Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Cardinalul Lucian Mureșan, consideră anti greco-catolic un proiect de lege iniţiat de PDL

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cardinalul Lucian Mureşan, Întâistătătorul Bisericii Greco-Catolice, a adresat pe data de 16 mai 2013, o scrisoare preşedintelui PDL Vasile Blaga, prin care îşi exprimă ”deosebita îngrijorare şi neliniste  faţă de un nou proiect de lege anti greco-catolic iniţiat de vicepreşedintele PDL Ioan Oltean”.

Proiectul respectiv caută prin toate mijloacele să oprească retrocedarea proprietăţilor greco-catolice confiscate în 1948 şi date de către comunişti Bisericii Ortodoxe, chiar şi când acestea sunt câştigate în instanţă definitiv şi irevocabil. (…) Acest proiect de lege consfinţeşte epurarea culturală şi religioasă a comunităţii greco-catolice din România începută de către comunişti”, se menţionează în deschiderea scrisorii.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

PF Lucian Mureșan consideră că soluţia propusă de vicepreşedintele PDL Ioan Oltean, de rezolvare a situaţiei acestor proprietăţi printr-o comisie mixtă, care ”să ţină seama de dorinţa credincioşilor din comunitațile care deţin aceste bunuri”, este similară cu poziţia FSN-ului din 1990 ce desconsideră dreptul de proprietate.

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a mai fost iniţiatorul unui alt proiect de lege anti greco-catolic (PL368/2007) care prevedea ca proprietăţile greco-catolice confiscate de comunişti să rămână în posesia Bisericii Ortodoxe în baza principiului majorităţii. Proiectul respectiv a fost recent respins de Camera Deputaţilor”, spune Cardinalul Lucian Mureșan.

În scrisoare se spune că Biserica Greco-Catolică a propus Bisericii Ortodoxe folosirea alternativă a bisericilor greco-catolice confiscate, lucru refuzat de reprezentanţii Bisericii Ortodoxe. În urma acestei atitudini greco-catolicii sunt opriţi să se roage în bisericile lor, aceştia fiind nevoiţi ca în multe localităţi să îşi desfăşoare serviciile religioase din duminici şi sărbători în case particulare sau săli de clasă în şcoli.

Ne adresăm Dumneavoastră direct, în calitatea pe care o aveţi de preşedinte al Partidului Democrat Liberal, şi implicit partidului pe care-l conduceţi, ca acest proiect ruşinos să fie retras deîndată. Domnul Deputat Ioan Oltean nu este un simplu membru sau parlamentar PDL, ci vicepreşedintele acestui partid, ca atare acţiunile domniei sale se înţelege că au în spate susţinerea partidului pe care-l reprezintă. (…) Biserica Greco-Catolica cere ca să-i fie respectate drepturile în conformitate cu prevederile Constituţiei. Și noi suntem romani, am contribuit deplin la făurirea României moderne şi dorim să lucrăm pentru binele ţării noastre fără ca libertatea religioasă să ne fie îngrădită în vreun fel”, se menţionează la finalul scrisorii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

4 mai – Ziua internaţională a pompierilor, prilej de a recunoaşte şi onora sacrificiile pe care pompierii le fac zi de zi pentru comunităţile lor

Ziarul Unirea

Publicat

în

4 mai – Ziua internaţională a pompierilor, prilej de a recunoaşte şi onora sacrificiile pe care pompierii le fac zi de zi pentru comunităţile lor Anual, la data de 4 mai, comunitatea internaţională celebrează Ziua internaţională a pompierilor, cu scopul de a recunoaşte şi onora sacrificiile pe care pompierii le fac zi de zi pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea