Când vor avea şi albaiulienii containere şi recipienţi pentru recuperabile precum sticla şi uleiul alimentar uzat?
După cum se ştie, bufetele, cantinele, restaurantele mici sau mari, unităţile de prelucrare din industria alimentară sau alte unităţi cu tehnologii asemănătoare, produc uleiuri sau grăsimi vegetale uzate în cantităţi considerabile. Deşeurile de grăsimi şi ulei alimentar nu numai că dăunează mediului înconjurător şi omului, dar şi depunerea acestora pe pereţii sistemului de canalizare provoacă obturări regulate, efecte urât mirositoare, coroziune mai rapidă şi au influenţă negativă asupra funcţionării staţiilor de epurare şi duce până la blocarea şi distrugerea acestora. Frecvenţa de curăţire şi întreţinere a staţilor de epurare, pompare, ţevi şi sistemul de canalizare creşte de 5 ori decât ciclul normal. Aceasta duce la o creştere enormă a costurilor asupra comunităţii, ceea ce în final ne afectează pe noi toţi. Eliminarea acestor efecte nefavorabile este posibilă dacă aceste deşeuri sunt colectate, tratate, filtrate şi reintroduse în circuitul economic sub altă formă. Deşeurile de ulei şi grăsimi vegetale sunt reciclabile, din păcate majoritatea acestora ajung în sistemul de canalizare şi la hrana animalelor, ceea ce este cu desăvârşire interzis prin lege în U.E.
Din păcate şi în municipiul Alba Iulia, ca de altfel în tot judeţul, în cadrul activităţii de colectare selectivă a deşeurilor nu sunt asigurate, nici măcar la nivelul unor asociaţii de locatari din cartierele de locuinţe, containere şi recipienţi speciali pentru colectarea sticlei, a uleiului comestibil uzat şi a medicamentelor şi filmelor radiografice. Cu privire la activitatea de colectare selectivă a deşeurilor, în special a uleiului comestibil uzat dar şi a medicamentelor şi filmelor radiografice am primit la redacţie o scrisoare din partea d-lui Vasile Pasat, domiciliat în Alba Iulia, str. Detunata nr.2, bloc D2C, ap.10. Iată nemulţumirile domniei sale: „În ideea colectării selective a deşeurilor menajere, în cursul anului 2011 m-am adresat personal Agenţiei de Protecţie a Mediului Alba cu întrebarea cum se colectează sticlele şi uleiul comestibil uzat. Răspunsul a fost, la S.C. Green Team S.R.L. Alba Iulia. Deoarece am reuşit să-i lămuresc pe unii din vecinii mei să nu mai arunce sticlele, uleiul comestibil uzat, medicamentele şi filmele radiografice, am revenit în data de 03.10.2011 la agenţie unde am primit următorul răspuns: sticla şi uleiul se reciclează la Sc Green Team SRL, medicamentele la toate farmaciile iar filmelor radiografice li se dau foc. Pentru că toate farmaciile nu mă ajută cu nimic, am cerut un nume şi aşa am aflat de farmacia „Revitalia”. Nemulţumit de răspunsul primit am cerut un alt răspuns de la conducerea agenţiei. Răspunsul l-am primit în aceaşi notă, sticla la SC Green Team SRL Alba Iulia; ulei comestibil uzat la Voicu Ionuţ – întreprindere individuală. Sunt convins că nimeni nu va merge cu o sticlă (şi nici mai multe) până lângă fabrica de covoare iar în ce priveşte medicamentele, respectiv filmele radiografice, nicio farmacie din cele 7-8 pe care le-am vizitat nu colectează. Deci răspunsul conducerii agenţiei în ce priveşte medicamentele este total eronat. Închei cu dorinţa ca prin intervenţia organelor competente să existe şi în Alba Iulia containere pentru recuperarea sticlei şi o modalitate pentru recuperarea uleiului comestibil uzat. De asemenea, poate agenţia va gândi nişte pliante sau afişe ca să atragă atenţia asupra impactului deşeurilor asupra mediului.”- îşi încheie scrisoarea către redacţia noastră dl. Vasile Pasat.(A.M.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun