kilometrii 227 și… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Haos la Ministerul Sănătății: Un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea

Haos la Ministerul Sănătății după ce un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea. La câteva ore după… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Unii patroni anunță că nu îi vor primi la muncă pe cei nevaccinați. 5 milioane de angajați își așteaptă rândul la vaccinare

Angajatorii sunt cei care îi înscriu pe liste pe angajați, 5 milioane dintre aceștia își așteaptă rândul la vaccinare. Romania… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Restricții mai DURE de intrat în Marea Britanie. Prezentarea testului COVID negativ și carantinarea, necesare

Începând cu săptămâna viitoare, este nevoie de prezentarea unui test COVID negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat vor avea loc și în acest an! Ministerul Educației: „Din simulări va rezulta nivelul cunoștințelor elevilor”

Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației, iar președintele Consiliului Național al Elevilor a declarat că propunerea acceptată de Minister… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIOLENȚELE din SUA: Primul polițist DECEDAT la protestele de la Washington. Bilanțul ajunge la 5 MORȚI

Brian D. Sicknick a fost rănit miercuri, într-o confruntare cu protestatarii, şi a revenit la biroul diviziei, unde i s-a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

1 comentariu

Horea 21 ianuarie 2015 at 12:05

„Cu alte cuvinte, baza lunara de calcul pentru contributia de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica de 975 lei – salariul minim brut valabil de la 1 ianuarie 2015 ”

Adica cineva care castiga 100 Euro (450 lei)/luna, pentru inchirierea unei Garsoniere, trebuie sa plateasca CASS si IMPOZIT ca si cum ar castiga 975 lei lunar.
Foarte „incurajant” acest act legislativ. Oare cui i-a trecut prin „bilă” asa ceva?

Comentariile sunt oprite