Rămâi conectat

Curier Județean

Bunătăți din Alba: Plăcintă cu ceapă și plăcintă cu prune și gris, rețete tradiționale de pe Valea Sebeșului

Ioana Oprean

Publicat

în

 Festival de Romania 2025

Plăcinta cu ceapă și plăcintă cu prune și gris sunt doar două dintre tipurile de plăcintă făcute mai în fiecare casă de gospodinele din Săsciori, un sat de pe Valea Sebeșului. Preparatele sunt făcute după rețete tradiționale, moștenite din bătrâni.

Pentru cei care salivează deja doar cu gândul la ele, am aflat și secretul acestor bunătăți.  Maria Crețu, participantă în nenumărate rânduri la diverse expoziţii gastronomice și angajată la Primăria din Săsciori, detaliază rețetele:

Pentru prepararea plăcintei cu ceapă se face mai întâi maiaua, din drojdie înmuiată în apă ‘domoală’ (călduță — n.r.), cu puțină sare. Se amestecă cu o lingură de lemn până se dizolvă drojdia.

‘Într-un castron se pune cam o jumătate de kilogram de făină albă de grâu, peste care se adaugă maiaua. Compoziția se frământă tot cu apă ‘domoală’, până nu se mai lipește de mâini, după care se pune într-un castron și se acoperă cu un ștergar și se lasă la dospit. După ce a dospit, se întinde aluatul, iar foaia se așează într-o tavă unsă cu unsoare, peste care se pune umplutura. Pentru umplutură avem nevoie de două kilograme de ceapă, care se taie felii, peste care se presară puțină sare și se călește în ulei, mai adăugând, după gust, sare și piper. După ce ceapa se ia de pe foc, după ce se mai răcește puțin, adăugăm două-trei ouă bătute și două linguri de smântână. Umplutura se pune astfel peste foaia de aluat și se dă la cuptor, la foc potrivit’, a explicat Maria Crețu.

Plăcinta se poate face și de post, fără a mai adăuga ouă și smântână.

Maria Crețu a menționat că plăcinta se poate mânca atât caldă, cât și rece, la fel ca și plăcinta cu prune și gris.

Pentru aceasta din urmă, maiaua se face la fel ca și la plăcinta cu ceapă.

‘Aluatul se face tot cam dintr-o jumătate de kilogram de făină albă de grâu, peste care se sparg două ouă și se adaugă treptat lapte, cam un sfert de litru. Se amestecă până nu se mai prinde aluat de mâini, după care se adaugă unt, cam cât o nucă, dar topit. Compoziția se pune la dospit, după care întindem o foaie în tava unsă. Peste foaie se pun prune, curățate înainte de sâmburi, cât să acopere toată tava. Peste prune vine umplutura de gris. Pentru prepararea acesteia, se pune o jumătate de litru de lapte la fiert, peste care se presară în ploaie gris și se adaugă sare. După ce se ia de la foc, cât este încă călduț, se mai pun două-trei ouă, două linguri cu smântână groasă, zahăr și zahăr vanilat’, a detaliat Maria Crețu modul de preparare.

După ce se ia de la cuptor, plăcinta se taie bucăți.

sursa:agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Comunicat | Tribunalul Alba: Acordarea avizului nefavorabil proiectului de Lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu

Bogdan Ilea

Publicat

în

Tribunalul Alba: Acordarea avizului nefavorabil proiectului de Lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu  Astăzi, 24.11.2025, s-a desfăşurat Adunarea generală a judecătorilor din cadrul Tribunalului Alba, în scopul exprimării unui punct de vedere referitor la proiectul de Lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de […]

Citește mai mult

Curier Județean

ITM Alba: AMENZI de 8.000 de lei și 15 de avertismente date firmelor din județ, în perioada 17-21 noiembrie 2025: Ce nereguli au descoperit inspectorii

Ioana Oprean

Publicat

în

ITM Alba: AMENZI de 8.000 de lei și 15 de avertismente date firmelor din județ, în perioada 17-21 noiembrie 2025: Ce nereguli au descoperit inspectorii În perioada 17-21 noiembrie 2025, inspectorii ITM Alba au aplicat amenzi în valoare de 8.000 lei și au acordat 15 avertismente în urma controalelor efectuate. Prin Programul cadru de acţiuni […]

Citește mai mult

Curier Județean

ISU Alba a aplicat 12 sancțiuni, în valoare de 11.000 de lei. Pompierii au gestionat aproape 70 de misiuni de urgență în weekend

Rebecca Buzdugan

Publicat

în

ISU Alba a aplicat 12 sancțiuni, în valoare de 11.000 de lei. Pompierii au gestionat aproape 70 de misiuni de urgență în weekend Pompierii și paramedicii din cadrul ISU Alba au intervenit în aproape 70 de situații de urgență în perioada 21-23 noiembrie 2025, potrivit raportului transmis de instituție. Dintre acestea, 63 au fost misiuni […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea