Rămâi conectat

Ştirea zilei

Câinii democraţiei latră, caravana cancerigenă trece! Kronospan îşi dublează capacitatea de producţie a formaldehidei în Sebeş!

Bogdan Presecan

Publicat

în

Kronospan Sebeş, cel mai mare producator de placi aglomerate din lemn din Sud-Estul Europei, îşi continuă lucrările de construire a unei noi și foarte controversate fabrici de formaldehidă pe platforma industrială de la Sebeș, fără nicio sensibilitate la sesizările ONG-urilor de mediu şi pentru sănătatea oamenilor.

Kronospan19Noua instalație de producere de formaldehide, substanțe clasificate ca produse cancerigene de către Organizația Mondială a Sănătatii, va înlocui instalaţia existentă cu o capacitate de producţie de 30.000 t/an formaldehidă. Noua fabrică va avea o capacitate dublă față de cea care funcționează în prezent, permițând o producţie zilnică de 180 de tone formaldehidă, funcţionând la capacitatea proiectată timp de 24 de ore pe zi, 333 zile pe an, în proces continuu.

În anul 2009, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) şi Centrul Independent pentru  Protectia Mediului  din Sebes, cu susţinerea ONG-ului albaiulian “Păstraţi Alba Verde”,  au lansat Campania “Sebeş fără Poluare”, al cărei scop era oprirea  extinderii de catre Kronospan Sebes a instalatiei de producere de formaldehide si stoparea poluarii deja  existente pe platforma industrială de la Sebeș. Astfel că, pe lângă componenta de informare și conștientizare a populației privind riscurile asupra poluăriii mediului înconjurător și asupra sănătății celor care sunt expuși la emisiile toxice provenite de la Kronospan Sebes, obiectivul campaniei inițiate de ONG-uri era să determine cât mai mulți cetățeni să  trimită petiții Agentiei Regionale pentru  Protectia Mediului Sibiu, solicitandu-i să nu emită  avizul de mediu pentru planul urbanistic al fabricii de producere de formaldehidă, care s-a construit  ilegal in anul 2007.

In cursul anului 2007, Kronochem a ridicat  pe platforma industriala de la Sebeșo instalație de producere a formaldehidelor cu o capacitate dublă decât cea actuala (60000 tone/an), fara acord de mediu si fara autorizatie de construire, asadar cu incalcarea grava a OUG 195/2005 privind protectia mediului si a Legii 50/1991 privind autorizarea lucrarilor de constructii. Garda de Mediu Alba a dispus amendarea companiei si demolarea instalatiei. În anul 2010, Primăria Sebeş a refuzat să emită autorizaţia de construcţie iar fabrica de formaldehidă, care era ridicată în procent de 80 la sută, a fost demolată.

Ulterior, Kronochem a reluat procedura de autorizare şi, în octombrie 2012, a obţinut acordul de mediu pentru noua fabrică de la Agenţia Regională de Protecţie a Mediului Sibiu. Un an mai târziu, în martie 2013, a obţinut şi autorizaţia de construire nr 50/21.03.2013 (Construire instalaţie pentru producerea formaldehidei-100%, capacitate 60.000 T/an) de la Primaria Sebeş.

Recent, au fost demarate lucrările de construcție a controversatei fabrici, în condițiile în care platforma industrială este amplasată la circa 150 de metri de cartierul de locuit/rezidential Kogalniceanu.

Grupul Kronospan motivează necesitatea noii investiţii prin extinderea capacitaţilor de producţie de plăci pe bază de masă lemnoasă, lucru care a determinat creşterea cererii de răşină pe bază de formaldehidă. Faptul că societatea a demarat construcţia este confirmat de Inspectoratul în Construcţii Alba, instituţie care a răspuns unei solicitări oficiale lansate de asociaţia de mediu Prima Natura.

”În incinta SC Kronospan Sebeş Sa se află în derulare lucrări de construcţii pentru instalaţie de producerea formaldehidei. Lucrările de construcţie se execută în baza autorizaţiei de construire nr. 50 din 21.03.2013 eliberată de Municipiul Sebeş – Construire instalaţie pentru priducerea formaldehidei – 100%, capacitate 60000 T/an”, se afirmă în răspunsul de la Inpectoratul de Stat în Construcţii.

Poluare cu emisii de formaldehidă la Sebeș

Potrivit raportului realizat de Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) si Centrul Independent pentru Protectia Mediului din Sebeș, în data de 19 februarie 2008, la orele.05.00, la actuala fabrica de producere de formaldehide s-a produs o defectiune tehnica care a condus la deversarea accidentala a cea. 800 kg formaldehida. Emisiile de formaldehida care au avut loc s-au dispersat in zona si au condus la inregistrarea unor depasiri ale limitelor legale de emisii conform probelor recoltate in zona SC Alpin SA: depasirea de 2 ori a valorilor limita admise cf. Stas 12574/87. Kronochem nu a anuntat autoritatile de mediu cu privire la producerea acestui incident, incalcand obligatiiile ce ii revin cf Autorizatiei integrate de mediu nr.Sb 67/09.01.2007. Garda de Mediu Alba a sanctionat contraventional Kronochem Sebes cu o amenda de 80.000 lei pentru neanuntarea autoritatilor de mediu cu privire la incindent.

În același an, în perioada 18 mai – 3 iunie 2008, Kronospan Sebes a depasit in 13 ocazii limitele legale de emisii de formaldehida. Valoarea maxima masurata in aceasta perioada a fost de 0,053 mg/Nmc, pe cand valoarea concentrantiei maxime admise conform prevederilor STAS 12574/1987 pentru zone protejate este de 0,012 mg//Nmc. Ca atare Garda de Mediu Alba a sanctionat in iunie 2008 Kronospan Sebes cu o amenda contraventionala de 100.000 lei.

Teamă justificată de expunerea la formaldehidă, substanță clasificată cancerigenă

Impactul deosebit de negativ asupra sănătăţii generat de expunerea la formaldehida folosită în procesarea lemnului este bine documentat în raportul CIDRM.

“Recent mai multe ţări, regiuni şi instituţii au scăzut nivelurile admisibile. Expunerea care generează acest impact are loc la patru niveluri: al muncitorilor care lucrează la producerea derivatelor din lemn, al comunităţilor din apropierea fabricilor respective, al caselor ce contin produse obtinute din derivate de lemn (mobilă, parchet etc.) şi al descompunerii finale.

Procesarea lemnului care implica folosirea formaldehidei prezinta unele riscuri directe si indirecte pentru sanatatea umana.

Formaldehida este produsa in principal prin oxidarea metanolului. Este toxica si este folosita in rasini ca adeziv pentru derivatele din lemn. Rasinile adeziv sunt rasinile ureo-formaldehidice (UF), melamino-formaldehidice (MF), melamino-formaldehidice (PF) si izocianatii. UF se folosesc in principal pentru produsele de interior iar PFpentru cele de exterior. Emisiile de UF se simt dupa mirosul dulce din majoritatea bucatariilor noi si al dulapurilor de baie. Daca adezivii UF sunt cu siguranta mai ieftini decat cei PF, pe de alta parte ei elibereaza mai multa formaldehida — compus volatil reclasificat in 2004 din a fi “probabil cauzator de cancer” in “cunoscut ca fiind cauzator de cancer” de Agentia Internationala pentru Cercetare a Cancerului ce apartine Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Printre celelalte efecte asupra sanatatii cauzate de  formaldehida se numara: probleme respiratorii; iritatii ale ochilor, nasului, gatului; reactii alergice, depresii”, se precizează în studiul CIDRM.

Elvetienii de la „Kronospan” deţin la Sebes cea mai mare investitie din judetul Alba si una dintre cele mai mari din Romania . Cele doua fabrici produc placi stratificate din lemn, cunoscute in tara noastra sub denumirile de PFL si PAL.
Fabricile au fost construite de firma italiana „Frati”, care le-a vandut, ulterior, concernului elvetian. Pe platforma industriala administrata de „Kronospan” lucreaza in prezent aproximativ 500 de persoane.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea