Rămâi conectat

Curier Județean

Bunătăți din Alba: Plăcintă cu ceapă și plăcintă cu prune și gris, rețete tradiționale de pe Valea Sebeșului

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Plăcinta cu ceapă și plăcintă cu prune și gris sunt doar două dintre tipurile de plăcintă făcute mai în fiecare casă de gospodinele din Săsciori, un sat de pe Valea Sebeșului. Preparatele sunt făcute după rețete tradiționale, moștenite din bătrâni.

Pentru cei care salivează deja doar cu gândul la ele, am aflat și secretul acestor bunătăți.  Maria Crețu, participantă în nenumărate rânduri la diverse expoziţii gastronomice și angajată la Primăria din Săsciori, detaliază rețetele:

Pentru prepararea plăcintei cu ceapă se face mai întâi maiaua, din drojdie înmuiată în apă ‘domoală’ (călduță — n.r.), cu puțină sare. Se amestecă cu o lingură de lemn până se dizolvă drojdia.

‘Într-un castron se pune cam o jumătate de kilogram de făină albă de grâu, peste care se adaugă maiaua. Compoziția se frământă tot cu apă ‘domoală’, până nu se mai lipește de mâini, după care se pune într-un castron și se acoperă cu un ștergar și se lasă la dospit. După ce a dospit, se întinde aluatul, iar foaia se așează într-o tavă unsă cu unsoare, peste care se pune umplutura. Pentru umplutură avem nevoie de două kilograme de ceapă, care se taie felii, peste care se presară puțină sare și se călește în ulei, mai adăugând, după gust, sare și piper. După ce ceapa se ia de pe foc, după ce se mai răcește puțin, adăugăm două-trei ouă bătute și două linguri de smântână. Umplutura se pune astfel peste foaia de aluat și se dă la cuptor, la foc potrivit’, a explicat Maria Crețu.

Plăcinta se poate face și de post, fără a mai adăuga ouă și smântână.

Maria Crețu a menționat că plăcinta se poate mânca atât caldă, cât și rece, la fel ca și plăcinta cu prune și gris.

Pentru aceasta din urmă, maiaua se face la fel ca și la plăcinta cu ceapă.

‘Aluatul se face tot cam dintr-o jumătate de kilogram de făină albă de grâu, peste care se sparg două ouă și se adaugă treptat lapte, cam un sfert de litru. Se amestecă până nu se mai prinde aluat de mâini, după care se adaugă unt, cam cât o nucă, dar topit. Compoziția se pune la dospit, după care întindem o foaie în tava unsă. Peste foaie se pun prune, curățate înainte de sâmburi, cât să acopere toată tava. Peste prune vine umplutura de gris. Pentru prepararea acesteia, se pune o jumătate de litru de lapte la fiert, peste care se presară în ploaie gris și se adaugă sare. După ce se ia de la foc, cât este încă călduț, se mai pun două-trei ouă, două linguri cu smântână groasă, zahăr și zahăr vanilat’, a detaliat Maria Crețu modul de preparare.

După ce se ia de la cuptor, plăcinta se taie bucăți.

sursa:agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO | ACCIDENT rutier în Alba Iulia: O persoană rănită, după coliziunea dintre două mașini, la Micești

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT rutier în Alba Iulia: O persoană rănită, după coliziunea dintre două mașini, la Micești Un accident rutier a avut loc miercuri, 22 ianuarie 2025, în Alba Iulia. O persoană a fost rănită după coliziunea între două mașini la Micești. Citește și: UPDATE FOTO | ACCIDENT rutier la Șard: Un autoturism a lovit o țeavă […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea