Casa Parohială a Bisericii Reformate din Roșia Montană va fi restaurată și pusă în valoare: Licitația de peste 7.5 milioane de lei, lansată în SEAP
Casa Parohială a Bisericii Reformate din Roșia Montană va fi restaurată și pusă în valoare: Licitația de peste 7.5 milioane de lei, lansată în SEAP
Institutul Național al Patrimoniului a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru lucrări de construcții pentru obiectivul „Lucrări de restaurare și punere în valoare a monumentului istoric „Casa Parohială a Bisericii Reformate Roșia Montană”. Valoarea totală a investiției este de 7.552.100,50 de lei.
Conform studiului geotehnic întocmit pentru identificarea condiţiilor de fundare şi pentru stratificaţia terenului de fundare, respectiv pentru adoptarea unei soluţii de consolidare a infrastructurii conform reglementărilor tehnice în vigoare, care a cuprins observaţii pe teren, sondaje la fundaţii şi investigaţii la infrastructura clădirii cu ocazia diagnosticului arheologic s-au aflat următoarele:
Amplasamentul nu pune probleme de stabilitate. Nu au fost identificate alunecări de teren active pe amplasament sau în vecinătatea acestuia.
Zona studiată din punct de vedere al riscului de alunecări de teren se încadrează în zonă cu risc redus.
Din punct de vedere al riscului de inundaţii elementele hidrologice, hidromorfologice pe teren nu prezintă riscuri de inundare a zonei.
Având în vedere starea de degradare avansată, obiectivul principal al investiţiei constituie scoaterea din pericol, stoparea degradărilor şi reconversia imobilului pentru sustenabilitatea clădirii.
Clădirea se află în stare de precolaps, toate elementele şi subansamblurile structurale fiind în stare avansată de degradare. Datorită lipsei de utilizare şi întreţinere, respectiv a lipsei unor intervenţii de punere în siguranţă – cu excepţia sistemului de eşafodaj de lemn al faţadei principale, respectiv consolidare, clădirea s-a degradat în permanenţă, angrenând prăbuşirea acoperişului, majorităţii planşeelor şi a mai multor subansambluri de zidărie, respectiv distrugerea componentelor de lemn (scară, târnaţ, tâmplării, etc.).
Pe lângă restaurarea casei parohiale se urmăreşte reconversia şi utilizarea întregii parcele împreună cu corpul anexă la limita parcelei la nord-vest. Acest corp de clădire va conţine centrala termică şi o zonă pentru administratorul clădirii şi grupuri sanitare. întreaga parcela va fi amenajată peisagistic asigurând trei locuri de parcare, dar şi zonă de campare.
Prin această investiţie va fi salvată prin metode tradiţionale, şi cu o posibilă restaurare participativă, una dintre puţinele clădiri realizată integral pe structură zidită, participând şi la creşterea numărului de turişti în zonă, asigurare locuri de cazare, spaţii culturale, recreative, inclusiv pe perioade reci.
Lucrările de restaurare, consolidare şi punere în valoare a monumentului istoric „Casa Parohială a Bisericii Reformate Roşia Montană” sat Roşia Montană nr. 551, comuna Roşia Montană, judeţ Alba, cod LMI AB-II-m-B-00309, constau în următoarele activităţi principale:
Corp C1:
- scoaterea din pericol a clădirii şi protecţii provizorii minimale;
- elementele valoroase (componente de metal, tâmplării, lemn sculptat de stejar, parapete) se depozitează cu posibilitate de refolosire;
- subzidiri în subsol, executate pe tronsoane de maxim im, pe maximum 20% din suprafaţa totală;
- cămăşuirea fundaţiei cu zidărie şi injectarea lacunelor în masa zidăriei; refacerea continuităţii zidurilor prăbuşite – folosind piatră similară cu cea existentă, cărămidă, mortar de var (hidraulic), injectări şi verificarea şi reactivarea tiranţilor metalici existenţi şi dispunerea unora noi şi înlocuirea centurilor de lemn de stejar de la parter şi etaj;
Lucrări de consolidare
Se vor realiza următoarele intervenţii arhitecturale la casa parohială:
- rezidiri locale, rerostuiri, conservarea tencuielilor originale şi retencuiri folosind tencuieli pe bază de var şi tehnicile tradiţionale (cercuiala).
- se vor reface modenaturile istorice după urmele păstrate in situ cu materiale tradiţionale, se va reface cursiva după urmele păstrate (goluri în zidărie, elemente de lemn, etc.) şi fotografii de arhivă.
- se va reconstrui volumetria acoperişului şi se va realiza învelitoare de şindrilă, conform imaginilor din arhivă, care atestă că toate casele din zonă erau învelite cu şindrilă şi aveau lucarne. Se vor reface şi coşurile de fum.
- subsolul şi podul se vor amenaja şi se va introduce o scară de acces de la etaj la mansardă.
- tâmplăriile se vor reface conform modelelor păstrate, respectând dimensiunile, profilaturile, feroneria şi în zonele de cazare cercevelele interioare se vor monta două foi de sticlă de 4 mm, despărţite de o baghetă termică de 10 mm. se vor introduce zone umede (grupuri sanitare, băi).
Corp C2:
- realizarea unor fundaţii noi.
- recompartimentări, respectând amprenta la sol a clădirii iniţiale.
Refacere şarpantă
Lucrările de instalaţii electrice propuse sunt următoarele:
- realizarea coloanei de alimentare cu energie electrică de la firida de contorizare la tabloul electric general amplasat la parterul clădirii;
- realizarea distribuţiei de la tabloul electric general la tablourile electrice de la etaj TE-E şi din clădirea anexă TE-A, respectiv de la acesta la diversele receptoare;
- iluminat interior general, cu secvenţe de utilizare;
- iluminat de siguranţă;
- iluminat exterior imobil;
- instalaţie de prize de utilizare generală;
- alimentarea instalaţiilor de putere: centrala termică, boilere, elemente ale sistemului fotovoltaic;
- instalaţie de curenţi slabi:
- instalaţie de detectare, semnalizare şi avertizare incendiu; instalaţie de avertizare la efracţie;
- instalaţie de date – reţea wireless;
- instalaţie de proiecţie la trăsnet şi priza de pământ;
- Instalaţii sanitare;
- instalaţii de apă rece;
- instalaţii de apă caldă;
- instalaţii de canalizare menajeră;
- instalaţii de alimentare cu apă şi canalizare exterioară;
- Instalaţii termice.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Controversata campanie PNL pe TikTok care a ajuns să îl promoveze pe Georgescu ar fi fost „ideea lui Rareș Bogdan”
Controversata campanie PNL pe TikTok care a ajuns să îl promoveze pe Georgescu ar fi fost „ideea lui Rareș Bogdan” Rareș Bogdan, europarlamentar PNL, a oferit primele declarații despre controversata campanie TikTok, menționată în documentele CSAT. Acesta a admis că a fost implicat în promovarea campaniilor PNL pe rețelele sociale, dar neagă că ar fi […]