Campania „Nu am făcut destul”, în judeţul Alba. Testări gratuite pentru depistarea cancerului de sân la Ighiu și Bistra – 13 și 14 octombrie
Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), în parteneriat cu Asociația Pacienților Cronici din România, organizează a 5-a ediție a campaniei „Nu am făcut destul”, care are ca scop testarea gratuită pentru depistarea cancerului la sân în rândul femeilor din mediul rural.
Anul acesta, campania de testări gratuite se va desfășura în cinci județe din Ardeal, astfel că în lunile octombrie și noiembrie vor fi testate mai mult de 1000 de femei din Alba, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud și Sibiu.
Campania începe în județul Alba și ajunge în localitățile Ighiu (13 octombrie) și Bistra (14 octombrie). Data și locul unde au loc controalele sunt afișate la Primărie și în alte puncte importante din sat.
Calendarul campaniei (lista mai poate suferi modificări):
13 octombrie la Ighiu, județul Alba
14 octombrie la Bistra, județul Alba
20 și 21 octombrie la Căianu Mic, județul Bistrița-Năsăud
27 octombrie la Apahida, județul Cluj
28 octombrie la Iacobeni, județul Sibiu
3 noiembrie la Săndulești, județul Cluj
4 noiembrie la Chiuiești, județul Cluj
10 și 11 noiembrie la Florești, județul Cluj
17 noiembrie la Nușfalău, județul Sălaj
18 noiembrie la Crișeni, județul Sălaj
24 noiembrie la Băișoara, județul Cluj
25 noiembrie la Căpușu Mare, județul Cluj
Voluntarii de la Asociația Studenților Mediciniști din Cluj vor face controale gratuite: la sâni (palpare, ecografie dacă e cazul și trimitere pentru mamografie gratuită), la inimă (tensiune, puls, EKG, se măsoară vârsta arterelor), la plamâni (spirometrie, se măsoară vârsta plămânilor), la alunițe (dermatoscopie, verificare pentru cancerul de piele) și pentru depistarea diabetului (măsurarea glicemiei, care trebuie luată pe stomacul gol).
1 femeie din 7 are o problemă la sâni, dar nu se duce la medic de frică sau rușine
Anul trecut, în cadrul campaniei care s-a desfășurat în cinci județe din Moldova, medicii au descoperit că 1 femeie din 7 se confruntă cu o problemă la nivelul sânilor, însă refuză să meargă la medic de frică sau rușine. De asemenea, 4 din 5 femei nu făcuseră niciodată un control medical la sâni.
“Cancerul descoperit în fază incipientă, este tratabil. Costurile tratamentelor scad, iar șansele de supraviețuire cresc. Peste 15% dintre femeile care au fost testate anul trecut au prezentat anormalități la sâni și au necesitat un control de specialitate. Mai grav, aproape 50% dintre acestea aveau formațiuni de natură canceroasă și au fost trimise la medicul specialist”, spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.
De aceea, în lunile octombrie și noiembrie, FABC în parteneriat cu Asociația Pacienților Cronici din România, cu sprijinul Roche, Pfizer, Bristol-Meyers Squibb, Novartis, AstraZeneca, Genekor, farmacia Alphega și cu ajutorul voluntarilor de la Organizația Studenților Mediciniști din Cluj (OSM Cluj) își propune să convingă cât mai multe femei din zonele rurale și nu numai, să meargă constant la un control de specialitate, astfel încât să poată preveni instalarea bolii și, atunci unde este cazul, să înceapă tratamentul la timp, înainte să fie prea târziu.
Cancerul la sân poate fi tratat dacă îl depistezi la timp
Cancerul de sân este o boală gravă, reprezentând una dintre principalele cauze de mortalitate în rândul femeilor din România și din întreaga lume. Cu toate că este o afecțiune care se poate vindeca dacă este depistată în fază incipientă, cancerul mamar ucide anual peste 9000 de românce. Tocmai din acest motiv, specialiștii trag un semnal de alarmă și le îndeamnă pe femei să își facă lunar o autoexaminare a sânilor și, cel puțin o dată pe an, să meargă la control la medicul specialist.
3 pași esențiali în depistarea precoce a cancerului la sân
- În fiecare lună trebuie să-ți palpezi singură sânii, de preferat la o săptămână după apariția menstruației. Trebuie să fii atentă la orice fel de modificare apărută în forma sau în dimensiunea sânilor: un nodul, schimbări ale aspectului pielii (încrețitură, gropiță, roșeață, aspect de “coajă de portocală”), secreții sau modificări la nivelul mamelonului. Specialiștii susțin că 70% dintre cazurile de cancer de sân sunt descoperite de femei în timpul alăptării.
- Dacă observi vreuna dintre modificările de mai sus, trebuie să mergi imediat la medicul de familie.
- Ecografia sau mamografia (după vârsta de 40 de ani) sunt extrem de importante. Chiar dacă nu ai descoperit nicio problemă este foarte important să mergi la medicul ginecolog sau la medicul de familie o data la trei ani dacă ai până în 40 de ani și în fiecare an dacă ai peste 40 de ani.
Mai multe detalii despre campanie și programul complet al caravanei pot fi găsite pe www.invingemcancerul.ro/
Persoană de contact:
Ioana Maroșan
Tel. 0740.205.978 / mail: [email protected]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Primăria Abrud va da în judecată Ministerul Investiţilor şi Proiectelor Europene: Motivul, anularea corecțiilor financiare de 10% din valoarea unui proiect
Primăria Abrud va da în judecată Ministerul Investiţilor şi Proiectelor Europene: Motivul, anularea corecțiilor financiare de 10% din valoarea unui proiect Consiliul Local al orașului Abrud a aprobat în ultima ședință extraordinară, cu unanimitate de voturi, contractarea de servicii juridice de consultanţă, asistenţă şi reprezentare în justiţie, în vederea apărării intereselor orașului, precum și alocarea […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun