Cartofii, legumele şi zarzavaturile, atacate de boli şi dăunători
Unitatea Fitosanitară Alba a emis 3 buletine de avertizare prin care anunţă despre apariţia şi dezvoltarea unor boili şi dăunători care pot provoca pagube la culturile de rădăcinoase, cartofi şi legume. Astfel, culturile de morcovi ,pătrunjei, ţelină şi păstârnac sunt atacate de molii, musca morcovolului, mană, făinare, alternarie şi septorioze, pentru prevenirea şi combaterea cărora se recomandă efectuarea tratamentului I la rădăcioase.
Folosiţi unul din produsele sau amestecurile de mai jos, după caz: 1. ACTARA 25 WG = 0,02% + BRAVO 500 SC = 0,2% + TOPSIN M 70 = 0,1% sau 2. CALYPSO 480 SC = 0,02% + MERPAN 50 WP=0,2% + TOPSIN M 70 = 0,1% sau 3. CONFIDOR ENERGY = 0,13% + DITHANE M- 45 = 0,2% + TOPSIN M 70 = 0,1%. Dozele de produse sunt calculate pentru 10 litri de apă, iar culturile vor fi îmbăiate cu soluţie. Rădăcinoasele vor fi consumate numai după 10 zile de la tratament.
Gândacul din Colorado, mana şi alternaria atacă din nou culturile de cartofi, iar pentru prevenire şi combatere se recomandă executarea tratamentului IV la cartofi, pe toate parcele. Folosiţi unul din produsele sau din amestecurile de mai jos după caz: *pentru boli: 1. RIDOMIL GOLD PLUS 42,5 WP = 0,3% 2. DITHANE M-45 = 0,2% sau 3. ANTRACOL 70 WP = 0,2% sau 4. CURZATE MANOX = 0,25% ; *pentru gândacul din Colorado (unde este cazul): 1. ACTARA 25 WG = 0,06 kg/ha sau 2. MOSPILAN 20 SP = 0,08 kg/ha sau 3. LIDER 70 WG = 0,125 kg/ha sau 4. CALYPSO 400 SC = 0,08l/ha.
Persoanele juridice sau fizice care efectuează tratamente sunt obligate să anunţe consiliile locale, iar acestea să avertizeze toţi apicultorii care au stupinele situate pe o rază de 3 kilometri faţă de locul unde se efectuează tratamentul cu pesticide. Vor fi înştiinţate de asemenea şi circumscripţiile sanitar – veterinare. Îndepărtarea sau închiderea stupilor se va face în funcţie de natura pesticidului utilizat în: 24 de ore, 48 de ore sau 72 de ore. Condiţiile climatice din ultimele zile au favorizat şi apariţia şi dezvoltarea manei, septoriozei, alternariozei, putregaiului cenuşiu, făinării şi pătării unghiulare la castraveţi, bacterioze, ofiliri, dăunători (afide, gândacul din Colorado, omidafructelor, tripşi şi acarieni), care pot cauza pierderi importante la culturile de tomate, ardei, vinete, castraveţi, ceapă, varză fasole etc. Pentru prevenire şi combatere se recomandă executarea tratamentului IV la legume. Folosiţi unul din produsele de mai jos: ORTIVA = 0,075% sau VERITA 0,25% sau ACROBAT MZ 90/600 WP = 0,2% sau BRAVO 500 SC = 0,2% sau CHAMPION 50 WP = 0,3%. La acestea se poate adăuga unul din produsele: TOPSIN AL 70 PU = 0,1% sau ROVRAL 500 SC = 0,1%. La depistarea dăunătorilor, se va adăuga un insecticid (ACTARA 25 WG = 0,02 -0,05% sau CONFIDOR ENERGY = 0,1% sau MOSPILAN = 0,04% sau NUPRID 200 SC = 0,075%), iar împotriva acarienilor se va adăuga unul din produsele ENVIDOR 240 SC = 0,04% sau NISSORUN 10 WP = 0,04% sau VERTIMEC 1,8% EC = 0,1%. Pentru culturile de ceapă şi varză, la executarea tratamentelor se va adăuga un adeziv: ARACET = 20 ml. Se va respecta timpul de pauză până la recoltare. Pot fi utilizate şi alte produse omologate pentru bolile şi dăunătorii amintiţi.
În toate cazurile, perioada optimă de efectuare a tratamentului este perioada 21 – 25 iulie, dar nu se va executa stropirea culturilor la temperaturi mai mari de 25 de grade Celsius.
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE DE ANUL NOU 2025. Idei de SMS-uri, urări şi felicitări pe care le puteţi trimite celor dragi de Revelion
-
Actualitateacum o zi
Model de FELICITARE de ANUL NOU. Mesaje și URĂRI care pot fi transmise prin SMS de Revelion
-
Actualitateacum 5 zile
La ce distanță față de terenul vecinilor poți planta un copac: Când și ce poți planta pe limita proprietătii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Obiceiuri şi tradiţii de Anul Nou: Pluguşorul, Capra, umblatul cu Ursul, Sorcova. Cele mai frumoase obiceiuri din ţara noastră
-
Actualitateacum 3 zile
MESAJE SMS de Anul Nou haioase. Urări și Felicitări amuzante pe care le puteți transmite la trecerea dintre ani
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfântul Vasile 2025. SMS-uri, URĂRI și FELICITĂRI pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc ziua numelui