Bursa de reziliență 2024: Criterii și reguli pentru elevii cu medii între 7 și 9,50
Bursa de reziliență 2024: Criterii și reguli pentru elevii cu medii între 7 și 9,50
Bursa de reziliență, înființată prin OUG 95/2024, oferă oportunități elevilor din învățământul preuniversitar. Potrivit noilor reglementări publicate în Monitorul Oficial, elevii care se află în primii 30% din clasă și au medii între 7 și 9,50 pot beneficia de acest sprijin financiar, cu acordarea burselor începând din 20 noiembrie 2024.
Bursa de reziliență, conform Ministerului Educației, este destinată să susțină elevii cu performanțe școlare bune provenind din medii socio-economice defavorizate. Scopul acesteia este de a stimula participarea la educație și de a preveni abandonul școlar.
Cuantumul bursei de reziliență este de 300 de lei, similar cu bursa socială, dar nu va fi fix, ci va varia, asemeni bursei de merit, în funcție de numărul de zile de cursuri. Astfel, bursa minimă nu va putea fi acordată în nicio lună din anul școlar viitor, deoarece nu există luni fără vacanțe sau zile libere.
Criterii de acordare:
1.Elevii de gimnaziu și liceu:
– Elevii care au obținut cel puțin media generală 7 în anul școlar anterior celui în care se acordă bursa, în ordinea descrescătoare a mediilor generale. Excepție fac elevii din clasele a V-a și a IX-a.
2.Elevii din clasa a V-a:
– Elevii cu media primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs mai mare sau egală cu 7, în ordinea descrescătoare a mediilor.
3.Elevii din clasa a IX-a:
– Elevii care au obținut cel puțin media de admitere 7 în învățământul liceal sau profesional/dual, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere.
4.Elevii cu afecțiuni oncologice și/sau cronice:
– Elevii școlarizați, pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni, în cadrul „Școlii din Spital” sau la domiciliu, în anul școlar următor în unitatea de învățământ la care au fost înmatriculați anterior.
Calculul numărului de beneficiari:
Numărul de elevi beneficiari ai bursei de merit acordate pe bază de medie, cumulat cu numărul de elevi beneficiari ai bursei de reziliență, este de 30% din numărul de elevi ai fiecărei clase de gimnaziu și de liceu, inclusiv învățământ profesional și dual, dintr-o unitate de învățământ preuniversitar de stat .
În cazul în care în clasă există unul sau mai mulți elevi cu media generală anuală egală cu a celui de pe ultima poziție din lista beneficiarilor de burse de reziliență, lista de beneficiari va fi extinsă pentru a-i cuprinde pe toți cei cu medii egale, prevăd regulile noi.
Valoarea bursei:
Pentru anul școlar 2024—2025, cuantumul minim al bursei de reziliență este de 300 lei/lună.
Condiții de acordare suplimentare:
Elevii trebuie să fie promovați la toate disciplinele și să fi obținut media 10 la purtare sau calificativul „foarte bine” la purtare la finalul anului școlar anterior .
În situația în care elevii acumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună, nu primesc bursa de reziliență pentru luna respectivă .
Procedura de acordare:
Profesorul diriginte va înainta la secretariatul unității de învățământ lista cu elevii propuși pentru bursa de reziliență pe baza mediei, în primele 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii