Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Când trebuie înlocuite anvelopele de iarnă. Avertismentul specialiștilor

Ziarul Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Când trebuie înlocuite anvelopele de iarnă și ce avertizează specialiștii. Anvelopele de iarnă sau All Season sunt obligatorii indiferent de data calendaristică, dacă mașina rulează pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. Momentul ideal pentru montarea pneurilor de iarnă este, însă, înaintea scăderii temperaturii sub pragul de 7°C.

„Recomandăm ca intervalul de înlocuire a anvelopelor utilizate pe timpul iernii pentru maşinile personale să nu depăşească 6 ani. După această perioadă, siguranţa şoferului şi a participanţilor la trafic este pusă în pericol, crescând riscul de explozie a cauciucului şi scăzând rezistenţa mecanică la frânare a acestuia din cauza deteriorării.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Anvelopele de iarnă sau All Season ajunse la vârsta cronologică de 10 ani trebuie înlocuite neapărat, chiar dacă, aparent, sunt intacte şi nu au atins limitele uzurii”, spune Costin Stan, CEO AutoEco.ro.

În România, spre deosebire de statele vest europene, şoferii forţează utilizarea anvelopelor chiar şi peste limita maximă de folosire. Cu toate acestea, în ultimii ani, conştientizarea riscurilor la care se expun şoferii, alături de creşterea valorii amenzilor pentru nerespectarea legislaţiei în vigoare, a dus la creşteri ale vânzărilor de anvelope.

Specialiştii AutoEco.ro recomandă echiparea cu anvelope de iarnă pentru maşinile rulate frecvent în sezonul rece, materialul din care sunt fabricate pneurile asigurând un nivel crescut de aderenţă. În plus faţă de cele All Season, cauciucurile de iarnă au bandă de rulare mai profundă şi îndepărtează apa de pe suprafaţa lor. Șoferii care nu conduc în zone cu risc de îngheţ şi polei pot folosi şi anvelope de tip All Season.

De ce trebuie să ţii cont în alegerea anvelopelor

Alegerea cauciucurilor de iarnă trebuie făcută, în primul rând, urmând dimensiunile roţilor specificate în cartea tehnică a maşinii. De asemenea, eticheta oferă informaţii despre caracteristicile de siguranţă şi de mediu, pe baza a trei criterii standard:

• Frânarea pe suprafeţe umede, marcată cu litere de la A – pentru cele mai bune performanţe – la G. În condiţii de ploaie, distanţa de frânare de la 80 km/h la 0 poate fi cu 18 metri mai scurtă (30%) pentru anvelopele clasa A faţă de cele clasa G.

• Consumul de carburant şi economia de combustibil, evaluate cu aceleaşi litere. Diferenţa de consum între o anvelopă clasa A şi una clasa G este de 7,5%.

• Nivelul de zgomot optim pentru anvelope trebuie să se situeze sub 70 dB.

În vederea pregătirii autovehiculului la începutul sezonului rece, pe lângă schimbarea obligatorie a anvelopelor, posesorii de autovehicule trebuie să acorde atenţie sporită şi următoarelor aspecte care asigură o bună funcţionare a maşinii pe timpul iernii şi circulaţia în cele mai bune condiţii de siguranţă pe drumurile publice:

• Să verifice bateria şi sistemul de încărcare al bateriei;

• Să verifice concentraţia antigelului, care trebuie să reziste la temperaturi de -30 °C;

• Să se asigure că termostatul funcţionează în parametri optimi şi poate încălzi habitaclul;

• Să verifice nivelul de ulei de motor şi dacă este respectat intervalul recomandat de revizie;

• Să rezolve orice problemă a ambreiajului, care va fi suprasolicitat pe timp de iarnă;

• Să se asigure că au un kit complet cu lanţuri antiderapante, racletă, lichid de parbriz şi soluţii pentru dezgheţarea parbrizului şi a sistemului de închidere al maşinii, ştergătoare adecvate;

• Să evite folosirea simultană a mai multor consumatori, pentru a menaja bateria.

Sursa: capital.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie

Unirea Ziarul

Published

on

Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie Începând cu data de 1 septembrie 2024, conform prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, la determinarea cuantumului pensiei este utilizat un nou indicator, respectiv valoarea punctului de referință. Valoarea punctului de referinţă a fost determinată prin raportarea […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea