Călin Popescu Tăriceanu: Asumarea unei mai mari finanțări pentru sănătate este o urgență națională
România se află pe ultimul loc în Europa din punct de vedere al cheltuielilor cu sănătatea. Statul alocă doar 4 la sută din PIB acestui sector. Sănătatea publică, educația și cultura sunt resurse pentru dezvoltarea economică, iar în calitate de Președinte al României Călin Popescu Tăriceanu va sprijini o reformă a marilor sisteme, care a devenit o urgență.
Sistemul de sănătate din România a devenit profund debalansat în raportul dintre beneficiarul de servicii medicale și furnizorul acestora. În termeni statistici fundamentali, România se află în cea mai rea situație în raport cu statele Uniunii Europene: cea mai ridicată mortalitate infantilă de 9,8 nou născuți pierduți la 1.000 de nou născuți vii (adică mai mult decât dublu față de rata UE de 4,1 la 1.000) și cea mai redusă speranță de viață la naștere de la 72,7 ani față de 77,55 media UE.
”Sistemele publice au avut mereu aceeași problemă. Au fost sacrificate aparent unul în favoarea altuia și toate pentru asigurarea unui echilibru macroeconomic permanent aflat în pericol. Asumarea unei mai mari finanțări pentru sănătate nu mai este o chestiune bugetară ori legată de statutul meseriei de medic în contextul general, ci este o urgență națională. Nu gradul de sănătate este, de fapt acum, miza acestui efort financiar, ci viitorul economic al aceste țări.”, este consemnat în programul prezidențial al candidatului Călin Popescu Tăriceanu.
Cabinetul Tăriceanu a sprijinit sistemul de sănătate, iar cheltuielile pentru acest domeniu au crescut semnificativ, de la 8,5 miliarde de lei în 2004, la 20 miliarde lei în 2008. În cursul anului 2007 au fost finanțate un spital nou, 15 clădiri de spitale au fost consolidate și s-au realizat lucrări de reparații capitale la 373 de unități. Totodată au fost realizate studiile necesare pentru proiectarea şi construcţia unui număr de 8 spitale regionale de urgenţă şi a 20 de spitale judeţene de urgenţă.
Visul, ideea, dorința și ambiția candidatului la președinție, Călin Popescu Tăriceanu este ca România să ajungă a 7-a putere a Uniunii Europene, iar acest lucru este imposibil fără o finanțare corespunzătoare a sistemului de sănătate și fără o cooperare corespunzătoare între medici, pacienți și guvernanți. Pentru a trata bolnavii și pentru a salva vieți omenești medicii au nevoie de bunăstare și respect și de un președinte de partea lor.
Campanie electorală pentru alegerile prezidențiale
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea Marcel Ciolacu a anunțat recent că PSD se retrage de la guvernare, pe fondul impasului în negocieri, însă social-democrații sunt dispuși să voteze un guvern de dreapta. Sociologul albaiulian, Alin Tomuș, și-a exprimat opinia referitor la contextul politic actual, afirmând că, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 2 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor