Când pot fi opriți șoferii în trafic de către polițiști și ce documente trebuie să aibă asupra lor
Conform actelor normative aflate în vigoare, poliţiştii sunt împuterniciţi să oprească şoferii în trafic în anumite situaţii și pot chiar să verifice maşinile şi identitatea pasagerilor, dacă au motive întemeiate să o facă. În acelaşi timp, dacă sunt opriţi pe dreapta, conducătorii auto sunt obligaţi să aibă asupra lor o serie de documente a căror lipsă se sancţionează cu amendă.
Situaţiile în care poliţiştii pot să oprească şoferii în trafic sunt prevăzute în Regulamentul pentru aplicarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
Conform acestul act normativ, poliţiştii rutieri şi cei de frontieră pot să oprească maşinile pe drumurile publice după cum urmează:
– atunci când sunt constatate încălcări ale normelor rutiere;
– în situaţia în care există indicii temeinice despre săvârşirea unei contravenţii ori a unei fapte de natură penală;
– pentru verificarea deţinerii de către şoferi a documentelor prevăzute de lege.
„Oprirea vehiculelor pe drumurile publice se realizează prin executarea semnalelor regulamentare de către poliţistul rutier sau, după caz, de către poliţistul de frontieră, atunci când constată încălcări ale normelor rutiere ori în situaţia în care există indicii temeinice despre săvârşirea unei contravenţii ori a unei fapte de natură penală, pentru identificarea persoanelor care au comis astfel de fapte şi a bunurilor care fac obiectul urmăririi, precum şi pentru verificarea deţinerii de către conducătorii vehiculelor a documentelor prevăzute de lege”, stabileşte regulamentul.
Atenţie! Oprirea maşinilor este permisă chiar şi în condiţiile producerii de calamităţi naturale, dezastre sau alte situaţii care pot pune în pericol siguranţa circulaţiei.
Maşinile pot fi oprite, de obicei, în afara părţii carosabile. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci oprirea se face cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, pe acostament, lângă bordură ori în spaţiile de parcare, iar noaptea, cu prioritate, în locuri iluminate.
„Se interzice imobilizarea vehiculului pe partea carosabilă ca urmare a semnalului de oprire efectuat de către poliţist în locurile în care vizibilitatea este redusă sub 50 m”, scrie în act.
După oprirea autoturismului, şoferul trebuie să rămână înăuntru, cu mâinile pe volan, şi să respecte indicaţiile date de poliţist. Totodată, pasagerii nu trebuie să deschidă portierele.
Conducătorii auto trebuie să aibă asupra lor mai multe documente
Atunci când sunt opriţi în trafic de către poliţiştii rutieri sau cei de frontieră, şoferii trebuie să aibă asupra lor o serie întreagă de documente.
Astfel, conform Regulamentului pentru aplicarea Codului rutier, conducătorii de autovehicule şi tramvaie sunt obligaţi să aibă la ei actul de identitate, permisul auto, certificatul de înmatriculare/înregistrare şi, dacă este cazul, atestatul profesional.
În acelaşi timp, aceştia trebuia să aibă asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, rovinieta şi dovada efectuării inspecţiei tehnice periodice. În plus, cei care transportă mărfuri sau produse periculoase mai trebuie să aibă şi documentele de transport prevăzute de lege.
„Este interzisă circulaţia pe drumurile publice a vehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic, a celor al căror termen de valabilitate a inspecţiei tehnice periodice a expirat, precum şi a celor neasigurate pentru răspundere civilă pentru caz de pagube produse terţilor prin accidente de circulaţie”, scrie în Codul rutier.
Lipsa poliţei RCA, potrivit Codului rutier, este echivalentă cu reţinerea certificatului de înmatriculare/înregistrare şi retragerea plăcutelor cu numărul de înmatriculare/înregistrare. Iar conducerea vehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic sau a căror ITP este expirata se sancţionează cu 9-20 de puncte-amenda şi reţinerea certificatului de înmatriculare/înregistrare.
În general, şoferii care n-au asupra lor documentele prevăzute de lege risca să fie sancţionaţi cu 6-8 puncte-amendă.
În afară de documente, Codul rutier mai stabileşte că poliţiştii au dreptul să verifice maşinile şi identitatea pasagerilor: „În exercitarea atribuţiilor care îi revin, poliţistul rutier are dreptul să verifice vehiculul, precum şi identitatea conducătorului sau a pasagerilor aflaţi în interiorul acestuia atunci când există indicii despre săvârşirea unei fapte de natură contravenţională sau penală”.
Important! Dacă refuză să înmâneze actul de identitate, permisul auto, certificatul de înmatriculare/înregistrare şi celelalte documente prevăzute de lege, şoferii pot primi 6-8 puncte-amendă şi patru puncte de penalizare. Acelaşi lucru îl păţesc şi cei care refuză verificarea maşinii.
Notă: Un punct-amenda reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, astfel că de la 1 ianuarie 2015 acesta este egal cu 97,5 lei. Atenţie, însă, deoarece cuantumul va creşte din nou începând cu data de 1 iulie 2015, la 105 lei.
Procesul-verbal de contravenţie poate fi atacat în 15 zile de la comunicare
Poliţiştii rutieri şi cei de frontieră sunt împuterniciţi să constate contravenţii şi să aplice sancţiuni, caz în care se încheie un proces-verbal de contravenţie.
Potrivit Codului rutier, împotriva acestuia se poate depune o plângere, în cel mult 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei raza de competentă a fost constatata fapta şoferului.
„Plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data pronunţării hotărârii judecătoreşti”, scrie în actul normativ amintit.
De reţinut este că hotărârea judecătorească prin care plângerea şoferului se soluţionează este definitivă şi irevocabilă. Hotărârea, precum şi procesul-verbal de contravenţie neatacat în termenul legal, constituie titluri executorii, fără a fi nevoie de îndeplinirea unei alte formalităţi.
Atenţie! Dacă instanţa anulează procesul-verbal de contravenţie, serviciul poliţiei rutiere pe raza căruia a fost săvârşită fapta şoferului trebuie să radieze din evidență punctele de penalizare aplicate acestuia, dacă este cazul.
sursa:avocatnet
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Calendar creștin ortodox, 22 ianuarie: Este prăznuit Sfântul Apostol Timotei – Omorât cu pietre de păgâni
Calendar creștin ortodox, 22 ianuarie: Este prăznuit Sfântul Apostol Timotei – Omorât cu pietre de păgâni Apostolul îi adresează lui Timotei două dintre epistolele sale cuprinse în Noul Testament și îl pomenește în alte două epistole. În Epistola către Corinteni scrie: „…Pentru aceea chiar am trimis la voi pe Timotei, care este fiul meu iubit […]