Rămâi conectat

Politică Administrație

Călin Popescu Tăriceanu: Asumarea unei mai mari finanțări pentru sănătate este o urgență națională

Ziarul Unirea

Publicat

în

România se află pe ultimul loc în Europa din punct de vedere al cheltuielilor cu sănătatea. Statul alocă doar 4 la sută din PIB acestui sector. Sănătatea publică, educația și cultura sunt resurse pentru dezvoltarea economică, iar în calitate de Președinte al României Călin Popescu Tăriceanu va sprijini o reformă a marilor sisteme, care a devenit o urgență.

Calin Popesc Tariceanu04Sistemul de sănătate din România a devenit profund debalansat în raportul dintre beneficiarul de servicii medicale și furnizorul acestora. În termeni statistici fundamentali, România se află în cea mai rea situație în raport cu statele Uniunii Europene: cea mai ridicată mortalitate infantilă de 9,8 nou născuți pierduți la 1.000 de nou născuți vii (adică mai mult decât dublu față de rata UE de 4,1 la 1.000) și cea mai redusă speranță de viață la naștere de la 72,7 ani față de 77,55 media UE.

”Sistemele publice au avut mereu aceeași problemă. Au fost sacrificate aparent unul în favoarea altuia și toate pentru asigurarea unui echilibru macroeconomic permanent aflat în pericol. Asumarea unei mai mari finanțări pentru sănătate nu mai este o chestiune bugetară ori legată de statutul meseriei de medic în contextul general, ci este o urgență națională. Nu gradul de sănătate este, de fapt acum, miza acestui efort financiar, ci viitorul economic al aceste țări.”, este consemnat în programul prezidențial al candidatului Călin Popescu Tăriceanu.

Cabinetul Tăriceanu a sprijinit sistemul de sănătate, iar cheltuielile pentru acest domeniu au crescut semnificativ, de la 8,5 miliarde de lei în 2004, la 20 miliarde lei în 2008. În cursul anului 2007 au fost finanțate un spital nou, 15 clădiri de spitale au fost consolidate și s-au realizat lucrări de reparații capitale la 373 de unități. Totodată au fost realizate studiile necesare pentru proiectarea şi construcţia unui număr de 8 spitale regionale de urgenţă şi a 20 de spitale judeţene de urgenţă.

Visul, ideea, dorința și ambiția candidatului la președinție, Călin Popescu Tăriceanu este ca România să ajungă a 7-a putere a Uniunii Europene, iar acest lucru este imposibil fără o finanțare corespunzătoare a sistemului de sănătate și fără o cooperare corespunzătoare între medici, pacienți și guvernanți. Pentru a trata bolnavii și pentru a salva vieți omenești medicii au nevoie de bunăstare și respect și de un președinte de partea lor.

Campanie electorală pentru alegerile prezidențiale


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Noua măsură pentru combaterea corupției: Un pas important spre aderarea la OCDE

Bera Larisa

Publicat

în

Noua măsură pentru combaterea corupției: Un pas important spre aderarea la OCDE Guvernul a adoptat astăzi, 18 iulie 2024, proiectul Ministerului Justiției, care introduce o nouă infracțiune de corupție: mituirea funcționarilor publici străini. Această măsură aliniează legislația națională la prevederile Convenției OCDE Anti-mită și reprezintă un instrument esențial în combaterea faptelor de corupție împotriva funcționarilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea