Casa Verde Fotovoltaice 2023: Lista instalatorilor de panouri, validată de către AFM
Casa Verde Fotovoltaice 2023: Lista instalatorilor de panouri, validată de către AFM
Unitățile de cult și persoanele fizice vor avea posibilitatea de a selecta din aplicația informatică unul din cei 515 instalatori certificați pentru a le verifica documentele depuse în cadrul programului „Casa Verde Fotovoltaice”, anunță Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Bugetul total al acestei sesiuni este de aproape două miliarde lei, din care peste 1,7 miliarde de lei alocat persoanelor fizice, şi 17,5 milioane de lei pentru unităţile de cult.
„În acest an, acordăm o atenţie deosebită zonei de eficienţă energetică, Programul Casa Verde Fotovoltaice având un buget de aproape 2 miliarde de lei, dublu faţă de sesiunea precedentă. Ne dorim ca toţi cei 87.500 de solicitanţi care au aplicat anul acesta să devină prosumatori în cel mai scurt timp.
Apreciez interesul deosebit manifestat pentru accesarea acestui program, din partea persoanelor fizice şi a unităţilor de cult. Organizarea pe regiuni a fost o idee excelentă care a contribuit esenţial la succesul programului. Acesta e un program care va continua şi în anii următori, astfel încât să avem astfel de surse de energie verde pe cât mai multe case”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Conform ministerului de resort, în termen de maximum 30 de zile de la data selectării instalatorului de către un solicitant, instalatorul analizează documentele şi selectează în aplicaţie solicitanţii eligibili.
Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) generează prin intermediul aplicaţiei listele cuprinzând proiectele solicitanţilor eligibili, iar după publicare listei solicitanţilor aprobaţi, instalatorul va putea începe montarea panourilor fotovoltaice.
Implementarea proiectului se realizează în termen de cel mult 12 luni de la aprobarea proiectului, termen în care trebuie realizată instalaţia şi în care se va obţine certificatul de racordare.
Selectarea de către solicitant a unui instalator validat, efectuarea analizei de către instalator a documentelor încărcate de solicitant şi aprobarea de către instalator a solicitanţilor eligibili se pot parcurge în termen de maximum 90 de zile, începând din 6 septembrie 2023.
Înscrierea persoanelor fizice a avut loc în perioada 19 mai 2023 – 23 iunie 2023 prin intermediul aplicaţiei informatice pusă la dispoziţie pe site-ul AFM, iar unităţile de cult s-au putut înscrie în program în perioada 27 – 29 iunie 2023.
Finanţarea se acordă în cuantum de maximum 20.000 de lei, sub condiţia suportării unei contribuţii proprii a beneficiarului de 2.000 de lei. Suma finanţată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa până la valoarea totală a facturii se suportă de către beneficiar din surse financiare proprii.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Ajutoare sociale 2025: România, țara asistaților sociali. Mulți refuză să muncească sau să își caute loc de muncă
Ajutoare sociale 2025: România, țara asistaților sociali. Mulți refuză să muncească sau să își caute loc de muncă Ministerul Muncii a oferit informații privind numărul persoanelor asistate social în România, iar situația este una îngrijorătoare. În anul 2024, 259.418 de români au primit venitul minim de incluziune. Deși valoarea ajutorului financiar este mică, mulți refuză […]