Rămâi conectat

Cultură Educație

Carnea procesată industrial este cancerigenă! OMS a clasificat-o în Grupa 1 de risc, alături de tutun și formaldehidă

Ioana Oprean

Publicat

în

Luni, 24 Octombrie, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a anunțat printr-un comunicat de presă că a clasificat carnea procesată în Grupa 1 de risc, alături de formaldehidă, tutun, etc

cancer

Decizia a fost luată practic de Agenția Internațională pentru Studierea Cancerului (The International Agency for Research on Cancer – IARC), din cadrul OMS, care a evaluat cât de cancerigen este pentru om consumul de carne procesată și carne roșie.

Astfel,  grupul de lucru format din 22 de experți din 10 țări au clasificat consumul de carne roșie ca fiind “probabil cancerigen pentru oameni“, iar consumul de carne procesată ca fiind „cancerigen pentru oameni“.

 

Asocierea consumului de carne procesată cu cancerul a fost observată în principal la cancerul colorectal, dar, deși nu la fel de concludente, și în cazul apariției cancerului pancreatic și de prostată, se precizează în comunicat.

 

“Pentru un individ, riscul de instalare a cancerului colorectal din cauza consumului de carne procesată rămâne redus, însă acest risc crește proporțional cu cantitatea și frecvența consumului acestor produse (…)

Având în vedere numărul foarte mare de persoane care consumă carne procesată, impactul global asupra incidenței cancerului reprezintă o chestiune importantă de sănătate publică”, susține medicul Kurt Straif, șeful programului Agenției Internaționale pentru Studierea Cancerului (IARC) din cadrul OMS.

 

În luarea deciziei cu privire la reclasificarea acestor tipuri de carne, grupul de lucru IARC a luat în considerare peste 800 de studii, cele mai relevante realizate în ultimii 20 de ani, care au investigat asocierile dintre peste 12 tipuri de cancer și consumul de carne procesată, respectiv carne roșie, în mai multe țări și pe mai multe populații cu diete diferite.

 

 

Carnea procesată – definită de OMS ca fiind carnea transformată în urma procesului de sărare, condimentare, fermentare, afumare, aditivare și alte procese de stimulare a gustului și îmbunătățire a conservării

Decizia experților în ceea ce privește carnea procesată (mezelurile rezultate în urma adăugării conservantilor și aditivilor alimentari) se bazează, potrivit OMS, pe “suficiente dovezi” că consumul acestor produse cauzează cancer colorectal.

Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizează ca 50 de grame de carne procesat consumată zilnic cresc riscul de apariție a cancerului colorectal cu 18%.

 

Carnea roșie – definită de OMS ca fiind toate tipurile de mușchi de carne provenite de la vită, vițel, porc, miel, oaie, cal și capră

Dovezile existente până în acest moment cu privire la carnea roșie sunt limitate, motiv pentru care OMS a clasificat-o în Grupa 2A, ca fiind „probabil cancerigena”, recomandarea fiind cea de consum moderat și nicidecum de eliminare completă din alimentație, pentru că aceasta carne are valoare nutrițională.

 

Rol de recomandare privind politicile de Sănătate publică

„Aceste rezultate vin să întărească recomandarile curente privind sănătatea populației privind limitarea consumului de carne procesată și carne roșie.

În același timp, carnea roșie are valoare nutrițională.

De aceea, aceste rezultate sunt importante pentru a angaja guvernele și instituțiile internationale cu rol de reglementare în domeniu in realizezarea unor evaluări cu privire la riscurile semnalate, care să conducă la echilibrarea riscurilor și beneficiilor consumului de carne roșie și carne procesată și la promovarea celor mai bune posibil recomandări privind dieta alimentară”, a decarat Dr. Christopher Wild, Directorul IARC.

B.P.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

FOTO | Echipajul Școlii Gimnaziale „Singidava” din Cugir, locul III la etapa națională a concursului „Sanitarii Pricepuți” 2025: ”O recunoaștere a muncii, seriozității și implicării”

Ioana Oprean

Publicat

în

Echipajul Școlii Gimnaziale „Singidava” din Cugir, locul III la etapa națională a concursului „Sanitarii Pricepuți” 2025: ”O recunoaștere a muncii, seriozității și implicării” Echipajul județului Alba, de la Școala Gimnazială „Singidava” din Cugir a obținut locul III la etapa națională a concursului „Sanitarii Pricepuți” 2025, competiție de tradiție organizată de Crucea Roșie Română. Concursul a […]

Citește mai mult

Cultură Educație

FOTO | Rareș Achiței, de la Colegiul Militar din Alba Iulia, premiul I la Concursul „Eroul de ieri și de azi”: Povestea de viață a străbunicului așternută în lucrarea „Eroul meu bucovinean”

Ioana Oprean

Publicat

în

Rareș Achiței, de la Colegiul Militar din Alba Iulia, premiul I la Concursul „Eroul de ieri și de azi”: Povestea de viață a străbunicului așternută în lucrarea „Eroul meu bucovinean” Rareș Achiței, elev la Colegiul Militar din Alba Iulia, a câștigat premiul I la Concursul „Eroul de ieri și de azi”. Povestea de viață a […]

Citește mai mult

Cultură Educație

Sărbătoarea Muzicii 2025 continuă la Alba Iulia: Bărbierul din Sevilla, astăzi, pe scena din Piața Cetății

Ioana Oprean

Publicat

în

Sărbătoarea Muzicii 2025 continuă la Alba Iulia: Bărbierul din Sevilla, astăzi, pe scena din Piața Cetății Sărbătoarea Muzicii a început vineri, 11 iulie 2025, la Alba Iulia. În prima seară, pe scena din Piața Cetății din Alba Iulia, a urcat una dintre cele mai notabile voci ale României: Irina Baianț. Sute de persoane au umplut […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea