Când pică Rusaliile în 2020, potrivit calendarului creștin și câte zile libere vor avea românii
Când sunt Rusaliile în 2020, potrivit calendarului creștin ortodox și câte zile libere vor avea românii
Sărbătoarea Sfântă a Rusaliilor este prăznuită anual la 50 de zile de la sărbătoarea Sfintelor Paști. Anul acesta vom sărbători Rusaliile pe 7 iunie. Astfel, românii vor avea liber pe 7 iunie, duminică, și pe 8 iunie, luni.
Duminica Rusaliilor se serbează la exact 50 de zile după Duminica Paștelui și semnifică ziua în care Duhul Sfânt i-a înălțat pe Apostoli și le-a dăruit capacitatea de a-și răspândi învățăturile în toate limbile pământului.
Slujbele bisericii ortodoxe din perioada Rusaliilor se desfășoară în dimineața zilei de duminică a Rusaliilor și toată lumea este încurajată să poarte roșu. Roșul înseamnă focul Duhului Sfânt care pogoară peste Apostoli. După ce s-au desfășurat slujbele, majoritatea oamenilor sărbătoresc cu o masă foarte mare, împreună cu familia și prietenii.
Citește și: MESAJE de PASTE fericit • Texte cu URARI, FELICITARI de Paste, SMS -uri frumoase, haiose şi amuzante de Sfintele Pasti • Felicitare de Paşte pentru persoanele dragi, prieteni, părinți, profesori, bunici, colegi, iubit(ă), sefi
De-a lungul serii Rusaliilor și în zilele următoare, vor avea loc mai multe evenimente culturale, inclusiv dansuri, cântări și piese de teatru. Multe dintre aceste sărbători vor combina în festivități unele tradiții folclorice
Sărbătoarea Rusaliilor este, de asemenea, cunoscută sub numele de Rusalii în România, în special în zonele rurale ale țării. Rusaliile se referă la credințe și superstiții vechi, care până în ziua de astăzi sunt încă practicate cu ocazia Cincizecimii.
În tradiția folclorică, în Joia Mare (joia dinaintea Paștelui), toate spiritele neliniștite ale fetelor moarte de tinere se ridică şi cutreieră pământul. Aceste spirite iau forma unor zâne și a altor ființe fantastice, călătoresc prin păduri și se adună în apropierea apelor. Cântecele lor se spune că îi fac pe oamenii să-şi piardă minţile și că, dacă vezi unul, vei înnebuni până în momentul în care ești curățat de aceste viziuni. De Cincizecime, aceste spirite trebuie întoarse în forma lor adevărată, de aceea se țin unele ceremonii speciale.
Un grup de bărbați îmbrăcați în haine tradiționale românești și cunoscuți sub numele de Călușari, o societate secretă a bărbaților care au datoria de a lupta împotriva acestor spirite, fac un dans special pentru a le îndepărta. Acest dans are loc pe străzi, în curțile oamenilor afectați și în piețele publice, pentru a proteja orașul. Dansul se desfășoară numai în lunea Rusaliilor.
În acest moment, Călușarii îi vor ajuta și pe cei bolnavi. Este convingerea românilor că acești dansatori pot face boala să părăsească trupul dacă te întinzi pe pământ și ei sar peste tine, dar numai de Cincizecime.
Alte tradiții includ binecuvântarea unor crenguțe de nuci și de lămâiță, astfel încât acestea să poată fi atârnate pe la uși sau purtate în buzunare pentru a aduce noroc pe tot parcursul anului. Ușile exterioare ale caselor sunt adesea frecate cu ulei de usturoi pentru a împiedica intrarea spiritelor rele, iar oamenilor le este interzis să se certe în aceste două zile, pentru a nu atrage spiritele pe pământ.
Rusaliile sau Paștele Trandafirilor
În latina populară, ziua de Rusalii se numea Paștele Trandafirilor, în dialect napoletan se mai spune încă Pasca rusata. În limba aromână se spune Arusali. De aici denumirea în limba română actuală, Rusalii.
Obiceiuri de Rusalii
În ziua de Rusalii, creștinii obișnuiesc să vină la biserică și să aducă frunze de nuc sau de tei, simboluri ale limbilor de foc, ca semne ale coborârii Sfântului Duh. Acestea sunt binecuvântate și împărțite credincioșilor.
Cu aceste ramuri sfințite se vor împodobi, mai apoi, casele și icoanele, deoarece acestea au puterea de a alunga spiritele rele. În unele zone, pe lângă tei și nuc, credincioșii mai folosesc leuștean, usturoi și pelin.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie Începând cu data de 1 septembrie 2024, conform prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, la determinarea cuantumului pensiei este utilizat un nou indicator, respectiv valoarea punctului de referință. Valoarea punctului de referinţă a fost determinată prin raportarea […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii