Când pică Rusaliile în 2025: Câte zile libere vor avea românii de „Cincizecime” și de ce trebuie respectate obiceiurile de Pogorârea Sfântului Duh
Când pică Rusaliile în 2025: Câte zile libere vor avea românii de „Cincizecime” și de ce trebuie respectate obiceiurile de Pogorârea Sfântului Duh
Rusaliile 2025. Sărbătoarea Rusaliilor sau Pogorârea Sfântului Duh ori Cincizecimea, așa cum se mai numește această celebrare, este prăznuită la 50 de zile după duminica Paștelui.
Anul acesta, românii au parte de o zi liberă legală, mai exact, a doua zi de Rusalii, care cade într-o zi de luni. Iată când sunt Rusaliile în 2025, ce obiceiuri sunt respectate de Rusalii și de ce este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin-ortodox.
În ce zi pică Rusaliile
Anul acesta, Rusaliile sunt sărbătorite pe 8 iunie, duminică, iar a doua zi de Rusalii, 9 iunie, este zi liberă pentru români, fiind o zi de luni. Rusaliile reprezintă cea mai veche sărbătoare creștină, iar până la finalul secolului al IV-lea și începutul secolului al V-lea, Cincizecimea era o dublă sărbătoare, fiind celebrată alături de Înălțarea Domului. De pe la începutul secolului al V-lea, Cincizecimea este sărbătoare de sine stătătoare.
Semnificația Rusaliilor
Sărbătoarea Rusaliilor amintește de un moment esențial din Noul Testament: coborârea Duhului Sfânt peste apostoli și începutul misiunii lor de a răspândi credința creștină. Evenimentul este considerat drept întemeierea Bisericii creștine, iar după Pogorârea Duhului Sfânt, apostolii au început să propovăduiască învățăturile lui Iisus Hristos în întreaga lume.
Evenimentul pogorâririi Duhului Sfânt este comemorat de Biserică în a cincizecea zi după Paște, de Rusalii – aceasta fiind o zi foarte importantă. Sărbătoarea a fost denumită Rusalii de la sărbătoarea trandafirilor din lumea romană, consacrată cultului morților.
Citește și: Mesaje de RUSALII 2025. Urări și felicitări de „La mulţi ani” pentru cei dragi
Potrivit Noului Testament din Biblia creștină, apostolii au fost inspirați să vorbească în limbi străine în momentul în care Duhul Sfânt a coborât asupra lor.
Aceștia se rugau împreună în timpul sărbătorii evreiești Shavuot, iar cei care i-au auzit vorbind în limbi necunoscute au crezut că sunt beți. Totuși, Sfântul Petru a explicat că ei erau, de fapt, inspirați de Duhul Sfânt. Apoi, Sfântul Petru a ținut prima sa predică creștină, care a dus la convertirea și botezul a 3.000 de oameni.
Tradiții și obiceiuri de Rusalii
Sărbătoarea Rusaliilor este una dintre cele mai vechi sărbători creștine. În această zi, în Biserici sunt binecuvântate ramuri de nuc și tei, ca simbol al limbilor de foc care s-au pogorât peste apostoli în ziua Cincizecimii.
În Duminica Rusaliilor, la sfârșitul Sfintei Liturghii se face o slujbă specială numită Vecernia plecării genunchilor. Se numește așa pentru că toate lumea îngenunchează de Rusalii pentru a arăta smerenie față de Pogorârea Sfântului Duh.
În cadrul acestei slujbe se citesc șapte rugăciuni de binecuvântare a ramurilor verzi de tei sau nuc, care sunt împărțite apoi credincioșilor și care simbolizează darurile Sfântului Duh. Ramurile semnifică limbile de foc prin care s-a arătat harul Duhului Sfânt apostolilor pentru ca aceștia să vestească Evanghelia lui Iisus în toate limbile lumii.
Aceste ramuri se țin la icoane și după ce se usucă ele nu trebuie aruncate la gunoi, ci arse sau îngropate în pământ ca să se reîntoarcă în natură.
Unele gospodării păstrează ramurile și după ce se usucă, împodobind ferestrele sau icoanele. În alte părți ale țării, oamenii folosesc ramuri de plop, tei sau stejar pentru a își împodobi casele și gospodăriile. Se spune că acestea feresc oamenii de necaz și boli.
În unele zone, în sâmbătă Rusaliilor se împart oale împodobite cu flori și un colac, pentru pomenirea morților. În Duminica Rusaliilor se împart farfurii frumos împodobite pentru cei vii.
În credința populară, cuvântul Rusalii provine din latinescul „Rozalia”, care face referire la sărbătoarea trandafirilor, însă are legătură și cu fetele împăratului Rusalii, despre care se spune că aveau puteri magice și seduceau oamenii, pedepsindu-i pe cei care nu le respectau.
În credința populară, Rusaliile sunt spiritele morților care au petrecut Paștele cu cei vii și nu vor să se mai întoarcă în locurile lor de sub pământ și încep să facă rele oamenilor.
Oamenii ar fi început să evite să le numească Rusalii, așa că le spuneau iele, zâne sau frumoase.
În unele zone se dansează Jocul Călușarilor, în special în Contești, Lisa, Bragadiru și Zimnicea. Se spune că leacul cel mai folosit pentru cei atinși de Rusalii este jocul călușarilor.
În Ardeal, de exemplu, există obiceiul care se numește udatul nevestelor. Femeile sunt stropite cu apă pentru a fi sănătoase și frumoase tot anul.
Superstiții de Rusalii
Se spune că de Rusalii nu e bine să te urci pe vârfuri dealurilor, pentru că te pocnesc relele.
Totodată, în prima și a doua zi de Rusalii nu se lucrează, nu se face treabă nici în casă, nici pe câmp, căci Rusaliile te pot „înnebuni”.
Oamenii își pun usturoi și pelin la brâu și după ureche pentru a fi păziți de iele. Pe vremuri, obișnuiau să se frece cu usturoi pe frunte sau pe barbă.
Rusaliile vin după Moșii de vară, o zi de pomenire a celor morți extrem de importantă, numită și Sâmbăta morților.
Rusaliile cad întotdeauna la 10 zile după Înălțare sau la 50 de zile după Paște, motiv pentru care se numesc și Cincizecime.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Economistul Radu Georgescu: ”Poate să vină președinte Chuck Norris și prim-ministru Captain America și România tot va trece printr-o ajustare financiară puternică în următorii ani”
Economistul Radu Georgescu: ”Poate să vină președinte Chuck Norris și prim-ministru Captain America și România tot va trece printr-o ajustare financiară puternică în următorii ani” Economistul Radu Georgescu a explicat de ce România va trece printr-o ajutare financiară puternică în anii următori, indiferent cine va fi președinte și cine prim-ministru. Georgescu mai vorbește și despre […]
Rabla pentru tractoare 2025: Anulare a înscrierilor în aplicația informatică. Posibil atac cibernetic
Rabla pentru tractoare 2025: Anulare a înscrierilor în aplicația informatică. Posibil atac cibernetic Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat, luni, 12 mai 2025, în jurul orei 11.00, anularea sesiunii de înscriere în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului național de tractoare și mașini agricole autopropulsate, destinat producătorilor agricoli – persoane fizice. Citește și: […]
„Rabla pentru tractoare” 2025: Începe programul cu un buget de 500 de milioane de lei. Cum se face înscrierea și ce documente sunt necesare
„Rabla pentru tractoare” 2025: Începe programul cu un buget de 500 de milioane de lei. Cum se face înscrierea și ce documente sunt necesare Programul „Rabla pentru tractoare” a demarat astăzi, 12 mai 2025, iar solicitanţii pot aplica online, prin intermediul aplicaţiei informatice, informează Administraţia Fondului pentru Mediu, potrivit Agerpres. Potrivit sursei citate, aplicaţia informatică […]