Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Ştirea zilei

Casa Parohială a Bisericii Reformate din Roșia Montană va fi restaurată și pusă în valoare: Licitația de peste 7.5 milioane de lei, lansată în SEAP

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Casa Parohială a Bisericii Reformate din Roșia Montană va fi restaurată și pusă în valoare: Licitația de peste 7.5 milioane de lei, lansată în SEAP

Institutul Național al Patrimoniului a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru lucrări de construcții pentru obiectivul „Lucrări de restaurare și punere în valoare a monumentului istoric „Casa Parohială a Bisericii Reformate Roșia Montană”. Valoarea totală a investiției este de 7.552.100,50 de lei.

Conform studiului geotehnic întocmit pentru identificarea condiţiilor de fundare şi pentru stratificaţia terenului de fundare, respectiv pentru adoptarea unei soluţii de consolidare a infrastructurii conform reglementărilor tehnice în vigoare, care a cuprins observaţii pe teren, sondaje la fundaţii şi investigaţii la infrastructura clădirii cu ocazia diagnosticului arheologic s-au aflat următoarele:

Elit - Gustul Desăvârșit

Amplasamentul nu pune probleme de stabilitate. Nu au fost identificate alunecări de teren active pe amplasament sau în vecinătatea acestuia.

Zona studiată din punct de vedere al riscului de alunecări de teren se încadrează în zonă cu risc redus.

Din punct de vedere al riscului de inundaţii elementele hidrologice, hidromorfologice pe teren nu prezintă riscuri de inundare a zonei.

Având în vedere starea de degradare avansată, obiectivul principal al investiţiei constituie scoaterea din pericol, stoparea degradărilor şi reconversia imobilului pentru sustenabilitatea clădirii.

Clădirea se află în stare de precolaps, toate elementele şi subansamblurile structurale fiind în stare avansată de degradare. Datorită lipsei de utilizare şi întreţinere, respectiv a lipsei unor intervenţii de punere în siguranţă – cu excepţia sistemului de eşafodaj de lemn al faţadei principale, respectiv consolidare, clădirea s-a degradat în permanenţă, angrenând prăbuşirea acoperişului, majorităţii planşeelor şi a mai multor subansambluri de zidărie, respectiv distrugerea componentelor de lemn (scară, târnaţ, tâmplării, etc.).

Pe lângă restaurarea casei parohiale se urmăreşte reconversia şi utilizarea întregii parcele împreună cu corpul anexă la limita parcelei la nord-vest. Acest corp de clădire va conţine centrala termică şi o zonă pentru administratorul clădirii şi grupuri sanitare. întreaga parcela va fi amenajată peisagistic asigurând trei locuri de parcare, dar şi zonă de campare.

Prin această investiţie va fi salvată prin metode tradiţionale, şi cu o posibilă restaurare participativă, una dintre puţinele clădiri realizată integral pe structură zidită, participând şi la creşterea numărului de turişti în zonă, asigurare locuri de cazare, spaţii culturale, recreative, inclusiv pe perioade reci.

Lucrările de restaurare, consolidare şi punere în valoare a monumentului istoric „Casa Parohială a Bisericii Reformate Roşia Montană” sat Roşia Montană nr. 551, comuna Roşia Montană, judeţ Alba, cod LMI AB-II-m-B-00309, constau în următoarele activităţi principale:

Corp C1:
 • scoaterea din pericol a clădirii şi protecţii provizorii minimale;
 • elementele valoroase (componente de metal, tâmplării, lemn sculptat de stejar, parapete) se depozitează cu posibilitate de refolosire;
 • subzidiri în subsol, executate pe tronsoane de maxim im, pe maximum 20% din suprafaţa totală;
 • cămăşuirea fundaţiei cu zidărie şi injectarea lacunelor în masa zidăriei; refacerea continuităţii zidurilor prăbuşite – folosind piatră similară cu cea existentă, cărămidă, mortar de var (hidraulic), injectări şi verificarea şi reactivarea tiranţilor metalici existenţi şi dispunerea unora noi şi înlocuirea centurilor de lemn de stejar de la parter şi etaj;

Lucrări de consolidare 

Se vor realiza următoarele intervenţii arhitecturale la casa parohială:

 • rezidiri locale, rerostuiri, conservarea tencuielilor originale şi retencuiri folosind tencuieli pe bază de var şi tehnicile tradiţionale (cercuiala).
 • se vor reface modenaturile istorice după urmele păstrate in situ cu materiale tradiţionale, se va reface cursiva după urmele păstrate (goluri în zidărie, elemente de lemn, etc.) şi fotografii de arhivă.
 • se va reconstrui volumetria acoperişului şi se va realiza învelitoare de şindrilă, conform imaginilor din arhivă, care atestă că toate casele din zonă erau învelite cu şindrilă şi aveau lucarne. Se vor reface şi coşurile de fum.
 • subsolul şi podul se vor amenaja şi se va introduce o scară de acces de la etaj la mansardă.
 • tâmplăriile se vor reface conform modelelor păstrate, respectând dimensiunile, profilaturile, feroneria şi în zonele de cazare cercevelele interioare se vor monta două foi de sticlă de 4 mm, despărţite de o baghetă termică de 10 mm. se vor introduce zone umede (grupuri sanitare, băi).
Corp C2:
 • realizarea unor fundaţii noi.
 • recompartimentări, respectând amprenta la sol a clădirii iniţiale.

Refacere şarpantă

Lucrările de instalaţii electrice propuse sunt următoarele:

 • realizarea coloanei de alimentare cu energie electrică de la firida de contorizare la tabloul electric general amplasat la parterul clădirii;
 • realizarea distribuţiei de la tabloul electric general la tablourile electrice de la etaj TE-E şi din clădirea anexă TE-A, respectiv de la acesta la diversele receptoare;
 • iluminat interior general, cu secvenţe de utilizare;
 • iluminat de siguranţă;
 • iluminat exterior imobil;
 • instalaţie de prize de utilizare generală;
 • alimentarea instalaţiilor de putere: centrala termică, boilere, elemente ale sistemului fotovoltaic;
 • instalaţie de curenţi slabi:
 • instalaţie de detectare, semnalizare şi avertizare incendiu; instalaţie de avertizare la efracţie;
 • instalaţie de date – reţea wireless;
 • instalaţie de proiecţie la trăsnet şi priza de pământ;
 • Instalaţii sanitare;
 • instalaţii de apă rece;
 • instalaţii de apă caldă;
 • instalaţii de canalizare menajeră;
 • instalaţii de alimentare cu apă şi canalizare exterioară;
 • Instalaţii termice.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| Ceremonia oficială de deschidere a Festivalului Roman Apulum 2022: Parada legionarilor romani și a războinicilor daci

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Ceremonia oficială de deschidere a Festivalului Roman Apulum 2022: Parada legionarilor romani și a războinicilor daci

Începând de astăzi, timp de patru zile Alba Iulia găzduiește Festivalul Roman Apulum, un eveniment care, pentru al nouălea an, atrage prin spectacolele programate un public numeros, dornic să retrăiască istoria așa cum numai într-un oraș care respiră istorie poate fi ea prezentată.

CITEȘTE ȘI: Festivalul Roman Apulum, 12-15 august 2022 – PROGRAM: Lupte între daci și romanii, ateliere meșteșugărești, muzică și paradă de noapte cu torțe

Pe parcursul a patru zile, vizitatorii vor putea trăi realitățile unei lumi demult apuse, una cu demonstrații militare romane, cu războaie între daci și romani, cu lupte de gladiatori organizate în cinstea lor, cu ateliere de lucru, cu jocuri și târguri de sclavi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Așa cum publicul a fost obișnuit de la edițiile precedente, festivalul va avea două componente majore, dezvoltate în două spații distincte:

O componentă scenică, ce va configura un program aproape continuu pe parcursul zilelor de sâmbătă și duminică și luni, în spațiul din fața Catedralei Romano-Catolice și unde toate trupele participante vor avea prezentări, atât singular cât și comune;

O componentă didactică, produsă de activitatea taberelor militare și meșteșugărești, cu numeroase ateliere active și interactive în această zonă. Pentru prima data, tabăra romană va fi separată însă de cea dacică, urmând ca romanii cu tabăra și atelierele lor să ocupe “Platoul Militari”, spațiul obișnuit al festivalului, iar dacii “și aliații lor” să își desfășoare activitățile în curtea Palatului Copiilor, din proximitate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră, în perioada 12 – 15 august 2022

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră, în perioada 13 – 15 august 2022

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a comunicat amplasarea radarelor pe drumurile din județ, în perioada 13 – 15 august 2022. Conducătorii auto sunt sfătuiți să circule cu atenție și în limitele vitezei legale, dacă este neaparat nevoie să o facă, dacă nu, sunt rugați să respecte restricțiile de circulație impuse de autorități.

Amplasarea radarelor în perioada 13- 15 august 2022

Elit - Gustul Desăvârșit

Drumul Naţional 1- Alba Iulia – Sântimbru –– Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj

Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa – limită judeţul Sibiu

Drumul Naţional 7  Săliştea –– Șibot – limită cu judeţul Hunedoara

Drumul Naţional 67C – Sebeş –Petreşti – Săsciori

Drumul Naţional 74 – Ighiu – Zlatna – Feneş – Abrud –– Bucium Cerbu

Drumul Naţional 75 – Câmpeni   – Gârda – Arieşeni

Drumul Naţional 75 – Baia de Arieş – Lupşa

Alba Iulia – Bulevardul Încoronării – Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor

Municipiul Sebeş – strada Lucian Blaga, strada Traian

Cugir – strada Victoriei

Ocna Mureş – Războieni – Noşlac


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

ASTĂZI: A doua zi a Festivalului Roman Apulum 2022. Lupte de gladiatori, dansuri antice, paradă cu torțe. PROGRAMUL zilei de sâmbătă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

ASTĂZI: A doua zi a Festivalului Roman Apulum 2022. Lupte de gladiatori, dansuri antice, paradă cu torțe. PROGRAMUL zilei de sâmbătă

Festivalul Roman Apulum continuă şi astăzi la Alba Iulia, în prim-planul manifestărilor aflându-se luptele de gladiatori, prezentări și demonstrații militare comune ale trupelor participante, ateliere militare și meșteșugărești, dansuri antice și parada cu torțe care închide a doua zi a evenimentului.

CITEȘTE ȘI: Festivalul Roman Apulum, 12-15 august 2022 – PROGRAM: Lupte între daci și romanii, ateliere meșteșugărești, muzică și paradă de noapte cu torțe

PROGRAM SÂMBĂTĂ 13 AUGUST

11.00 – 11.20 Ceremonia oficială de deschidere a festivalului
Esplanada Catedralei Romano Catolice

Elit - Gustul Desăvârșit

11.20 – 11.30 Parada legionarilor romani și a războinicilor daci
Esplanada Catedralei Romano Catolice și Strada Mihai Viteazul

11.30 – 21.00 Tabăra antică-ateliere militare și meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Olărit, Monetărie, Signacula, Jocuri romane, Mozaic, Pictură, Gastronomie Antica, Medicină Antică, Machete, Scriptoria, Inscripții în piatră, Fierărie, Metaloplastie, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori; Tir cu arcul)
Platou strada Militari – tabăra romană
Curtea Palatului Copiilor – tabăra dacilor și aliaților lor

12.00 – 13.00 Tur ghidat al principalelor obiective romane ale castrului Apulum
Pornire de la Muzeul Principia

18.30 – 20.00 – Prezentări și demonstrații militare comune ale trupelor participante: Tomis (Constanta); Historia Renascita (Pitesti); Veteres Milites (Sibiu); Omnis Barbaria (Baia Mare); Terra Dacia Aeterna (Cluj-Napoca); Legio I Italica (Svishtov, Bulgaria); Dacii Petrodavei (Piatra Neamț), Garda Apulum (Alba Iulia)
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

20.00 – 20.45 – Dansuri antice – Magna Nemesis, Venatrix și Nimfele Daciei
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

20.45 – 21.45 – Lupte de gladiatori – Ludus Ursus și Ludus Apulensis
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

21.45-22.00 – Parada cu torțe
Strada Mihai Viteazul


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea