Rămâi conectat

Politică Administrație

Camera Deputaţilor a aprobat proiectul de lege privind Centenarul Marii Uniri. Ce distincţii se vor acorda şi cine le poate primi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Miercuri a fost adoptat, de către Plenul Camerei Deputaţilor, proiectul de lege privind Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului (1916-1918) şi Centenarul Marii Uniri.

Potrivit proiectului, se instituie distincţiile naţionale Medalia Comemorativă „Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului” şi Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”. 

Medalia Comemorativă „Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului” se acordă instituţiilor militare şi civile, autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, unităţilor administrativ-teritoriale, organizaţiilor neguvernamentale, precum şi persoanelor fizice care, prin activitatea desfăşurată păstrează într-o măsură deosebită memoria faptelor de arme şi a sacrificiului uman consemnat în Războiul pentru Întregirea Neamului, contribuie la protejarea mormintelor şi a operelor comemorative de război şi la studierea istoriei Războiul pentru Întregirea Neamului, mai prevede proiectul.

„Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” se acordă persoanelor fizice sau juridice, instituţiilor publice şi organizaţiilor ne guvernamentale, autorităţilor administraţiei publice locale sau unităţilor administrativ-teritoriale care păstrează, cultivă, dezvoltă şi prezintă într-o măsură deosebită memoria evenimentelor şi personalităţilor care au contribuit la făurirea unităţii naţionale şi a statului modern român sau, prin activitate ori carieră, la apărarea valorilor în numele cărora s-a înfăptuit Marea Unire din 1918. Distincţiile prevăzute la alin. (1) se conferă, prin decret, de către preşedintele României, la propunerea motivată a preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, a prim-ministrului, a preşedintelui Academiei Române sau a Departamentului pentru Cultură, Culte şi Centenar din cadrul Administraţiei Prezidenţiale”, se mai spune în proiect.

De asemenea, se instituie Medalia Parlamentară „România Centenară”, distincţie care se va conferi, prin hotărâre, de către Parlamentul României, parlamentelor sau altor instituţii ale statelor care au sprijinit eforturile de realizare a statului naţional unitar român modern şi parlamentelor sau altor instituţii ale statelor partenere care au sprijinit şi susţin eforturile României de integrare euro-atlantică.

„Guvernul României va elabora anual, până la data de 30 noiembrie a anului anterior, Programul Naţional de Aniversare a Centenarului aferent anului următor, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului. Guvernul României va elabora până la 30 iunie 2017 calendarul de activităţi pentru comemorarea Războiului de Întregire a Neamului în anul 2017. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot organiza manifestări, ceremonii şi activităţi legate de Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului şi al Marii Uniri. Activităţile din Programul Naţional vor fi finanţate din bugetele autorităţilor publice şi instituţiilor organizatoare. Guvernul României prin Secretariatul General va asigura cofinanţarea activităţilor prevăzute în Programul Naţional de celebrare a Centenarului. Guvernul României va selecta activităţile care vor primi cofinanţarea şi va decide cuantumul acesteia”, mai menţionează iniţiativa.

Acest proiect a fost respins de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Sursa: stiripesurse.ro

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă | Raul Chiriac, PNL: Ceea ce este rațional nu se măsoară în decibeli

Unirea Ziarul

Publicat

în

Raul Chiriac, PNL: Ceea ce este rațional nu se măsoară în decibeli      În contextul în care opoziția strigă mai tare decât oricine, având senzația că dreptatea aparține celui care o măsoară în decibeli, liniștea dezbaterii despre comasare ar trebui să provină din forța argumentelor. Dacă suntem sinceri cu noi și înțelegem realitatea socială pe care […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea