Rămâi conectat

Actualitate

Când vor avea şi albaiulienii containere şi recipienţi pentru recuperabile precum sticla şi uleiul alimentar uzat?

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

 După cum se ştie, bufetele, cantinele, restaurantele mici sau mari, unităţile de prelucrare din industria alimentară sau alte unităţi cu tehnologii asemănătoare, produc uleiuri sau grăsimi vegetale uzate în cantităţi considerabile. Deşeurile de grăsimi şi ulei alimentar nu numai că dăunează mediului înconjurător şi omului, dar şi depunerea acestora pe pereţii sistemului de canalizare provoacă obturări regulate, efecte urât mirositoare, coroziune mai rapidă şi au influenţă negativă asupra funcţionării staţiilor de epurare şi duce până la blocarea şi distrugerea acestora. Frecvenţa de curăţire şi întreţinere a staţilor de epurare, pompare, ţevi şi sistemul de canalizare creşte de 5 ori decât ciclul normal. Aceasta duce la o creştere enormă a costurilor asupra comunităţii, ceea ce în final ne afectează pe noi toţi. Eliminarea acestor efecte nefavorabile este posibilă dacă aceste deşeuri sunt colectate, tratate, filtrate şi reintroduse în circuitul economic sub altă formă. Deşeurile de ulei şi grăsimi vegetale sunt reciclabile, din păcate majoritatea acestora ajung în sistemul de canalizare şi la hrana animalelor, ceea ce este cu desăvârşire interzis prin lege în U.E.
Din păcate şi în municipiul Alba Iulia, ca de altfel în tot judeţul, în cadrul activităţii de colectare selectivă a deşeurilor nu sunt  asigurate, nici măcar la nivelul unor asociaţii de locatari din cartierele de locuinţe, containere şi recipienţi speciali pentru colectarea sticlei, a uleiului comestibil uzat şi a medicamentelor şi filmelor radiografice. Cu privire la activitatea de colectare selectivă a deşeurilor, în special a uleiului comestibil uzat dar şi a medicamentelor şi filmelor radiografice am primit la redacţie o scrisoare din partea d-lui Vasile Pasat, domiciliat în Alba Iulia, str. Detunata nr.2, bloc D2C, ap.10. Iată nemulţumirile domniei sale:  „În ideea colectării selective a deşeurilor menajere, în cursul anului 2011 m-am adresat personal Agenţiei de Protecţie a Mediului Alba cu întrebarea cum se colectează sticlele şi uleiul comestibil uzat. Răspunsul a fost, la S.C. Green Team S.R.L.  Alba Iulia. Deoarece am reuşit să-i lămuresc pe unii din vecinii mei să nu mai arunce sticlele, uleiul comestibil uzat, medicamentele şi filmele radiografice, am revenit  în data de 03.10.2011 la agenţie  unde am primit următorul răspuns: sticla şi uleiul se reciclează la Sc Green Team SRL, medicamentele la toate farmaciile iar filmelor radiografice li se dau foc. Pentru că toate farmaciile nu mă ajută cu nimic, am cerut un nume şi aşa am aflat de farmacia „Revitalia”. Nemulţumit de răspunsul primit am cerut un alt răspuns de la conducerea agenţiei. Răspunsul l-am primit în aceaşi notă, sticla la SC Green Team SRL Alba Iulia; ulei comestibil uzat la Voicu Ionuţ – întreprindere individuală. Sunt convins că nimeni nu va merge cu o sticlă (şi nici mai multe) până lângă fabrica de covoare iar în ce priveşte medicamentele, respectiv filmele radiografice, nicio farmacie din cele 7-8 pe care le-am vizitat nu colectează. Deci răspunsul conducerii agenţiei în ce priveşte medicamentele este total eronat. Închei cu dorinţa ca prin intervenţia organelor competente să existe şi în Alba Iulia containere pentru recuperarea sticlei şi o modalitate pentru recuperarea uleiului comestibil uzat. De asemenea, poate agenţia va gândi nişte pliante sau afişe ca să atragă atenţia asupra impactului deşeurilor asupra mediului.”- îşi încheie scrisoarea către redacţia noastră  dl. Vasile Pasat.(A.M.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024 Din cele 20 de trenuri introduse temporar spre litoral, niciunul nu oprește în județul Alba *Călătoria cu trenurile CFR de la Oradea la Mangalia, lungă „cât o zi de post”! În perioada 30 aprilie/1 mai – 6/7 mai, cu prilejul minivacanței de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea