Cartoful de Micești, leguma care își păstrează gustul și nutrienții, indiferent de modul de preparare. Unde găsim cei mai buni cartofi
Crumpene, barabule, picioci sau grumbe sunt doar câteva dintre regionalismele folosite pentru una dintre cele mai cultivate plante de pe planetă, după orez, grâu şi porumb.
Această legumă se bucură de o mare popularitate, fiind o importantă sursă de hrană ce poate fi cultivată într-o varietate de areale, condiții meteorologice și climatice. Ingredientul principal din farfuria românilor, şi nu numai, cartoful căci despre acesta este vorba, este de mai multe tipuri: roșu, alb, mov, ba putem pune la socoteală şi cartoful dulce. O legumă extrem de versatilă, cartoful poate fi consumat sub diverse forme, prăjit, copt, în supe, salate sau piureuri.
Consiliul județean Alba a scris despre culturile roditoare din județul nostru cu acest prilej, concentrându-se pe povestea unei familii tinere, care s-a mutat în Micești.
În Alba există condiţii prielnice pentru cultura cartofului, judeţul ocupând poziţia a patra ca productivitate medie după sfeclă de zahăr, porumb verde furajer şi varză albă.
Unde găsim cei mai buni cartofi?
Aglomeraţia oraşului nu este tocmai pe placul tinerei familii Alexandra şi Nicolae Crişan, care a luat hotărârea să se stabilească în localitatea Miceşti şi să se ocupe de agricultură, căci munca pământului este ceea ce le dă satisfacţie. Astfel, şi-au achiziţionat propriile utilaje, iar din anul 2020 cultivă pe cca 1 ha cartofi albi şi roşii.
„Producția obținută o vindem online și avem trei categorii: cartofi mari, mijlocii și mici pentru animale. Livrăm la domiciliu sau direct de acasă cartofii proaspăt recoltați, ambalați în saci de 20 kg. Pe viitor, dorim să accesăm fonduri europene pentru a putea achiziționa linia de procesare pentru cartofi congelați, pe care să-I livrăm restaurantelor.”
Vă invităm să aflaţi mai multe despre acest producător local aici: https://madeinalba.ro/listing…/crisan-nicolae-cartofi/
Știați că:
- Cartoful este format din 80% apă și doar 20% materie solidă.
- Este recomandat să gătiți cartofii la abur, să-i fierbeți sau să îi coaceți în coajă, deoarece toți nutrienții se regăsesc în porțiunea aflată între coajă și pulpă.
- Nu lăsați cartofii curățați în apă, deoarece elementele nutritive se pot dizolva în apă.
- Cartoful neutralizează acidul gastric, de aceea este recomandat persoanelor care suferă de ulcer şi gastrită.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Șoferii și curierii din aplicații au acum propriul sindicat: Mai multă protecție, negocieri și drepturi garantate
Șoferii și curierii din aplicații au acum propriul sindicat: Mai multă protecție, negocieri și drepturi garantate A fost lansat Sindicatul Lucrătorilor de pe Platforme Digitale, prima organizație națională pentru șoferii și curierii care fac bani prin aplicații de ridesharing sau livrări. Scopul e să le protejeze drepturile și să le facă viața mai ușoară în […]
România trece la un nou sistem de control la graniță: Din octombrie, date biometrice și înregistrare electronică pentru călători din afara UE
România trece la un nou sistem de control la graniță: Din octombrie, date biometrice și înregistrare electronică pentru călători din afara UE Poliția de Frontieră anunță că, începând cu 12 octombrie 2025, România va introduce treptat Sistemul de Intrare/Ieșire (EES), la fel ca toate statele din Uniunea Europeană. Practic, dispare ștampila clasică din pașaport și […]
Economistul Radu Georgescu: România a fost ca un tip care merge în fiecare seară la restaurant, dar nu plătește. În curând, trecem de la Dolce Vita direct la regim alimentar
Economistul Radu Georgescu: România a fost ca un tip care merge în fiecare seară la restaurant, dar nu plătește. În curând, trecem de la Dolce Vita cu selfie-uri din restaurante direct la regim alimentar Economistul Radu Georgescu compară România cu un tip care merge seara de seară șa restaurant, își face selfie-uri cu mâncarea, dar […]