Calendar ortodox: 28 ianuarie – este prăznuit Sfântul Efrem Sirul, autorul celei mai frumoase rugăciuni a Ortodoxiei
Calendar ortodox: 28 ianuarie – este prăznuit Sfântul Efrem Sirul, autorul celei mai frumoase rugăciuni a Ortodoxiei
În data de 28 ianurie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe preacuviosul părinte Sfântul Efrem Sirul, supranumit „Harpa Duhului”, datorită celor peste 400 de imne pe care le-a compus, din care face parte și cea mai frumoasă rugăciune a Ortodoxiei.
Efrem s-a născut în anul 306 în cetatea Nisibe din Mesopotamia, aflată sub conducere romană, și a crescut într-o familie cu părinți păgâni, tatăl său fiind preot al zeiței Abizal. Învățătura creștină o primește prin intermediul Sfântului Iacov, binecunoscutul episcop de Nisibe, care îl botează la vârsta de 18 ani.
Campania împăratului bizantin Iulian Apostatul, care amenința Persia, se sfârșește cu un dezastru, iar succesorul său, Jovianus, este fericit să scape de la masacru ceea ce mai rămăsese din măreața armată pe care predecesorul său o condusese de-a lungul Eufratului.
Roma pierduse provinciile răsăritene cucerite la sfârșitul secolului al III-lea. Printre orașele retrocedate Persiei era și Nisibe. Pentru a scăpa de cruda persecuție care exista pe atunci Persia, o mare parte din populația creștină a fuge din Nisibe. Efrem merge cu conaționalii săi și se așază mai întâi la Beit-Garbaya, apoi la Amid și, în final, la Edessa, unde petrece 10 ani de viață ca monah, cunoscut prin traiul său ascetic.
De la Sfântul Efrem Sirul ne-a rămas una dintre cele mai frumoase și profunde rugăciuni ale ortodoxiei:
Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânie și al grăirii în deșert nu mi-l da mie.
Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei dăruiește-l mie, slugii tale.
Așa, Doamne Împărate, dăruiește-mi ca să-mi văd greșelile mele și să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat ești în vecii vecilor. Amin.
Cu toate acestea, rămâne interesat de tot ceea ce privește populația Edessei. Pe vremea aceea, cel puțin 10 secte activau în Edessa, iar Efrem se luptă cu ele, mai ales cu discipolii vestitului filosof Bardesanes.
Acestei perioade îi aparțin aproape toate lucrările sale, în afară de poemele compuse la Nisibe; restul scrierilor, predici, imne, tratate exegetice datează din timpul șederii sale la Edessa.
Este foarte probabil ca el să fi fost unul dintre fondatorii școlii persane de teologie, numită așa pentru că primii ei studenți și profesori erau creștini persani refugiați din 363.
La moartea Sfântului Efrem, este îngropat fără pompă, în cimitirul unde erau înhumați străinii.
Sursa foto: doxologia.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Carduri de energie 2025: Vouchere pentru persoanale vulnerabile, acordare după ridicarea plafonării prețului la energie
Carduri de energie 2025: Vouchere pentru persoanale vulnerabile, acordare după ridicarea plafonării prețului la energie Ministerul muncii va elabora un proiect prin care românii cu venituri și cu pensie mică să primească un ajutor pentru plata facturilor la energie. Plafonarea prețului la energie urmează să fie ridicat la 1 iulie. Ministrul Burduja a anunțat că […]
Calendar creștin: Când pică Paștele ortodox 2026 și Paștele catolic 2026. Sărbători de Paște 2026 și în urmatorii ani. Când cade în anul 2027, 2028 Paștele ortodox 2026 este în data de 12 aprilie, iar Paștele catolic 2026 se sărbătorește în 5 aprilie. În anul 2026 Paștele ortodox și cel catolic se sărbătoresc la date […]
La data de 26 aprilie este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale La data de 26 aprilie, în fiecare an, este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale. În 2000, statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO) au desemnat ziua de 26 aprilie, dată la care, în 1970, a intrat în vigoare convenţia de […]