Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Economie

Ca urmare a secetei prelungite, Direcţia Agricolă Judeţeană a cerut Ministerului Agriculturii să declare Alba ca judeţ calamitat

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

    Urmare a solicitării Direcţiei Agricole Judeţene Alba, s-a constituit o comisie pentru a constata efectele secetei asupra însămânţărilor din această toamnă, ne-a declarat Ioan Stanciu, directorul DAJ Alba. Din comisie au făcut parte Diana Sălăgean – reprezentantul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ioan Stanciu – directorul DAJ Alba, Carmen Stănilă – coordonatorul Unităţii Fitosanitare Alba, Maria Pereş – directorul Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor Alba, Mirela Nemeş – director Camera Agricolă Judeţeană Alba, Aurel Todoran – director Oficiul pentru Studii Pedologice şi Agrochimice Alba şi Ildiko Steop – inspector-şef Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare – Unitatea de Administrare Alba. Ca urmare a secetei prelungite începând cu luna august şi până la această dată, în anul 2011, pe intervalul celor 4 luni s-a realizat o medie multianuală de 35,33 l/mp, comparativ cu media multianuală de 204,66 l/mp s-a realizat un deficit de 169,33 l/mp. În perioada 22 noiembrie – 5 decembrie 2011, specialişti din cadrul OSPA Alba au efectuat 180 determinări de umiditate în sol pe 90 parcele distribuite în toată zona agricolă a judeţului, pe adâncimile 0 – 10 cm şi 10 – 30 cm, din care rezultă existenţa unui deficit de umiditate în sol, rezerva de apă accesibilă plantelor se găseşte în apropierea sau sub coeficientul de ofilire, apa este inaccesibilă sau foarte greu accesibilă plantelor în cea mai mare parte a determinărilor. Seceta pedologică în diferite grade de manifestare cuprinde întreaga zonă agricolă, existând multe parcele în care culturile sunt pe cale de a fi compromise.
Specialiştii din cadrul ITCSMS Alba au prelevat 11 eşantioane de câte 100 de seminţe, în vederea determinării capacităţii de germinaţie a seminţelor care nu au răsărit. În aceste condiţii deosebit de grele de pregătire a terenului faţă de un program de 20.296 ha propuse a se însămânţa în această toamnă până la aceasta dată s-au realizat doar 13.027 ha, respectiv 62%.
Din punct de vedere fitosanitar, culturile de cereale păioase nu ridică probleme deosebite în urma analizării probelor prelevate (sămânţă), s-a constatat că s-a folosit pentru înfiinţarea culturilor numai sămânţă tratată cu produse omologate, în general fungicide şi pe anumite parcele şi insecto-fungicide. Lipsa acută a apei în sol, temperaturile scăzute înregistrate pe parcursul lunii noiembrie au creat condiţii improprii pentru apariţia şi dezvoltarea ciupercilor patogene. Atacul de rozătoare mici se manifestă sporadic în parcelele controlate, în general în zona taluzurilor. Nu există semne de atac în parcelele aflate în curs de răsărire. „Plantele care vor supravieţui în condiţiile menţionate vor răsări neuniform, la primăvară. Va fi nevoie de mare atenţie şi responsabilitate la stabilirea strategiilor de erbicidare a acestor culturi. Variantele se vor alege concret, în funcţie de fiecare parcelă, de fenofaza dominantă a culturii, spectrul de buruieni existent, densitatea culturii, cu studierea atentă a datelor tehnice care însoţesc fiecare erbicid. Aceleaşi principii vor fi respectate şi la eventualele tratamente împotriva agenţilor de dăunare specifici zonei: boli foliare şi ale spicului, gândacul bălos”, se arată în nota de constatare.
În urma deplasării în teren s-au verificat parcelele însămânţate cu culturi de toamnă aparţinând persoanelor fizice şi juridice din Vinţu de Jos (Fitomar, Vinţana), Sebeş (Agromec, Sebeşana, Avram Iancu, Triticum), Petreşti (Sanda & Sorin), Lancrăm (Frăţia 92), Alba Iulia (B&b), Galda de Jos (Mecsol), zone reprezentative ale judeţului Alba, unde s-a constatat că aproximativ 87% din suprafeţele însămânţate nu sunt răsărite, iar pe suprafaţa de 13% din parcelele însămânţate exista o răsărire neuniformă.
„Faţă de cele prezentate, vă rugăm a analiza şi propune ca zona judeţului Alba să fie declarată zonă calamitată ca efect prelungit al secetei”, se arată în finalul documentului înaintat Ministerului Agriculturii.
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!


Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

De ce devine egld alegerea criptoentuziaștilor: avantaje și tendințe (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Lumea criptomonedelor este una extrem de complexă și nu mulți o înțeleg. Aceia care i-au descoperit, însă, tainele devin tot mai interesați de EGLD și rețeaua Elrond. Din ce în ce mai atractivă pentru investitori și pentru aceia pasionați de tehnologie, această monedă digitală a devenit cunoscută pentru inovația și pentru performanțele solide pe care […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea