Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Care este temperatura la care corpul uman începe să cedeze. Canicula este mai periculoasă decât ne imaginăm

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Care este temperatura la care corpul uman începe să cedeze. Canicula este mai periculoasă decât ne imaginăm

Temperaturile extreme din ultimele zile s-au dovedit a fi fatale pentru unele persoane. Autoritățile din mai multe țări europene au emis avertismente pentru populație din cauza zilelor caniculare.


În Italia și Spania au fost emise avertismente din cauza vremii toride. În Lodi, în apropiere de Milano, un muncitor în vârstă de 44 de ani a murit în timp ce vopsea o trecere de pietoni în mijlocul zile. Afară erau 40 de grade Celsius.

În SUA și China au fost înregistrate chiar și 50 de grade. Arșița verii i-a forțat pe oameni să se refugieze în casă în timpul zilei, în special persoanele în vârstă și vulnerabile.

O echipă de cercetători de la Penn State University a dezvăluit temperatura la care căldura devine periculoasă pentru oameni.

Acest punct termic limită se bazează pe ceea ce oamenii de știință numesc temperatura „bulbului umed” – o cârpă umedă este aplicată la baza unui termometru pentru a vedea dacă organismul uman se poate răci suficient de mult prin transpirație.

Anterior se credea că punctul termic sigur pentru oameni este de 35 de grade Celsius, în cazul în care există 100% umiditate, sau de 46 de grade celsius dacă există 50% umiditate.

Dacă se depășește această valoare, corpul uman nu mai este capabil să se răcească în mod corespunzător.

Experții au efectuat recent mai multe teste pentru a stabili temperatura exactă sigură pentru corpul uman. În timpul testelor, mai mulți oameni au fost expuși la temperaturi controlate, unde căldura și umiditatea au fluctuat.

Fiecare participant a înghițit pastile speciale care au ajutat la monitorizarea temperaturii corpului. Participanții la studiu au fost puși să se miște și să facă activități obișnuite – să mănânce, să gătească, să facă duș.

Studiul citat de Mirror a arătat că orice temperatură care depășește 35°C în condiții de umiditate maximă devine inconfortabilă pentru corpul uman. După ce trece de acest punct termic, temperatura corpului se ajunge ușor la „limita critică”. Asta înseamnă că temperaturile ridicate îi fac pe oameni mai vulnerabili la boli și la epuizare.

Căldura extremă poate dăuna. Atunci când organismul devine prea fierbite putem ajunge la deshidratare sau la insuficiența multiplă de organe, care poate fi fatală.

Asta înseamnă că temperaturile tot mai ridicate, înregistrate în contextul schimbărilor climatice provocate de om, pot duce la tot mai multe probleme de sănătate și, în cele din urmă, la deces.

Cea mai călduroasă zi de pe Pământ a fost deja înregistrată la începutul acestei luni, pe 3 iulie, și a fost depășită imediat în ziua următoare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Nume despre care NU ŞTIAI că se sărbătoresc de FLORII. Cui trebuie să mai spui „La Multi Ani!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Nume despre care NU ŞTIAI că se sărbătoresc de FLORII. Cui trebuie să mai spui „La Multi Ani!” Citește și: Ce nume de fete și băieți cu nume de floare se sărbătoresc de Florii Floriile sunt prilej de sărbătoare pentru români în Postul Paştelui. Dacă aveţi prieteni sau rude care poartă nume de flori, cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea