Când se încheie, de fapt, lucrările la DJ 107 I – Transapuseana? Atunci când sare… broasca!
Când se încheie, de fapt, lucrările la DJ 107 I – Transapuseana? Atunci când sare… broasca!
Deși s-a anunțat cu surle și trâmbițe încheierea lucrărilor la Transapuseana, Bombina bombina și Bombina variegata, doi amfibieni, îl obligă pe constructor să efectueze noi lucrări pentru a respecta acordul de mediu.
Săptămâna trecută, Consiliul Județean Alba a comunicat, într-o conferință de presă, încheierea lucrărilor la DJ 107 I – Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, una dintre cele mai spectaculoase șosele care străbate vârful Munților Trascău, pe traseul Aiud (DN1) – Aiudul de Sus – Râmeț – Brădești – Geogel – Măcărești – Brădești Cătun – Cojocani – Valea Bărnii – Bârlești – Mogoș – Valea Albă – Ciuculești – Bucium Izbita – Coleșeni – Bucium Sat – DN 74 (Cerbu)”, dar socoteala din conferința de presă nu se potrivește cu cea de pe teren.
Urmare a unui audit al Curții de Conturi, s-a constatat că lucrările nu sunt complete, adică în conformitate cu acordul de mediu eliberat de APM Alba. Mai precis, doi amfibieni – Bombina bombina (buhaiul de baltă cu burtă roșie) și Bombina variegata (buhaiul de baltă cu burtă galbenă) – nu pot ieși din camerele de cădere, întrucât, un lucru mai puțin știut, broasca poate sări, dar nu și din apă.
Camerele de cădere la drumuri sunt construite pentru a capta apele pluviale și cele din izvoare, ele mai fiind folosite pentru a întreține drumurile, pentru a facilita accesul și intervențiile necesare curățării sau reparării acestora.
Citește și: VIDEO | Transapuseana – DJ 107 I, povestea celei mai mari investiții din România, derulată pentru modernizarea unui drum județean
Camerele de cădere, capcane pentru broaștele buhaiul de baltă cu burtă roșie și buhaiul de baltă cu burtă galbenă
Deoarece o parte din traseul drumului județean se suprapune cu siturile Natura 2000: ROSAC0253 Trascău și ROSPA0087 Munții Trascăului, în cadrul actului de reglementare emis de APM Alba au fost preluate condițiile de realizare a proiectului, prevăzute în avizul emis de Administrația Natura 2000 Trascău, în calitate de administrator, la acea dată, al acestor arii naturale protejate.
Condiția impusă în actele de reglementare menționate pentru realizarea camerelor de cădere de la podețele tubulare a avut în vedere protejarea speciilor de amfibieni prin asigurarea colectării/stagnării apelor și deplasării libere a acestor specii în zona podețelor, astfel încât aceste camere să nu constituie capcane pentru speciile de broaște.
Speciile de amfibieni protejate din cadrul ROSAC0253 Trascău și ROSPA0087 Munții Trascăului, posibil a fi afectate de această investiție, sunt: Bombina bombina (buhaiul de baltă cu burtă roșie) și Bombina variegata (buhaiul de baltă cu burtă galbenă), a răspuns APM Alba la solicitarea ziarulunirea.ro, formulate în temeiul Legii 544, privind liberul acces la informații.
Practic, o parte din cele 58 de camere de cădere se află între km 5 și km 37, în zona siturilor Natura 2000 ROSAC0253 Trascău și ROSPA0087 Munții Trascăului, iar pereții acestor cămine fiind realizați la 90 de grade, cei doi amfibieni, în cazul în care cad în ele, nu mai pot sări afară. Soluțiile tehnice în astfel de cazuri sunt realizarea unor unghiuri de 45 de grade sau a unei „scărițe”, pentru ca broaștele captive să poată ieși.
Potrivit APM Alba, în luna iunie 2025, Consiliul Județean Alba a informat Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate că pe sectorul de drum cuprins între km 5+000 și km 37+000, din cauza lățimii reduse a platformei drumului județean (drum cu o singură bandă de circulație), a fost necesară modificarea soluției tehnice privind execuția camerelor de cădere de la podețele tubulare, față de prevederile inițiale din actul de reglementare.
Având în vedere că soluția constructivă adoptată nu asigură protejarea speciilor de amfibieni la nivelul cerințelor prevăzute în actul de reglementare, autoritatea competentă pentru protecția mediului a solicitat titularului identificarea unei soluții alternative, fezabile din punct de vedere tehnic și cu un impact minim asupra habitatelor naturale și speciilor de interes comunitar.
Citește și: VIDEO | Se modernizează ultimii kilometri din DJ 107 K, un drum spectaculos care face legătura cu Transapuseana: Peisaje care îți taie respirația, chei înguste străjuite de stânci înalte și păduri necălcate de picior de om
Lucrările pentru siguranța broaștelor, finalizate în maximum o săptămână
„Sunt 58 de camere, din care doar 26 ar fi obligatoriu să fie modificate, să intervenim cu o pană de beton, dar noi o să le facem la toate. Măsura vine în urma unui audit al Curții de Conturi. Noi am respectat acordul de mediu, e vorba doar de această chestiune, a amfibienilor, între km 5 și km 37, unde se află cele 58 de camere, în ariile protejate.
Noi avem în total 200 și ceva de camere de cădere, pe tot traseul. Am făcut pereții drepți, ar fi trebuit la 45 de grade, dar astfel pierdeam 2 metri din drum, am fi rămas cu un drum de 2 metri, ceea ce nu era în regulă, iar tehnic nu puteam face așa ceva. Atunci s-a mers pe varianta aceasta, ca între baza tubului și camere să facem pana de beton, ca să poată broaștele să urce din fundul camerei, pe tub și să iasă în partea cealaltă. Diferența este mică, de doar 5 centimetri.
Toată lumea e de acord, am primit punct de vedere de la Apele Române, de la Arii Protejate și APM că este ok, doar că trebuie să urmăm procedura. Cheltuielile vor fi suportate de constructor, sunt foarte mici, iar intervențiile în teren vor ține doar câteva zile”, a precizat Marius Hațegan, vicepreședintele Consiliului Județean, pentru ziarulunirea.ro.
„În aria protejată, între km 5 și km 37 sunt 58 de camere de cădere și cu separatoare, și fărăr separatoare. Lucrările vor începe vineri, 11 iulie, și sperăm să fie finalizate în maximum o săptămână”, spune Cristian Panea, directorul Elis Pavaje, constructorul celor două loturi de pe Transapuseana.
Așadar, buhaiul de baltă cu burtă roșie și buhaiul de baltă cu burtă galbenă le dau în mod neașteptat bătăi de cap constructorului și celor din CJ Alba. Se pare că lucrările la DJ 107 I – Transapuseana se vor încheia nu atunci când vrea CJ Alba, ci când sare… broasca.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Ştirea zilei
Avocatul Ovidiu Jidveian, reținut și depus în Penitenciarul Aiud: A fost condamnat la 5 ani și 9 luni de închisoare în dosarul țepei imobiliare Parc Residence Alpha Alba Iulia
Avocatul Ovidiu Jidveian, reținut și depus în Penitenciarul Aiud: A fost condamnat la 5 ani și 9 luni de închisoare în dosarul țepei imobiliare Parc Residence Alpha Alba Iulia Avocatul Ovidiu Jidveian a fost reținut și depus în Penitenciarul Aiud. El fost condamnat la 5 ani și 9 luni de închisoare în dosarul țepei imobiliare […]
Țeapa imobiliară Parc Residence Alba Iulia: Avocatul Ovidiu Jidveian merge la închisoare, după ce Înalta Curte a admis apelul Parchetului din Cluj-Napoca. Soluție definitivă
Țeapa imobiliară Parc Residence Alba Iulia: Avocatul Ovidiu Jidveian merge la închisoare, după ce Înalta Curte a admis apelul Parchetului din Cluj-Napoca. Soluție definitivă Înalta Curte de Casație și Justiție a admis, joi, 10 iulie 2025, apelul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj și al inculpatului Ovidiu Jidveian și a modificat în parte […]
CTS Alba, apel la DONARE DE SÂNGE: Cazuri deosebit de grave, paciente care au născut, bolnavi cu hemoragie, stare septică, accident rutier, au nevoie de ajutor. De ce grupe este nevoie
CTS Alba, apel la DONARE DE SÂNGE: Cazuri deosebit de grave, paciente care au născut, bolnavi cu hemoragie, stare septică, accident rutier, au nevoie de ajutor. De ce grupe este nevoie Reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat miercuri, 9 iulie 2025, un nou apel pentru persoanele care pot să doneze sânge din grupa […]