Curier Județean
Bunătăți din Alba: Plăcintă cu ceapă și plăcintă cu prune și gris, rețete tradiționale de pe Valea Sebeșului
Plăcinta cu ceapă și plăcintă cu prune și gris sunt doar două dintre tipurile de plăcintă făcute mai în fiecare casă de gospodinele din Săsciori, un sat de pe Valea Sebeșului. Preparatele sunt făcute după rețete tradiționale, moștenite din bătrâni.
Pentru cei care salivează deja doar cu gândul la ele, am aflat și secretul acestor bunătăți. Maria Crețu, participantă în nenumărate rânduri la diverse expoziţii gastronomice și angajată la Primăria din Săsciori, detaliază rețetele:
Pentru prepararea plăcintei cu ceapă se face mai întâi maiaua, din drojdie înmuiată în apă ‘domoală’ (călduță — n.r.), cu puțină sare. Se amestecă cu o lingură de lemn până se dizolvă drojdia.
‘Într-un castron se pune cam o jumătate de kilogram de făină albă de grâu, peste care se adaugă maiaua. Compoziția se frământă tot cu apă ‘domoală’, până nu se mai lipește de mâini, după care se pune într-un castron și se acoperă cu un ștergar și se lasă la dospit. După ce a dospit, se întinde aluatul, iar foaia se așează într-o tavă unsă cu unsoare, peste care se pune umplutura. Pentru umplutură avem nevoie de două kilograme de ceapă, care se taie felii, peste care se presară puțină sare și se călește în ulei, mai adăugând, după gust, sare și piper. După ce ceapa se ia de pe foc, după ce se mai răcește puțin, adăugăm două-trei ouă bătute și două linguri de smântână. Umplutura se pune astfel peste foaia de aluat și se dă la cuptor, la foc potrivit’, a explicat Maria Crețu.
Plăcinta se poate face și de post, fără a mai adăuga ouă și smântână.
Maria Crețu a menționat că plăcinta se poate mânca atât caldă, cât și rece, la fel ca și plăcinta cu prune și gris.
Pentru aceasta din urmă, maiaua se face la fel ca și la plăcinta cu ceapă.
‘Aluatul se face tot cam dintr-o jumătate de kilogram de făină albă de grâu, peste care se sparg două ouă și se adaugă treptat lapte, cam un sfert de litru. Se amestecă până nu se mai prinde aluat de mâini, după care se adaugă unt, cam cât o nucă, dar topit. Compoziția se pune la dospit, după care întindem o foaie în tava unsă. Peste foaie se pun prune, curățate înainte de sâmburi, cât să acopere toată tava. Peste prune vine umplutura de gris. Pentru prepararea acesteia, se pune o jumătate de litru de lapte la fiert, peste care se presară în ploaie gris și se adaugă sare. După ce se ia de la foc, cât este încă călduț, se mai pun două-trei ouă, două linguri cu smântână groasă, zahăr și zahăr vanilat’, a detaliat Maria Crețu modul de preparare.
După ce se ia de la cuptor, plăcinta se taie bucăți.
sursa:agerpres
Curier Județean
FOTO| Performanțe extraordinare pentru judoka CS Unirea Alba Iulia: Laura Alexia Bogdan și Sibișan Alexandru, argint și bronz la Cupa Europeană de Juniori
Performanțe extraordinare pentru judoka CS Unirea Alba Iulia: Laura Alexia Bogdan și Sibișan Alexandru, argint și bronz la Cupa Europeană de Juniori
Judoka Clubului Sportiv (CS) Unirea Alba Iulia obțin, din nou, performanțe extraordinare pe plan internațional. La Cupa Europeană de Juniori, Laura Alexia Bogdan a obținut medalia de argint în vreme ce Sibișan Alexandru a obținut medalia de bronz.
Competiția internațională s-a desfășurat, în perioada 18-19 martie, în Bosnia și Herțegovina, la Sarajevo. Competiția a fost de tip piramidal.
Laura Bogdan, sportivă cu dublă legitimare (CS Unirea Alba Iulia și CSM Cluj), a concurat la categoria de greutate – 48 de kilograme, a câștigat 3 meciuri, însă nu a reușit să se impună în finală, clasându-se pe a doua treaptă a podiumului.
Alexandru Sibișan, sportiv cu dublă legitimare (CS Unirea Alba Iulia și CSM Pitești), elev al Liceului cu Program Sportiv din Alba Iulia (director Daniela Mateica), a concurat la categoria de greutate – 90 de kilograme și a câștigat 4 dispute, a pierdut una, iar la final s-a poziționat pe locul trei.
La această competiție au concurat sportivi valoroși din peste 10 țări. Judoka de la CS Unirea Alba Iulia sunt pregătiți de către profesorii Dinu Alin și Dinu Cristian.
”Aceste două medalii, de argint și bronz, obținute pe plan internațional, înseamnă mult pentru CS Unirea Alba Iulia. Munca sportivilor și antrenorilor beneficiază de recunoaștere internațională. Felicitări și mult succes în continuare”, a transmis Daniela Moșneag, director CS Unirea Alba Iulia.
Clubul Sportiv (CS) Unirea Alba Iulia este o structură sportivă de drept public, cu personalitate juridică, înființată în 1974 ca instituție publică în subordinea Ministerului Sportului, având ca obiect principal de activitatea obținerea performanțelor sportive: selecția, pregătirea, participarea la competiții interne și internaționale, respectiv câștigare de medalii pe plan național și internațional.
Curier Județean
FOTO| Lucrări în ritm alert pe Transalpina de Apuseni, lotul 1: A fost aplicat stratul de balast stabilizat
Lucrări în ritm alert pe Transalpina de Apuseni, lotul 1: A fost aplicat stratul de balast stabilizat
Lucrările sunt în grafic pe lotul 1 al DJ 107 I – Transalpina de Apuseni. Se lucrează intens la terasamente, rigole și poduri. Totodată, a fost aplicat stratul de balast stabilizat, iar de miercuri va începe aplicarea stratului de binder.
„Ne cerem scuze locuitorilor municipiului Aiud pentru disconfortul creat, mulțumindu-le totodată pentru înțelegerea de care dau dovadă!
Lotul 1 are o lungime de 43,51 km, plecând din Municipiul Aiud și ajungând la Ponor. Lucrările de modernizare ale acestui lot vor fi finalizate până la sfârșitul anului”, a transmis vicepreședintele CJ Alba, Marius Hațegan.
Curier Județean
Repararea și modernizarea unui tronson din drumul județean DJ107. Proiectul pe masa consilierilor județeni din Alba
Repararea și modernizarea unui tronson din drumul județean DJ107. Proiectul pe masa consilierilor județeni din Alba
Pe masa consilierilor județeni din Alba, în cadrul ședinței din 23 martie, se află un proiect pentru predarea temporară a unui tronson al DJ107, pentru realizarea unor lucrări de reparare și modernizare.
Proiectul de act administrativ iniţiat vizează predarea temporară în administrarea Consiliul Local al Comunei Cergău a unui tronson din drumul judeţean DJ 107: Alba Iulia (DN 1) – Teleac – Hăpria – Straja – Berghin – Colibi – Secăşel – Cergău Mare – Veza – Blaj – Sâncel -Lunca Târnavei – Şona – Jidvei – Sântămărie – Cetatea de Baltă – limita Judeţul Mureş, situat în intravilanul localităţii Cergău Mare, în vederea realizării lucrărilor de reparare şi modernizare.
Dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii drumurilor judeţene şi locale, în concordanţă cu normele europene pentru această categorie de drumuri, constituie o prioritate a Consiliului Judeţean Alba. Strategia de dezvoltare a reţelei de drumuri are la bază în primul rând asigurarea circulaţiei rutiere în condiţii de siguranţă şi confort, asigurarea circulaţiei între oraşe şi municipii, precum şi între acestea şi reşedinţele de comuna.
Sectoarele de drum judeţean situate în intravilanul localităţilor se suprapun, în general cu străzi ale localităţilor rurale. Situaţie similară se regăseşte şi pe drumul judeţean DJ 107: Alba Iulia (DN 1) – Teleac – Hăpria – Straja – Berghin – Colibi – Secăşel – Cergău Mare – Veza – Blaj -Sâncel – Lunca Târnavei – Şona – Jidvei – Sântămărie – Cetatea de Baltă – limita Judeţul Mureş.
Conform Inventarului bunurilor care aparţin domeniului public al Judeţului Alba, drumul judeţean DJ 107: Alba Iulia (DN 1) – Teleac – Hăpria – Straja – Berghin – Colibi – Secăşel – Cergău Mare – Veza – Blaj – Sâncel – Lunca Târnavei – Şona – Jidvei – Sântămărie – Cetatea de Baltă – limita Judeţul Mureş se află cuprins în domeniul public al Judeţului Alba, la poziţia cu nr. crt. 45, având lungimea de 78,000 km.
Starea tehnică generală a spaţiilor adiacente străzilor, implicit a tronsoanelor din drumul judeţean DJ 107: Alba Iulia (DN 1) – Teleac – Hăpria – Straja – Berghin – Colibi -Secăşel – Cergău Mare – Veza – Blaj – Sâncel – Lunca Târnavei – Şona – Jidvei – Sântămărie -Cetatea de Baltă – limita Judeţul Mureş, respectiv trotuarele, acostamentele, şanţurile şi rigolele din localităţile mai sus menţionată, denotă o degradare continuă, care în pofida lucrărilor de întreţinere executate de administratorii străzilor nu satisfac condiţiile minime de confort şi siguranţă a circulaţiei rutiere şi pietonale impuse de normele naţionale şi internaţionale în vigoare.
-
Curier Județeanacum 23 de ore
VIDEO| Prima școală privată din Municipiul Alba Iulia, gata să-și primească învățăceii, de la creșă și grădiniță până la final de ciclu primar
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
Alba Iulia, promovată de celebrul vlogger Mircea Bravo: Videoclipul care laudă proiectele finanțate cu fonduri europene va fi filmat în această vară
-
Sportacum 21 de ore
Ovidiu Maier revine la… CSM Unirea Alba Iulia, într-o funcție administrativă! Lovitură de imagine pentru „alb-negri”
-
Actualitateacum 17 ore
Cum s-a simțit CUTREMURUL la Alba: ”Am avut noroc cu pisica, ea m-a alertat!”
-
Ştirea zileiacum 17 ore
CUTREMUR în România, RESIMȚIT și în județul Alba. Ce magnituride a avut seismul
-
Sportacum 21 de ore
FOTO, VIDEO: Stranieri “de Alba”: Zlătneanul Andrei Mărginean, reușită fabuloasă în Serie C